iStock

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Ακόμα και στο τόσο ωφέλιμο για την υγεία νερό απαιτείται μέτρο, αν δεν θέλει κανείς να κινδυνεύσει από υδρική δηλητηρίαση.

Άλλο πάλι και τούτο! Από τη μία οι ειδικοί επιμένουν να πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά –ειδικά τις ημέρες που έχει υπερβολική ζέστη– και από την άλλη υπάρχουν αυτοί που προειδοποιούν για υδρική δηλητηρίαση, έναν ρεαλιστικό κίνδυνο που απειλεί όσους πίνουν παραπάνω νερό από όσο ο οργανισμός τους μπορεί να αντέξει. Δεν υπερβάλλω.

Έχουν πεθάνει άνθρωποι εξαιτίας αυτού: Ένας ήταν o 21 έτους Matthew Carrington, ο οποίος το 2005 στο πλαίσιο τελετουργικού της αδελφότητας του Πανεπιστημίου Chico State στο οποίο φοιτούσε, εξαναγκάστηκε να πιει 18 λίτρα. Αυτό προκάλεσε στον οργανισμό του δηλητηρίαση, η οποία οδήγησε σε καρδιακή αρρυθμία και ανακοπή.

Θύμα της ίδιας δηλητηρίασης και μία 35χρονη μαμά, η οποία τον Αύγουστο του 2023, κατά τη διάρκεια των οικογενειακών καλοκαιρινών διακοπών, ένιωσε να υποφέρει από αφυδάτωση και ήπιε τέσσερα μπουκάλια νερό μέσα σε 20 λεπτά. Ξαφνικά το κεφάλι της Ashley Summers άρχισε να γυρίζει, ζαλίστηκε, λιποθύμησε και δεν επανήλθε ποτέ. Η νεκροψία έδειξε δηλητηρίαση από νερό που προκάλεσε διόγκωση του εγκεφάλου της.

«Η υδρική δηλητηρίαση είναι όταν κάποιος πίνει πολύ νερό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε σημείο που διαταράσσεται η ισορροπία αλατιού/νερού σε όλο μας το σώμα», ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα η τοξικολόγος Dr. Blake Froberg, τονίζοντας πως η χειρότερη επίπτωση είναι όταν χάνεται η ισορροπία αυτή στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις παραπάνω νερό από όσο χρειάζεσαι
iStock

Τι συμβαίνει όταν πίνεις υπερβολικά πολύ νερό

Εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει όταν πίνεις πάρα πολύ νερό, η διατροφολόγος Kathleen M. Zelman εξηγεί ότι παρεμποδίζεται η εγκεφαλική λειτουργία. Τα κύτταρα όλου του σώματος και του εγκεφάλου πρήζονται, και αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, θολούρα και ζαλάδα. Στην συνέχεια, αν η πίεση συνεχιστεί, μπορεί να προκληθεί υπέρταση και βραδυκαρδία.

Το νάτριο είναι ο ηλεκτρολύτης που επηρεάζεται περισσότερο από την υπερυδάτωση, όπως επίσης ονομάζεται αυτή η κατάσταση, οδηγώντας σε υπονατριαιμία. Το νάτριο είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα. Όταν τα επίπεδά του πέφτουν λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού στο σώμα, τα υγρά μπαίνουν μέσα στα κύτταρα. Στη συνέχεια, τα κύτταρα διογκώνονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει κανείς να πάθει επιληπτικές κρίσεις, να πέσει σε κώμα ή ακόμα και να πεθάνει.

Πώς θα καταλάβεις ότι πίνεις παραπάνω από όσο χρειάζεσαι

Παρόλο που δεν είναι σύνηθες να πίνεις κανείς παραπάνω νερό από όσο χρειάζεται, δηλαδή πέρα από ανόητες προκλήσεις, το παθαίνουν ενίοτε αθλητές ή άτομα που υποφέρουν από τη ζέστη και δεν έχουν πιει νερό για ώρες. Κάποια σημάδια για να αναγνωρίσεις ότι ίσως το παρακάνεις είναι:

  • Εντελώς διάφανα ούρα.
  • Πολύ συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα (ο μέσος άνθρωπος ουρεί 6-8 φορές ανά 24ωρο).
  • Αν πίνεις νερό χωρίς να διψάς.
  • Αν από το πολύ νερό νιώθεις ναυτία.
  • Ακόμα και αίσθημα κόπωσης, σε συνδυασμό με τα παραπάνω.

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις παραπάνω νερό από όσο χρειάζεσαι
iStock

Πόσο νερό πρέπει να πίνω καθημερινά;

Η αλήθεια είναι ότι αυστηρή οδηγία δεν υπάρχει. Πολλοί παράγοντες θα καθορίσουν το πόσο νερό χρειάζεσαι κάθε μέρα: η ηλικία σου, το φύλο σου, το κλίμα στο οποίο ζεις (αν έχει υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες χρειάζεσαι περισσότερο νερό), η σωματική σου δραστηριότητα, ακόμα και το αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή που σε κάνει να διψάς περισσότερο.

Και, βέβαια, περιστατικά υδρικής δηλητηρίασης όπως τα παραπάνω είναι σπάνια. Αποτελούν, όμως, ακόμα μία απόδειξη ότι ακόμα και τα πιο ωφέλιμα πράγματα για την υγεία μας, όπως το νερό, χρειάζονται ένα όριο. Κι αν δεν μπορείς να κρίνεις με ασφάλεια ποιο είναι για εσένα αυτό, κράτα την κλασική οδηγία των 8-10 ποτηριών ανά ημέρα και θα είσαι μια χαρά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.