ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ «ΒΟΤΑΝΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ»
Αν δεν ξέρεις την Αχιλλέα, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το βότανο της χρονιάς για το 2024 και τα οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία σου.
Η Αγριαψιθιά ή αλλιώς Αχιλλέα η χιλιόφυλλος (Achillea millefolium) είναι το βότανο της χρονιάς για το 2024, σύμφωνα με την International Herb Association. Αυτό το πολυετές φυτό με τα δεκάδες διαφορετικά είδη και τα μικροσκοπικά λουλούδια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και ευδοκιμεί σε φτωχά εδάφη, ακόμα και σε περιόδους ξηρασίας.
Όπως θα έχεις υποψιαστεί, το όνομα του είδους προέρχεται από τον πολεμιστή Αχιλλέα, που λένε ότι χρησιμοποιούσε το βότανο αυτό για να περιποιηθεί τις πληγές των στρατιωτών του. Ακόμα απαιτείται αρκετή έρευνα πάνω στα οφέλη που μπορεί να έχει για τον άνθρωπο, ωστόσο κάποια πρώτα συμπεράσματα θα βρεις παρακάτω.
4 οφέλη της αχιλλέας
– Για την επούλωση πληγών
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Research International, αναφέρει ότι το εκχύλισμα των φύλλων του φυτού έδειξε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επούλωση πληγών.
– Για πεπτικά προβλήματα
Η αχιλλέα χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων, όπως τα έλκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έρευνα διαπίστωσε ότι τα μέρη του φυτού που βρίσκονται πάνω από το έδαφος περιέχουν μια πικρή ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ροής της χολής και να λειτουργήσει ως διουρητικό. Επίσης, τα αλκαλοειδή της μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικές και γαστροπροστατευτικές ιδιότητες.
– Για την υγεία του εγκεφάλου
Έρευνα του 2017 και μεταανάλυση του 2018 σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο βότανο φαίνεται να βοηθά σε αρκετές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ανάμεσα στις οποίες η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Πάρκινσον.
– Κατά της φλεγμονής
Μερικοί έχουν χρησιμοποιήσει τσάι της για να αμβλύνουν συμπτώματα που σχετίζονται με φλεγμονή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πιθανή μείωση της φλεγμονής του δέρματος και του ήπατος, και τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων.
Τι να προσέχεις
- Δεν συνιστάται η χρήση του βοτάνου αυτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
- Λόγω έλλειψης μελετών, η λήψη του από παιδιά καλό είναι να αποφεύγεται.
- Αν είσαι αλλεργικός σε φυτά της οικογένειας Asteraceae/Compositae (π.χ. χρυσάνθεμα, μαργαρίτες, κατιφέδες), μπορεί να είσαι αλλεργικός και στην Αχιλλέα.
- Όπως αναφέρει η φαρμακοποιός Megan Nunn, το βότανο αυτό μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με αντιπηκτικά φάρμακα, με αντιόξινα, με ηρεμιστικά, με το λίθιο.
- Η ένωση θουγιόνη που υπάρχει στην Αχιλλέα είναι τοξική σε υψηλές δόσεις, γι΄ αυτό μίλησε με ειδικό για την ποσότητα που μπορείς να λαμβάνεις.
- Τα άνθη και τα φύλλα του φυτού είναι τοξικά για τους σκύλους, τις γάτες και τα άλογα.
Μπορεί η Αχιλλέα να είναι «φυσικό» προϊόν, αλλά ακόμη και οι φυσικές ουσίες μπορεί να έχουν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Επίσης, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τυχόν οφέλη για την υγεία. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι ειδικούς πριν προσθέσεις συμπληρώματα ή βότανα στη ρουτίνα σου.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.