Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η ΛΥΣΗ ΣΤΗ LONG COVID ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Οι επιστήμονες του κόσμου όλου δεν έχουν καταφέρει να βρουν μία αιτία και συνεπακόλουθα μία λύση για το μαζικό πρόβλημα που ακούει στο όνομα Long Covid. Τώρα, μία νέα μελέτη έρχεται να φωτίσει ένα κομμάτι του παζλ που πιθανότατα να δώσει λύση από εκεί που κανείς δεν περιμένει.

Το σύνδρομο Post Covid ή Long Covid είναι εδώ. Αν και για πολλούς δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, για αρκετούς είναι μεγάλο πρόβλημα. Το ιατρείο Post Covid στο νοσοκομείο Σωτηρία αντιμετωπίζει καθημερινά ουκ ολίγα περιστατικά.

Κι ενώ πολλές έρευνες έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται, ενώ στοιχεία όπως το φύλο που επηρεάζεται περισσότερο έχουν βγει στην επιφάνεια, το πρόβλημα παραμένει: Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει έναν βιοδείκτη που φαίνεται να προκαλεί Long Covid σε όλους τους ασθενείς. Ακριβώς επειδή δεν έχουν βρει τους υποκείμενους μηχανισμούς που προκαλούν μακροχρόνια συμπτώματα μετά από λοίμωξη SARS-CoV-2, το σύνδρομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Πολύ πρόσφατα όμως, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αποκάλυψαν μια σχέση μεταξύ του συνδρόμου αυτού και των επιπέδων σεροτονίνης στο σώμα, που μπορεί να προσφέρει μια νέα εξήγηση και ενδεχομένως μια θεραπεία.

Ο ρόλος της σεροτονίνης

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα. Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά είναι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).

Long Covid και σεροτονίνη
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η σεροτονίνη, όσον αφορά στον εγκέφαλο, ρυθμίζει τα μηνύματα μεταξύ των νευρώνων, επηρεάζοντας τον ύπνο, τη διάθεση και τη μνήμη. Υπάρχει όμως και στο έντερο, συγκεκριμένα στα κύτταρα κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα, και απορροφάται από τα αιμοπετάλια.

Η σεροτονίνη του εντέρου είναι υπεύθυνη για μια σειρά από λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της ροής του αίματος, της θερμοκρασίας του σώματος και της πέψης.

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάφορα φαινομενικά άσχετα συμπτώματα, όπως στην περίπτωση του συνδρόμου Long Covid, λένε οι ειδικοί. To σύνδρομο συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, της δύσπνοιας, διάφορων νευρολογικών συμπτωμάτων, πόνου στις αρθρώσεις, θρόμβων αίματος, αισθήματος παλμών και πεπτικών προβλημάτων.

Πώς συνδέεται η Long Covid με τη σεροτονίνη

Καθώς το σύνδρομο δίνει συμπτώματα όχι μόνο στον εγκέφαλο αλλά και σε πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος, είναι πιθανό οι μειώσεις της σεροτονίνης να εμπλέκονται, δηλώνουν τώρα οι ερευνητές.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, εντόπισε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης σε ασθενείς με Long Covid σε σύγκριση με ασθενείς που νόσησαν από Covid-19, αλλά ανάρρωσαν πλήρως.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υπολείμματα του ιού στον γαστρεντερικό σωλήνα αναγκάζουν το σώμα να παράγει πρωτεΐνες που οδηγούν σε φλεγμονή και αδυναμία απορρόφησης τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για την παραγωγή και τη συντήρηση των νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης.

«Ο επίμονος ιός που κυκλοφορεί είναι ιδιαίτερα ικανός στη μείωση των επιπέδων σεροτονίνης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael Peluso, MD, επίκουρος καθηγητής λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Τι δείχνει η νέα μελέτη

«Αυτό από τη μία δείχνει την ανάγκη μείωσης του ιικού φορτίου χρησιμοποιώντας αντιιικά φάρμακα, από την άλλη μπορεί να υποδεικνύει ότι η λύση για το Long Covid μπορεί να προέλθει από τα αντικαταθλιπτικά», είπε.

Η μελέτη, φυσικά, δεν κάνει συστάσεις για θεραπεία, αλλά υπογραμμίζει τον ρόλο της σεροτονίνης στο σύνδρομο Long Covid, ανοίγοντας το παράθυρο σε μια σειρά από νέες ιδέες θεραπείας.

Το επόμενο βήμα θα ήταν μια κλινική δοκιμή για να διαπιστωθεί αν η μεταβολή των επιπέδων σεροτονίνης σε άτομα με Long Covid θα οδηγούσε σε ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μέχρι στιγμής, η έρευνα σε μολυσμένα τρωκτικά έδειξε ότι το SSRI φλουοξετίνη, καθώς και ένα συμπλήρωμα γλυκίνης-τρυπτοφάνης βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία.

Λίγο πιο κοντά στη λύση του παζλ;

Δύο στοιχεία που πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν είναι αν πράγματι κάθε ασθενής με Long Covid έχει χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό και αν τα SSRIs αυξάνουν και τα επίπεδα της σεροτονίνης του εντέρου.

Διότι οι ερευνητές βρήκαν χαμηλότερα επίπεδα στη σεροτονίνη του εντέρου, αλλά όχι του εγκεφάλου και, παραδοσιακά, τα SSRIs χρησιμοποιούνται για την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης που κυκλοφορεί στον εγκέφαλο.

Παρότι μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι η Long Covid είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που προκαλείται από μια σειρά διαφορετικών μηχανισμών, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης θα μπορούσαν να είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ. Και η λύση να δοθεί από εκεί που κανείς δεν το περιμένει: τα αντικαταθλιπτικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.