iStock

ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για να έχεις γερά δόντια, αλλά και για την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σου. Δύο ειδικοί εξηγούν γιατί και προτείνουν τα μέτρα που μπορείς να λάβεις.

Το στόμα μας είναι η είσοδος του γαστρεντερικού σωλήνα και του υπόλοιπου σώματος. Φιλοξενεί περισσότερα από 700 είδη μικροοργανισμών, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη μικροβιακή κοινότητα στο ανθρώπινο σώμα μετά από αυτήν του εντέρου. Τα παραπάνω καθιστούν σαφές το πόσο απαραίτητο είναι να φροντίζουμε τη στοματική μας υγιεινή.

«Αυτά τα μικρόβια βρίσκονται σε όλο το στόμα (δόντια, ούλα, γλώσσα, ουρανίσκο, σάλιο). Συνήθως παραμένουν σε μια ισορροπία κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ενώ στην περίπτωση που η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να γίνουν κυρίαρχα, προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων», αναφέρουν η Glenda Mary Davison, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και η Yvonne Prince, Λέκτορας Μικροβιολογία από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Cape Peninsula.

Η στοματική υγιεινή και το σώμα μας

Πώς συνδέεται η υγεία των δοντιών μας με την κατάσταση του υπόλοιπου οργανισμού; Όπως εξηγούν οι παραπάνω επιστημόνισσες, οι αλλαγές στο pH, τη θερμοκρασία και το οξυγόνο στη στοματική κοιλότητα οδηγούν στην ανάπτυξη βακτηρίων που συνήθως είναι αβλαβή. Όταν, όμως, η στοματική χλωρίδα διαταραχθεί, προκαλείται φλεγμονή και αργή ανάπτυξη περιοδοντίτιδας, αιμορραγία των ούλων και τερηδόνα. Καθώς οι ασθένειες των ούλων εξελίσσονται και αρχίζουν να διαβρώνουν το οστό, φλεγμονώδεις κυτοκίνες μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

στοματική υγιεινή
Pexels Karolina Grabowska

Με τη σειρά τους, αυτές οι χημικές ουσίες ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού με την ανάπτυξη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η αθηροσκλήρωση. Τα βακτήρια μπορούν, επίσης, να μεταφερθούν από τα ούλα στον περιβάλλοντα ιστό και να απελευθερώσουν τοξίνες που μπορούν να μετακινηθούν σε όλο το σώμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο καρδιολόγος σε πρόσφατο τσεκ απ, φρόντισε να μου κάνει ολόκληρη διάλεξη για το πόσο σημαντικό είναι να επισκέπτομαι τακτικά οδοντίατρο.

στοματική υγιεινή
Pexels Arvind Philomin

Τι μπορούμε να κάνουμε

Για να προστατέψουμε τόσο τα δόντια όσο και την συνολική μας υγεία, οι δύο ειδικοί προτείνουν τα εξής:

  • Η καλή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους, την πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας με το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη τερηδόνα.
  • Για να διατηρούμε την ισορροπία των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Συνίσταται, επίσης, η αποφυγή της χρήσης αντιβακτηριακών στοματικών διαλυμάτων για πλύσεις, καθώς διαταράσσουν την ισορροπία των μικροβίων.
  • Τα αυξημένα επίπεδα άγχους και η έλλειψη άσκησης έχουν συνδεθεί με διαταραχές στην ισορροπία του στοματικού μικροβιώματος, γι’ αυτό βάζουμε τα δυνατά μας να ελέγξουμε το στρες στην καθημερινότητά μας και να αυξήσουμε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Η ολοκληρωμένη σειρά PerioGard βοηθά στην αντιμετώπιση της αιτίας ερεθισμού και αιμορραγίας των ούλων, καταπολεμώντας τη βακτηριακή πλάκα 12 φορές πιο αποτελεσματικά*. 

*σε σχέση με μια κοινή φθοριούχο οδοντόκρεμα μετά από 6 μήνες συνεχούς χρήσης

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.