iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Οι κράμπες περιόδου μπορεί να είναι ανυπόφορες για πολλές γυναίκες. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι τρόποι να απαλύνεις τον πόνο (πριν καταφύγεις σε παυσίπονα).

Ενώ ορισμένες γυναίκες νιώθουν ήπιες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, άλλες βιώνουν έντονο πόνο αυτές τις μέρες, κάποιες φορές σε σημείο που να μην μπορούν να κάνουν πολλές από τις καθημερινές τους δραστηριότητες ή εργασίες (γι' αυτό και στην Ισπανία οι γυναίκες δικαιούνται αναρρωτική άδεια για αυτές τις μέρες του μήνα).

Οι κράμπες της εμμηνόρροιας (ή αλλιώς δυσμηνόρροια) είναι οι έντονοι πόνοι που νιώθουν οι γυναίκες στην κάτω κοιλιακή χώρα. Πολλές βιώνουν τέτοιου είδους κράμπες κατά τη διάρκεια ή ακόμα και λίγο πριν από την περίοδό τους.

Η αντιμετώπιση της αιτίας είναι το κλειδί για τη μείωση του πόνου. Ορισμένες φορές η αιτία μπορεί να εντοπίζεται σε καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση (μια κοινή γυναικολογική πάθηση) ή τα ινομυώματα της μήτρας. Οι εμμηνορροϊκές κράμπες που δεν προκαλούνται από άλλη πάθηση τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συχνά βελτιώνονται μετά τον τοκετό.

Στο ερώτημα αν οι κράμπες περιόδου μπορούν να αντιμετωπιστούν με «σπιτικά γιατροσόφια», θα λέγαμε ότι μάλλον εξαρτάται από την περίπτωση. Πολλές φορές, οι γυναίκες μπορούν να ανακουφιστούν με διάφορους τρόπους, ενώ όταν οι κράμπες είναι εξαιρετικά επώδυνες ή συνοδεύονται από μη φυσιολογικά συμπτώματα, η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη.

4 φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από τις κράμπες περιόδου

1. Δοκιμάστε στάσεις γιόγκα

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ή τριών ημερών της περιόδου, όταν η αιμορραγία και οι κράμπες είναι συνήθως πιο έντονες, μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε λιγότερη ενέργεια από το κανονικό.

Σε αντίθεση με ασκήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο, που μπορεί να μην είναι κατάλληλες για τις πρώτες –τουλάχιστον– μέρες της περιόδου, ορισμένες στάσεις της γιόγκα και ασκήσεις αναπνοής μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου που προκαλούν οι κράμπες.

κράμπες περιόδου
iStock

2. Αγκαλιάστε μια θερμοφόρα

Η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και η μήτρα είναι ένα μυώδες γυναικείο αναπαραγωγικό όργανο. Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι η θερμότητα είναι εξίσου αποτελεσματική με την ιβουπροφαίνη για τις κράμπες περιόδου.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εφάρμοσαν ένα επίθεμα θερμότητας στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους ανέφεραν μεγαλύτερη μείωση του πόνου ακόμη και μετά από οκτώ ώρες σε σύγκριση με εκείνες που πήραν αναλγητικά χωρίς ιατρική συνταγή.

3. Μερικά βότανα μπορούν να σας ανακουφίσουν από τις κράμπες περιόδου

Πολλά βότανα έχουν μελετηθεί ως προς τις ιδιότητές τους σε σχέση με τους πόνους της περιόδου. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι και η μέντα μπορούν να βοηθήσουν τις κράμπες περιόδου. Παρά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε μερικές περιπτώσεις, τα στοιχεία θεωρούνται περιορισμένα.

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε βότανα για αυτόν τον σκοπό, συνιστάται να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

κράμπες περιόδου
iStock

4. Αυξήστε το μαγνήσιο στη διατροφή

Αυτή η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί, επίσης, να βοηθήσει. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2017 διαπίστωσε ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία υπέρ της μείωσης του πόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου χάρη στη λήψη μαγνησίου.

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε τροφές όπως όπως τα αμύγδαλα, τα μαύρα φασόλια, το σπανάκι, το γιαούρτι και το φυστικοβούτυρο. Αν πάλι, θέλετε να πάρετε συμπλήρωμα μαγνησίου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.