iStock

10 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ – ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΙΟΚΙ

Έμειναν πατάτες από το χθεσινό τραπέζι; Μάθε πώς να τις αξιοποιήσεις σε 10 πεντανόστιμες ιδέες – και φτιάξε νιόκι που λιώνουν στο στόμα.

Ποιος δεν έχει βρεθεί με ένα τάπερ γεμάτο πατάτες, βραστές, ψητές, πουρέ ή τηγανητές από το προηγούμενο τραπέζι; Αντί να τις αφήνεις να σαπίσουν στο ψυγείο, δες πώς μπορείς να τις μεταμορφώσεις σε νέα, πεντανόστιμα πιάτα. Από αφράτους πατατοκεφτέδες και σαλάτες, μέχρι πίτσα, ψωμί ή ζυμαρικά, οι πατάτες που περίσσεψαν μπορούν να γίνουν η βάση για πολλές νόστιμες και δημιουργικές ιδέες!

1. Φτιάξε πουρέ

Γίνεται με βραστές ή ψητές πατάτες

Τι πιο απλό απ’ το να μετατρέψουμε τις βραστές ή ψητές πατάτες που περίσσεψαν σε έναν ωραίο πουρέ; Για το τέλειο αποτέλεσμα, ακολούθησε τη συνταγή μας και μάθε όλα τα μυστικά.

2. Φτιάξε κυδωνάτες τηγανητές πατάτες

Γίνεται με βραστές πατάτες

Τις κόβουμε κυδωνάτες (με ή χωρίς τη φλούδα) και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές. Ιδανικές για κοκκινιστά!

3. Φτιάξε πατατοκεφτέδες

Γίνονται με πατάτες ψητές, βραστές, φούρνου ή πουρέ

Λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι (εκτός αν έχουμε πουρέ), ανακατεύουμε με χτυπημένο αβγό, λίγη τριμμένη φέτα ή άλλο τυρί για γεύση, ψιλοκομμένα μυρωδικά και λίγη τριμμένη φρυγανιά, αν χρειάζεται, για να δέσει το μείγμα. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Για πιο ελαφριά εκδοχή, ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.

Δοκίμασε επίσης τη συνταγή για potato pillows, τα πιο αφράτα πατατοκεφτεδάκια που έχεις φάει ποτέ!

potato pilows
Καρολίνα Δωρίτη

4. Φτιάξε πατατοσαλάτα

Γίνεται με πατάτες βραστές, ψητές ή φούρνου

Τις κόβουμε σε κύβους, προσθέτουμε ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο τόνο, όσπρια ή βραστό αβγό για να έχουμε ένα πλήρες γεύμα. Δες αναλυτικά τη συνταγή για πατατοσαλάτα με φακές και τόνο.

5. Φτιάξε ψωμί από πατάτες

Γίνεται με πουρέ ή πατάτες βραστές

Έχει τύχει να φας πατατόψωμο; Ίσως σε κάποιο ψαγμένο μπεργκεράδικο; Αν όχι, είναι εύκολο και πρέπει να το φτιάξεις στο σπίτι.

πατατόψωμο
Καρολίνα Δωρίτη

Είναι σίγουρα τα ιδανικά buns για μπέργκερ, οπότε μήπως τα δοκιμάσεις έτσι; Χρησιμοποίησε τον πουρέ που σου περίσσεψε ή λιώσε βραστές πατάτες και ακολούθησε βήμα βήμα τη συνταγή του OW.

6. Φτιάξε ομελέτα με πατάτες

Γίνεται με πατάτες βραστές, ψητές ή φούρνου

Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή λεπτές φέτες, τις σοτάρουμε λίγο στο τηγάνι να ροδίσουν και τις περιχύνουμε με τα χτυπημένα αβγά. Μπορείς να ακολουθήσεις τη συνταγή του OW, σοτάροντας τις ήδη βρασμένες πατάτες για λιγότερο χρόνο, αντί να τις τηγανίσεις.

ομελέτα
Καρολίνα Δωρίτη

7. Φτιάξε γρήγορη πατατόπιτα

Γίνεται με πατάτες βραστές, ψητές ή φούρνου

Ανακατεύουμε πατάτες με γιαούρτι, αβγά, λίγο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και φέτα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένα μυρωδικά, όπως μαϊντανό, δυόσμο ή άνηθο. Μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

8. Φτιάξε πατάτες στο τηγάνι με αβγά και μυρωδικά

Γίνεται με πατάτες φούρνου, τηγανητές, ψητές ή βραστές

Τις κόβουμε σε κυβάκια και τις τηγανίζουμε σε λίγο λάδι μέχρι να γίνουν τραγανές. Σπάμε από πάνω δύο αβγά και έχουμε ένα τέλειο brunch χωρίς κόπο.

Μπορείς να προσαρμόσεις αυτή τη συνταγή

9. Φτιάξε πίτσα χωρίς γλουτένη

Γίνεται με βραστές πατάτες

Φανταστική και πανεύκολη αυτή η πίτσα χωρίς γλουτένη, με... πατατοβάση. Χρησιμοποίησε τη συνταγή του OW και αντί για ωμές πατάτες τρίψε βραστές, ιδανικά από το ψυγείο. Ακολούθησε τη συνταγή κατά τα άλλα όπως είναι και απόλαυσε την πιο ελαφριά πίτσα!

πίτσα με βάση από πατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

10. Φτιάξε νιόκι

Γίνεται με βραστές πατάτες

Ακούγεται δύσκολο αλλά δεν είναι! Και τι πιο νόστιμο από φρέσκα, σπιτικά νιόκι! Παρακάτω δίνω μια αναλυτική συνταγή. Όσο για τη σάλτσα που θα τα συνοδεύσει, υπάρχουν πολλές επιλογές, π.χ. με ντομάτα.

Συνταγή για νιόκι

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά περίπου με βρασμένες πατάτες (75 λεπτά με ωμές)

νιόκι
iStock

Υλικά για 4 άτομα

  • 800 γρ. βρασμένες πατάτες, καθαρισμένες (περίπου 1 κιλό ωμές πριν το βράσιμο)
  • 180–200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκο αβγού
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αν οι πατάτες είναι από το ψυγείο, τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Τις λιώνουμε καλά με εργαλείο του πουρέ ή πιρούνι μέχρι να γίνουν όσο πιο λείες γίνεται.

Βάζουμε τις λιωμένες πατάτες σε μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, τον κρόκο αβγού και σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή αλλά όχι κολλώδης. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (μία κουταλιά τη φορά) και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή. Προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το μείγμα. Όσο λιγότερο το δουλέψουμε, τόσο πιο αφράτα θα βγουν τα νιόκι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3–4 κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι πάχους περίπου 2 εκ. και κόβουμε με μαχαίρι σε μικρά κομμάτια 2–3 εκ.

Αν θέλουμε πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, κυλάμε τα κομμένα νιόκι πάνω σε πιρούνι (ή στην ειδική σανίδα, αν έχουμε) για να σχηματιστούν οι κλασικές ραβδώσεις.

Τα ρίχνουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει.

Όταν ανέβουν στην επιφάνεια, σε 1–2 λεπτά, είναι έτοιμα!

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα που μας αρέσει.

Αν θέλουμε, μπορούμε να διατηρήσουμε κάποια στην κατάψυξη πριν τα βράσουμε και να τα μαγειρέψουμε όποτε θέλουμε κατευθείαν από την κατάψυξη.

Ένα μικρό μυστικό: προτίμησε πατάτες που έβρασαν ολόκληρες με τη φλούδα τους – συγκρατούν περισσότερο άμυλο και δίνουν ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα.