iStock

ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΤΙ ΖΕΙ ΣΤΙΣ ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣ ΣΟΥ

Το «δεν είμαστε μόνοι» αποκτά μια ιδιαίτερη διάσταση όταν μαθαίνεις ότι στις βλεφαρίδες σου μπορεί να ζουν άλλα πλάσματα!

Το πρόσωπό σου έχει κάποια εμφανή χαρακτηριστικά, όπως η μύτη και το στόμα. Χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν με μια γρήγορη ματιά. Τι συμβαίνει, όμως, αν κάνεις ζουμ; Αν βάλεις το πρόσωπό σου κάτω από το μικροσκόπιο; Τότε θα δεις ότι πάνω σε αυτό ζει ένας... πολύ δραστήριος πληθυσμός. Πιο συγκεκριμένα, στους θύλακες της ανθρώπινης τρίχας (π.χ. στις βλεφαρίδες) ζουν μικροσκοπικά ακάρεα, γνωστά ως Demodex.

Τα ακάρεα αυτά βρίσκονται στο δέρμα σχεδόν κάθε ενήλικου ανθρώπου. Αν και τα βρέφη γεννιούνται χωρίς αυτά, τα αποκτούν μεγαλώνοντας μέσω της επαφής με άλλους.

Δύο είναι τα κύρια είδη ακάρεων που απαντώνται συνήθως στον άνθρωπο: το Demodex folliculorum, το οποίο συνήθως ζει στους θύλακες των τριχών (συμπεριλαμβανομένων των βλεφαρίδων) και το Demodex brevis, το οποίο συνήθως ζει σε θύλακες κοντά σε σμηγματογόνους αδένες. Και τα δύο μπορούν να βρεθούν σε άλλες περιοχές του προσώπου και, λιγότερο συχνά, σε άλλα σημεία του σώματος.

«Πάντα λέω στους ασθενείς μου "δεν είμαστε ποτέ μόνοι"», αναφέρει χαριτολογώντας η Μέλανι Μέισον, επίκουρη κλινική καθηγήτρια Οπτομετρίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ.

Πότε μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα

Όσο ενοχλητικό κι αν ακούγεται το παραπάνω, τα συγκεκριμένα ακάρεα αποτελούν μέρος του φυσιολογικού μικροβιώματος του δέρματος, το οποίο περιλαμβάνει κι άλλους μικροοργανισμούς. Μην ανησυχείς, λοιπόν, γιατί τα ακάρεα Demodex συνήθως δεν προκαλούν κάποια βλάβη, αλλά διατηρούνται υπό έλεγχο χάρη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πρόβλημα μπορεί να προκύψει όταν ανατραπεί η ισορροπία μεταξύ αυτών και της άμυνας του οργανισμού, και αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, μια κατάσταση που ονομάζεται «δεμοδίκωση» και έχει ενοχοποιηθεί για διάφορες παθήσεις, όπως βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα κ.ά.

Αν και τα ακάρεα Demodex είναι πολύ κοινά, η δεμοδίκωση είναι σχετικά σπάνια και εκδηλώνεται π.χ. σε άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, κάνουν χημειοθεραπεία ή πάσχουν από άλλες δερματικές παθήσεις (όπως ροδόχρου ακμή).

iStock

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθηση καψίματος, κνησμό, ερυθρότητα, δακρύρροια κ.ά., ενώ αν η πάθηση επηρεάσει τα μάτια μπορεί να εμφανίσεις προβλήματα όπως μειωμένη όραση, ερεθισμό, φαγούρα, απώλεια βλεφαρίδων. Σε περίπτωση που εμφανίσεις κάτι από τα παραπάνω, φρόντισε να επισκεφτείς οφθαλμίατρο. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, scrub προσώπου και μαντηλάκια που περιέχουν χαμηλές συγκεντρώσεις ελαίου τεϊόδεντρου και οφθαλμικές σταγόνες.

Πώς να διατηρήσεις την ισορροπία στις βλεφαρίδες σου

Προφανώς, δεν μπορείς να απομακρύνεις όλα τα ακάρεα Demodex από πάνω σου. Η διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος του δέρματος, ωστόσο, θα σε βοηθήσει στην πρόληψη τυχόν προβλημάτων. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

  • Απόφυγε τα παχύρρευστα, λιπαρά προϊόντα που μπορούν να φράξουν τους πόρους.
  • Κάνε απαλή απολέπιση μία φορά την εβδομάδα.
  • Πλένε το πρόσωπό σου, συμπεριλαμβανομένων των φρυδιών και των βλεφαρίδων, με ένα ήπιο καθαριστικό που είναι ασφαλές για χρήση γύρω από τα μάτια.
  • Μην μοιράζεσαι τα καλλυντικά σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.