ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΒΑΡΕΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ: ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΜΙΑ «ΓΚΟΥΡΜΕ» ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Θέλεις να μεταμορφώσεις το κουνουπίδι; Ψήσ’ το με ταχίνι και αρώματα Ανατολής, για ένα πιάτο που πραγματικά θυμίζει fine dining.
Ένα από τα αγαπημένα δώρα του Οκτωβρίου είναι το κουνουπίδι. Είναι ένα εποχικό λαχανικό που δίνει θρεπτική αξία στα πιάτα, ενώ η γεύση του –όταν το διαχειριστείς σωστά– είναι υπέροχη και ταιριάζει με καρυκεύματα και σάλτσες κάθε είδους, λεμονάτες, κοκκινιστές, ταχινένιες, όλες.
Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθάει την πέψη και μας κρατάει χορτάτους για ώρα, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, και περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση.
Σε αυτή τη συνταγή, το συνδυάζω με ταχίνι, που χαρίζει μια βελούδινη υφή και προσθέτει φυτική πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και ασβέστιο. Τα αρώματα από την καπνιστή πάπρικα, τον κουρκουμά και το κύμινο απογειώνουν τη γεύση και μεταμορφώνουν το κουνουπίδι από απλό λαχανικό σε βάση για ένα γκουρμέ πιάτο.
Μου αρέσει να το σερβίρω με δροσερό γιαούρτι, πράσινη σαλάτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό, ώστε να προκύψει ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα. Αυτή η συνταγή μου θυμίζει πως η εποχικότητα δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, αλλά και ευεξίας.
Συνταγή για φιλέτο κουνουπίδι με ταχίνι στο φούρνο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Υλικά
- 1 μεγάλο κουνουπίδι
- 40 γρ. ταχίνι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ½ κ.γ. κουρκουμά
- ½ κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- χυμός από ½ λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 200 γρ. γιαούρτι
- 1 πράσινη σαλάτα
- 10 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κόβουμε το κουνουπίδι σε «φιλέτα» πάχους περίπου 2 εκ., προσέχοντας να μη διαλυθούν, και ό,τι περισσεύει σε φλορέτες.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ταχίνι, την καπνιστή πάπρικα, τον κουρκουμά, το κύμινο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού.
Αλείφουμε καλά τα φιλέτα και τις φλορέτες με το μείγμα, ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε το κουνουπίδι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι τα φιλέτα να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά στις άκρες, γυρίζοντάς τα στη μέση του χρόνου.
Σερβίρουμε με γιαούρτι, πράσινη σαλάτα, ντοματίνια, φρέσκο μαϊντανό και σουσάμι.