Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΣ ΤΑ ΧΟΜΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΣΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Το να μοιραστείς κάποιο ή κάποια από τα χόμπι του ή της συντρόφου σου, μπορεί να σε φέρει πιο κοντά του/της. Πόσο εύκολο είναι, ωστόσο, να τα διατηρήσεις, χωρίς να χάσεις τον εαυτό σου;

Μέσα στα χρόνια έχω αλλάξει κάμποσες δραστηριότητες. Από παραδοσιακούς χορούς, swing και inline rollers μέχρι kick boxing, μαθήματα Ισπανικών και bendir. Στα νέα μου αυτά χόμπι πήγαινα μόνη, ακόμα κι όταν είχα σύντροφο. Ήταν η δική μου ώρα. Κάτι που έκανα για μένα, για να χαλαρώσω, να αποβάλλω την ένταση της ημέρας, να αποκτήσω μια νέα δεξιότητα, να δοκιμάσω τις αντοχές μου, να εκτεθώ σε κόσμο έξω από τον κύκλο μου.

Στις δραστηριότητες αυτές συναντούσα πάντα αρκετά ζευγάρια και πάντα αναρωτιόμουν αν οι δύο σύντροφοι μοιράζονταν με προθυμία την δραστηριότητα αυτή (ακόμα κι αν ο ένας δεν την λάτρευε) ή αν κάποιος βρισκόταν εκεί με το ζόρι ή παραγκώνιζε τις δικές του επιθυμίες.

Υιοθετώντας το χόμπι του συντρόφου σου

Το να έρθεις σε επαφή με το χόμπι του συντρόφου σου είναι μια ευκαιρία να περάσεις χρόνο μαζί του και μέσα από αυτό να τον γνωρίσεις καλύτερα. Είναι μια πράξη που επιλέγεις, για να τον υποστηρίξεις, να τον ενθαρρύνεις, να δεθείς μαζί του. Ακόμα κι αν το χόμπι αυτό δεν είναι κάτι που θα επέλεγες για σένα, το κάνεις επειδή νοιάζεσαι για τον άλλο. Η συμπεριφορά αυτή είναι σημάδι ευελιξίας και ικανότητας συμβιβασμού. Είναι υγιές μέρος του δούναι και λαβείν μιας σχέσης. Μια πράξη αγάπης, που μπορεί κάλλιστα να προσφέρει ωραίες στιγμές. Επιπλέον, η συζήτηση για τον σκοπό, τη λειτουργία, το τι σημαίνει για εκείνον το χόμπι του, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.

Εφαρμόζοντας το διάγραμμα Venn στις σχέσεις

Με απλά λόγια, το διάγραμμα Venn χρησιμοποιεί τεμνόμενους κύκλους για να εμφανίσει ομοιότητες, διαφορές και σχέσεις μεταξύ εννοιών, ιδεών, κατηγοριών ή ομάδων. Αν δούμε τις σχέσεις μέσα από αυτό το πρίσμα, τότε υπάρχουν τρεις κύκλοι: ο κύκλος ο δικός σου, ο κύκλος του/της συντρόφου σου και στα σημεία όπου τέμνονται οι κύκλοι αυτοί βρίσκεται η οβάλ περιοχή της σχέσης σας.

χόμπι συντρόφου
Ελένη Καστρινογιάννη

Είναι πλέον γνωστό πως για να πετύχουμε μια ισορροπία στις σχέσεις μας, χρειάζεται να έχουμε ισχυρή αίσθηση εαυτού. Είναι, επομένως, σημαντικό και απολύτως υγιές το να φροντίζεις τον κύκλο σου, ακόμα κι αν κάποια πράγματα από αυτόν τον κύκλο χρειάζεται να αλλάξουν ή να φύγουν, καθώς εξελίσσεσαι και αλλάζεις.

Ελέγχοντας τον κύκλο σου

Καλό είναι να έχεις κατά νου ότι «ισορροπία» δεν σημαίνει απαραίτητα 50/50. Το ζητούμενο είναι να ικανοποιούνται οι ανάγκες και των δύο συντρόφων. Αν θεωρείς ότι ο «κύκλος» σου είναι λίγο «άδειος», τότε ίσως είναι ώρα να εξετάσεις πόσο πιστός έχεις μείνει στα θέλω σου και στον εαυτό σου.

Επίσης, δεν χρειάζεται να συμφωνείς με κάθε πτυχή της δραστηριότητας που συμμετέχεις. Αν, ωστόσο, ορισμένες από τις αξίες που σχετίζονται με το χόμπι του συντρόφου σου δεν έχουν σχέση με τις δικές σου, τότε άδραξε την ευκαιρία και κάνε μια παύση για προβληματισμό σχετικά με την ταυτότητά σου. Μπορεί, για παράδειγμα, να ανησυχείς για την κλιματική αλλαγή, που σημαίνει ότι η ενασχόλησή σου με το γκολφ δεν είναι ιδανική επιλογή, καθώς τα γήπεδά του απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού.

ΤΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

Η προσωπική ανάπτυξη μέσα από το χόμπι του συντρόφου

Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι επηρεάζουν τα ενδιαφέροντα, την προσωπικότητα και τις αξίες σου. Μπορεί με τον σύντροφό σου να ταιριάζετε σε πολλά σημεία, αλλά μπορεί να είστε διαφορετικοί άνθρωποι. Οι διαφορές σας, όμως, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της σχέσης σας. Επίσης, μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, ακόμα κι αν δεν ζεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ζούσες πριν εμφανιστεί ο σύντροφός σου. Όσον αφορά τα κοινά χόμπι, μπορεί να σου δώσουν μια ευκαιρία να ανοίξεις το μυαλό σου και να ενισχύσεις τον δεσμό σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.