Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ

Παρόλο που για κάποιους τα Χριστούγεννα ταυτίζονται με τη «μελαγχολία των γιορτών», οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι που γιορτάζουν «κάτι» είναι πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που επιλέγουν να μην γιορτάσουν τίποτα.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις γιορτές. Τα πρώτα δέντρα έχουν στολιστεί, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ πολλοί έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν το εορταστικό μενού και να αγοράζουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Παρόλο που η προετοιμασία των γιορτών μπορεί να προκαλεί εν μέρει άγχος ή ακόμα και μελαγχολία, έρευνες δείχνουν ότι αυτοί που γιορτάζουν «κάτι» είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν γιορτάζουν τίποτα. Φέρτε στο μυαλό σας το εξής: Πολλοί άνθρωποι περνούν τις ημέρες των Χριστουγέννων μαζί με συγγενείς, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, σε οικογενειακά τραπέζια και κοινωνικές εκδηλώσεις. Αν σκεφτούμε ότι οι μακροβιότεροι και πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη βάζουν σε προτεραιότητα τους αγαπημένους τους, τότε τα αποτελέσματα των ερευνών μοιάζουν αρκετά λογικά.

Τα στοιχεία λένε ότι όσοι «συμμετέχουν» στις γιορτές είναι πιο ευτυχισμένοι

Ο Matthew Killingsworth, υπότροφος του ιδρύματος Robert Wood Johnson Health and Society και ερευνητής της ευτυχίας, έχει συλλέξει στοιχεία από περισσότερους από 20.000 ανθρώπους οι οποίοι αναφέρουν πόσο ευτυχισμένοι αισθάνονται σε τυχαία επιλεγμένες στιγμές κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής. Αυτό που διαπίστωσε με βάση τα δεδομένα ήταν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι στις γιορτές από ό,τι συνήθως.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, «η ημέρα των Χριστουγέννων, αν και δεν γιορτάζεται από όλους, είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα του έτους με σημαντική διαφορά». Λίγο πιο κάτω, διαβάζουμε ότι «φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ευτυχισμένοι στις γιορτές ή ότι είμαστε όσο ευτυχισμένοι θα μπορούσαμε να είμαστε, αλλά η δυστυχία των γιορτών είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, αλλά ένας από τους κύριους είναι ότι περνάμε περισσότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας με τους φίλους και την οικογένειά μας σε αυτές τις γιορτές και, όπως αποδεικνύεται, αυτό αποτελεί ισχυρό θετικό προγνωστικό παράγοντα της ευτυχίας μας».

γιορτές
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE ανέλυσε 700 εκατομμύρια λέξεις, φράσεις και θεματικές ενότητες από μηνύματα 75.000 εθελοντών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν λέξεις με θετικό πρόσημο, όπως «Σαββατοκύριακο», «καφές», «διακοπές» και «νόστιμο», σημειώνουν υψηλά ποσοστά θετικών συναισθημάτων.

Ο εορταστικός στολισμός μάς κάνει πιο προσιτούς

Τέλος, ακόμη και το αν θα στολίσουμε ή όχι το σπίτι μας παίζει τον ρόλο του. Παλαιότερη έρευνα που από το επιστημονικό περιοδικό Journal of Environmental Psychology έχει δείξει ότι ο εορταστικός στολισμός δείχνει στους γείτονές μας ότι είμαστε προσιτοί και φιλικοί, ανοιχτοί στην κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία νέων φίλων.

Επομένως, αν δεν είχατε σκεφτεί την κοινωνική διάσταση των γιορτινών ημερών αλλά ακόμα και των χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων, ίσως έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσετε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.