iStock

ΜΙΑ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ

Εάν νιώθεις ενόχληση ή πόνο στο στήθος, το μυαλό σου μπορεί να πάει σε πολλά, λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνα. Υπάρχει βέβαια και μια αιτία που μάλλον δεν έχεις σκεφτεί.

Ξέρεις ότι το νερό είναι ζωή και ότι η έντονη αφυδάτωση μπορεί να απειλήσει σοβαρά τον οργανισμό σου. Έχεις ακούσει όμως ποτέ ότι μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος; Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το σώμα σου δεν έχει αρκετά υγρά, προκαλούνται αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.

Όταν είσαι πολύ αφυδατωμένος, η αρτηριακή πίεση πέφτει και η μεταφορά αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών μειώνεται ανάλογα. Σε απάντηση, το σώμα σου προσπαθεί να αυξήσει την αρτηριακή σου πίεση αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία σου.

«Αυτός ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να μοιάζει με ταχυπαλμία ή ακόμη και με πόνο στο στήθος σε μερικούς ανθρώπους», αναφέρει ο Marc Taub, MD, διευθυντής στα Επείγοντα ιατρικού κέντρου στην Καλιφόρνια.

Πόνος στο στήθος και αφυδάτωση

Όσο εντονότερη είναι η αφυδάτωση, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθανθείς ενοχλήσεις. «Η αφυδάτωση δεν αφορά μόνο μειωμένο όγκο υγρών στον οργανισμό μας, αλλά σχετίζεται και με ηλεκτρολυτικές διαταραχές, όπως του νατρίου και του καλίου», αναφέρει ο παθολόγος Στυλιανός Δερμιτζάκης. Όπως διευκρινίζει, «μολονότι η αφυδάτωση δεν συνδέεται άμεσα με πόνο στο στήθος, εάν εμφανιστεί εξαιτίας της αυτό το σύμπτωμα, πιθανότατα μαρτυρά υποκείμενη καρδιακή νόσο».

Σε κάθε περίπτωση, η αφυδάτωση που έχει φτάσει στο σημείο να κάνει το στήθος σου να πονάει απαιτεί ιατρική φροντίδα.

πόνος στο στήθος και αφυδάτωση
iStock

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβεις την αφυδάτωση

Οι ακριβείς ανάγκες σου σε ενυδάτωση εξαρτώνται από παράγοντες όπως η ηλικία, το μέγεθος, το επίπεδο δραστηριότητας και το κλίμα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, θα πρέπει να προσλαμβάνεις από 9 έως 12 φλιτζάνια νερό (ή άλλα ενυδατικά υγρά) την ημέρα.

Εάν είσαι πιο δραστήριος σωματικά ή ιδρώνεις περισσότερο από το συνηθισμένο (από ζεστό καιρό ή ασθένεια), καλό θα ήταν να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών. Θα ξέρεις ότι λαμβάνεις αρκετό νερό αν τα ούρα σου έχουν το χρώμα του άχυρου ή της λεμονάδας. Αν αρχίσουν να μοιάζουν περισσότερο με χυμό μήλου, είσαι αφυδατωμένος.

Ακόμα και αν νιώθεις μόνο μια ελαφριά δίψα, πιες νερό. «Εφόσον φτάσουμε σε σημείο να διψάσουμε, τότε ήδη έχουμε τουλάχιστον ήπια αφυδατωθεί. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να καταναλώνουμε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδανικά πριν καν διψάσουμε», αναφέρει ο Στυλιανός Δερμιτζάκης.

Ο πόνος στο στήθος σου μπορεί να οφείλεται σε αφυδάτωση
iStock

Η αντιμετώπιση της σοβαρής αφυδάτωσης απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. «Οι καταστάσεις σοβαρής αφυδάτωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ιατρικό περιβάλλον με επιθετική ενδοφλέβια ενυδάτωση με υγρά και στενή παρακολούθηση», αναφέρει ο Eric Hames, MD, παθολόγος σε νοσοκομείο του Τέξας.

Πότε ο πόνος στο στήθος θέλει γιατρό

Ενώ ορισμένες αιτίες του πόνου στο στήθος είναι ήπιες και δεν απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα (όπως η δυσπεψία ή το άγχος, για παράδειγμα), άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής αφυδάτωσης, πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως, λένε οι Dr. Hames και Dr. Taub. Ο πόνος στο στήθος από έλλειψη νερού συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως σύγχυση, ζάλη, λιποθυμία ή έντονο καρδιακό παλμό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι άλλου υποκείμενου προβλήματος υγείας. «Ο πόνος στο στήθος μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως καρδιακές προσβολές, θρόμβους αίματος, πνευμονία ή ακόμη και τραυματισμούς στο στήθος», αναφέρει ο Dr. Taub. Όλα αυτά απαιτούν ιατρική εξέταση, οπότε αν η δυσφορία δεν υποχωρεί επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.