Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

4 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν σου αρέσει το διάβασμα, αλλά νιώθεις ότι ποτέ δεν βρίσκεις χρόνο να απολαύσεις ένα βιβλίο, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις (ξανά) το ταξίδι στις σελίδες.

«Παλαιότερα διάβαζα πολύ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, δυσκολεύομαι να ανοίξω βιβλίο», μου είπε λίγες μέρες πριν μια γνωστή. Την πιστεύω, γιατί εδώ και χρόνια είχα εγκαταλείψει κι εγώ τη λίστα με τα «books to read», όσο ενδιαφέρουσες προτάσεις κι αν συναντάω. Οι δουλειές και οι υποχρεώσεις σπάνια αφήνουν χρόνο για χαλάρωση και ανάγνωση. Χρειάστηκε μεγάλη αποφασιστικότητα για να δανειστώ ένα βιβλίο 600 σελίδων από φίλο και να πω στον εαυτό μου: Ώρα για διάβασμα.

Κι αυτό παρά τα οφέλη που έχει η ανάγνωση στην υγεία και την ψυχολογία μας από πριν ακόμα μάθουμε καν να διαβάζουμε και το κάνουν άλλοι για μας. Το διάβασμα, κατ’ αρχάς, αποτελεί εξαιρετική άσκηση για τον εγκέφαλό μας, βοηθώντας να τον διατηρήσουμε υγιή. Επίσης, μας βοηθά να χαλαρώσουμε, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές. Ας μην ξεχάσουμε, ακόμα, ότι η ανάγνωση μυθιστορημάτων συμβάλλει στο να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθησή μας.

Πώς να βάλεις το διάβασμα στο πρόγραμμά σου

1. Κλείσε ραντεβού με ένα βιβλίο

Δεν χρειάζεται να περνάς ατέλειωτες ώρες παρέα με ένα βιβλίο. Ακόμα και λίγα λεπτά καθημερινής ανάγνωσης είναι μια καλή αρχή. Πού θα τα βρεις; Πάρε μαζί σου στο λεωφορείο ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, περιόρισε τον χρόνο που περνάς το βράδυ μπροστά στην τηλεόραση, προσπάθησε αντί για το κινητό να παίρνεις μαζί σου στο κρεβάτι ένα βιβλίο. Με την επανάληψη, η κίνηση αυτή θα σου γίνει συνήθεια.

διάβασμα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

2. Άκουσε ένα audiobook

Για όσους δυσκολεύονται να βρουν χρόνο αποκλειστικά για ανάγνωση, τα ηχητικά βιβλία επιτρέπουν το multitasking. Βάλε ακουστικά και πήγαινε μια βόλτα μετά τη δουλειά. Άκου ένα βιβλίο την ώρα που κάνεις το πρωινό σου μπάνιο και ετοιμάζεσαι για το γραφείο. Μπορείς να το ακούσεις ακόμα και την ώρα που είσαι «κολλημένος» στην κίνηση.

3. Βάλε ένα στοίχημα

Αν αυτό που σε παρακινεί είναι η κατάκτηση ενός στόχου, τότε βρες έναν φίλο που διαβάζει και προσπαθήστε να τον νικήσεις. Υπάρχουν, επίσης, ιστοσελίδες, όπως το StoryGraph, όπου μπορείς να γραφτείς και να ολοκληρώσεις πολλές και διαφορετικές reading challenges (π.χ. διάβασε ένα βιβλίο από δέκα διαφορετικές χώρες).

4. Γίνε μέλος σε μια λέσχη βιβλίου

Οι λέσχες βιβλίου είναι πάλι στη μόδα. Αποτελούν, δε, την τέλεια λύση για όσους θέλουν να συνδυάσουν το διάβασμα με την κοινωνικοποίηση, αλλά και για όσους χρειάζονται μια προθεσμία για να ολοκληρώσουν ένα βιβλίο. Ένα ακόμα κέρδος από τις λέσχες αυτές είναι ότι σε βοηθούν να ανακαλύψεις νέα είδη.

Εναλλακτικά, μπορείς να γίνεις μέλος σε κάποια από τις δεκάδες ομάδες φιλαναγνωσίας και βιβλίων που έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.