iStock

ΕΝΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Έναν ασύρματο αισθητήρα που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα μέσω της παρουσίας τους στον ιδρώτα, ανέπτυξαν ερευνητές από την Καλιφόρνια. Ο βασικός επιστήμονας πίσω από την ανακάλυψη ελπίζει ότι στο μέλλον αυτός ο αισθητήρας θα μπορέσει να πάρει τη μορφή ενός μικρού δαχτυλιδιού!

Τα επιτεύγματα στον τομέα της ιατρικής επιστήμης εντυπωσιάζουν. Για παράδειγμα, πρόσφατα ερευνητές ανέπτυξαν μια συσκευή παρακολούθησης μεταμοσχευμένων οργάνων, η οποία μάλιστα μπορεί να ανιχνεύσει και πρώιμα σημάδια απόρριψης από τους ασθενείς.

Παράλληλα, μια επαναστατική μέθοδος που αναπτύσσεται με τη βοήθεια νανοτεχνολογίας μπορεί να καταφέρει να προλάβει περιπτώσεις τύφλωσης. Σε κάποιο άλλο εργαστήριο, ερευνητές κατασκεύασαν εξειδικευμένα προβιοτικά που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Όλα αυτά λίγο καιρό πριν από την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής για το 2023 στους πρωτοπόρους της mRNA τεχνολογίας που συνέβαλε καθοριστικά στα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Σε ένα ακόμη εύρημα που αφορά την υγεία των γυναικών κατέληξαν πρόσφατα ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν νέο ασύρματο αισθητήρα που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα μέσω της παρουσίας τους στον ιδρώτα.

Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλαπλές πτυχές της υγείας και της γονιμότητας των γυναικών. Τα υψηλά επίπεδα αυτών μπορεί να σχετίζονται με καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, ενώ τα χαμηλά επίπεδα οιστραδιόλης (η πιο δραστική από τα οιστρογόνα) μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και κατάθλιψη.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι αυτός ο αισθητήρας, τον οποίο το άτομο θα μπορεί να φορέσει, ενδέχεται στο μέλλον να διευκολύνει τις γυναίκες επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τα επίπεδα της οιστραδιόλης τους στο σπίτι και σε πραγματικό χρόνο. Να αναφέρουμε ότι η παραδοσιακή παρακολούθηση των οιστρογόνων περιλαμβάνει τη λήψη μιας εξέτασης αίματος ή δείγματος ούρων και την αποστολή τους σε εργαστήριο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Nanotechnology.

Τι γνωρίζουμε για τον νέο αισθητήρα και ποιους μπορεί να βοηθήσει

Η έρευνα διεξήχθη στο εργαστήριο του Wei Gao, επίκουρου καθηγητή ιατρικής μηχανικής και ερευνητή στο Heritage Medical Research Institute. Ο αισθητήρας που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει κοινά στοιχεία με διάφορους αισθητήρες που είχε αναπτύξει στο παρελθόν, όπως αυτούς για ανίχνευση της κορτιζόλης ή βιοδεικτών φλεγμονής στο σώμα.

Ο επιστήμονας Gao εξήγησε ότι ο αισθητήρας για την παρακολούθηση της οιστραδιόλης μπορεί να ωφελήσει ορισμένες κατηγορίες γυναικών:

  • Εκείνες που επιχειρούν να συλλάβουν ένα παιδί, είτε με φυσικό τρόπο είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση, μέσω της παρακολούθησης της οιστραδιόλης και δεδομένου ότι τα οιστρογόνα αυξάνονται πριν από την ωορρηξία.
  • Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) επειδή το σώμα τους δεν παράγει επαρκή οιστραδιόλη. Σε αυτές τις ασθενείς, τα επίπεδα οιστραδιόλης πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν τη σωστή δόση.

Η εργαστηριακή δοκιμή έδειξε ότι ο αισθητήρας μπορεί να παρακολουθεί αξιόπιστα και με ακρίβεια τα μεταβαλλόμενα επίπεδα οιστραδιόλης στον ιδρώτα κατά τη διάρκεια του αναπαραγωγικού κύκλου, από το χαμηλότερο επίπεδο κατά την έμμηνο ρύση έως το υψηλότερο επίπεδο (10 φορές μεγαλύτερο) κατά την ωορρηξία.

Ο Gao αναφέρει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με αυτή την τεχνολογία με σκοπό την παρακολούθηση και άλλων γυναικείων ορμονών, όπως η ωχρινοτρόπος ορμόνη ή η προγεστερόνη, που σχετίζονται και οι δύο με την ωορρηξία. Ελπίζει, επίσης, να κάνει αυτούς τους αισθητήρες τόσο μικρούς έτσι ώστε να χωρούν όλοι μέσα σε μια μικρή φορητή συσκευή, όπως ένα διακριτικό δαχτυλίδι!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.