Pexels Andrea Piacquadio

ΠΩΣ Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ

Αν η μαγειρική δεν είναι από τις αγαπημένες σου δραστηριότητες, σου δίνουμε 5 λόγους να αλλάξεις γνώμη, μιας και θα βοηθήσεις την ψυχική σου υγεία.

Αν και το μαγείρεμα δεν είναι το δυνατό μου σημείο, αναγνωρίζω τα πολλαπλά του οφέλη, που δεν σχετίζονται μόνο με το να γεμίσει το στομάχι μας φαγητό. Για πολλούς είναι ένα είδος θεραπείας. Μπορεί, όμως, πραγματικά η μαγειρική να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία;

Από ό,τι φαίνεται μπορεί, μιας και η θεραπευτική μαγειρική (Cooking Therapy) δεν βρίσκεται στον χώρο της φαντασίας. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να βρεις αρκετές αναφορές σε σεμινάρια γύρω από το πώς η κουζίνα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου.

Βέβαια, έχε υπόψη σου ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την όποια θεραπεία ακολουθείς, μπορεί όμως να γίνει ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα σου.

5 τρόποι που η μαγειρική ωφελεί την ψυχική υγεία

1. Δημιουργεί αισθήματα ικανοποίησης

Όταν μαγειρεύεις, είτε για τον εαυτό σου είτε για κάποιον άλλο, θέτεις έναν στόχο που είναι εφικτός. Η συμπεριφορά αυτή ταιριάζει σε έναν τύπο θεραπείας γνωστό ως «συμπεριφορική ενεργοποίηση», που με απλά λόγια σημαίνει τροποποίηση της μέχρι τώρα συμπεριφοράς με σκοπό να αλλάξει ο τρόπος σκέψης. Σύμφωνα με την Εταιρεία Κλινικής Ψυχολογίας, η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους και επικεντρώνεται στην αύξηση της «επαφής του ασθενούς με πηγές που γεννούν αισθήματα ανταμοιβής».

μαγειρική και ψυχική υγεία
Pexels Cottonbro studio

Επίσης, αποτελεί έναν καλό τρόπο να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητα (αν είσαι τέτοιος τύπος), καθώς και να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου.

2. Εξασκεί τη δημιουργικότητα

Ένα ακόμα από τα οφέλη που έχει η μαγειρική στην ψυχική σου υγεία αφορά τη δημιουργικότητα, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστείς, να παίξεις, να ανακαλύψεις τη σημασία κάθε συστατικού. Ακόμα κι αν ακολουθείς μια συνταγή, μπορείς εύκολα να αντικαταστήσεις κάποια από τα υλικά. Η δημιουργικές ευκαιρίες που σου προσφέρει η κουζίνα μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα στην ψυχική σου υγεία. Μάλιστα, μελέτη στο Journal of Positive Psychology διαπίστωσε ότι όσοι ασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες (π.χ. doodling, τραγούδι, μαγείρεμα) φαίνεται να έχουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

μαγειρική και ψυχική υγεία
Pexels Ron Lach

3. Καλλιεργεί την υπομονή

Στην εποχή της άμεσης ικανοποίησης, η υπομονή είναι μια αρετή που εκλείπει. Όμως, όπως τονίζει η Αμερικανίδα ψυχίατρος και συγγραφέας Judith Orloff, «υπομονή δεν σημαίνει παθητικότητα ή παραίτηση, αλλά δύναμη. Είναι μια συναισθηματικά απελευθερωτική πρακτική αναμονής, παρακολούθησης και γνώσης του πότε πρέπει να αναλάβεις δράση». Το μαγείρεμα, λοιπόν, με τα τόσα στάδια προετοιμασίας, ψησίματος και στησίματος, με τον χρόνο που χρειάζεται να περάσει για να δοκιμάσεις το τελικό αποτέλεσμα, είναι μια εξαιρετική άσκηση για την καλλιέργεια της αρετής αυτής.

μαγειρική και ψυχική υγεία
Pexels Nicole Michalou

4. Σε βοηθά να συνδεθείς με τους γύρω σου

Το να μαγειρεύεις για άλλους μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ικανοποιητική εμπειρία, η οποία σε βοηθά να χτίσεις την αυτοεκτίμησή σου. Πέρα από αυτό, ζητώντας από τους άλλους (π.χ. τα παιδιά ή τους φίλους σου) να συμμετέχουν στην εμπειρία αυτή, καλλιεργείς την αίσθηση της κοινότητας και βελτιώνεις την επικοινωνία μεταξύ σας. Επιπλέον, μαθαίνετε όλοι μαζί τι θα πει ανάθεση εργασιών και πώς ο καθένας έχει το δικό του ρόλο και τις δικές του ευθύνες σε ένα τελικό αποτέλεσμα.

5. Βελτιώνει τη σχέση σου με το φαγητό

Τα οφέλη της μαγειρικής στην ψυχική υγεία συνδέονται και με τη σχέση σου με το φαγητό. Μαθαίνοντας να μαγειρεύεις στο σπίτι, μαθαίνεις να τρέφεσαι πιο υγιεινά και ισορροπημένα και να δοκιμάζεις ποικιλία τροφών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.