iStock

4 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ

Σε τέσσερα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν θα βρούμε την έμπνευση που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε προς το καλύτερο την ψυχολογία μας και να δώσουμε στην καθημερινότητά μας το φρεσκάρισμα και την οργάνωση που χρειάζεται.

Θα θέλατε να μάθετε πώς η μελαγχολική σας διάθεση μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμή σας; Τι ακριβώς είναι το manifesting και πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε; Τι θα λέγατε, ακόμα, να δείτε το σπίτι σας και το πρόγραμμά σας να μεταμορφώνεται υπό τις οδηγίες–και τα hacks– μιας guru της οργανωτικότητας, ή να μάθετε τα μυστικά των Κορεατών για μια πιο γεμάτη ζωή; Κρατάμε σημειώσεις διαβάζοντας τα βιβλία που επιλέξαμε και ξεκινάμε να εφαρμόζουμε νέες πρακτικές που μεταμορφώνουν την καθημερινή μας ζωή.

1. Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας, Μπάρμπαρα Ζίτγουερ

Τι έμαθε μια Αμερικανίδα σε μια περιπλάνηση διαρκείας στην Κορέα, που αποδείχθηκε ταξίδι ζωής; Η Μπάρμπαρα Ζίτγουερ, ακριβοθώρητη ατζέντισα συγγραφέων στην Νέα Υόρκη, χάθηκε στους δρόμους της θορυβώδους Σεούλ, προσέγγισε βουδιστικά μοναστήρια σε απροσπέλαστες βουνοκορφές, έφτασε ως και το τροπικό νησί Τζέτζου, γενέτειρα των υπέργηρων δυτριών haenyeo.

Και πέρα από το πλούσιο σε χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις και περιπέτειες ταξίδι της στην ασιατική χώρα, η Ζίτγουερ μοιράζεται μαζί μας σε αυτό το βιβλίο και την παράλληλη πνευματική της αναζήτηση.

Σε καθένα από τα δέκα κεφάλαια του βιβλίου της, η συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε έναν διαφορετικό προορισμό μέσα στη χώρα. Μας προσφέρει μάλιστα και μια θέση δίπλα της την ώρα του φαγητού, δίνοντάς μας τις αυθεντικές τοπικές συνταγές που δοκίμασε σε κάθε μέρος.

Με τη σκέψη της πάντα στραμμένη και προς τα μέσα, δεν παραλείπει να μας μεταδώσει επίσης όσα μαθαίνει για τις αρχαίες φιλοσοφίες που διαμόρφωσαν τον κορεάτικο πολιτισμό, όπως αυτές του han, του heung και του jeong, δηλαδή της αντοχής, της χαράς και της τέχνης του να δίνεις. Το συμπέρασμα της ανεκτίμητης αξίας της απλότητας της κάθε στιγμής είναι το επιστέγασμα αυτής της γοητευτικής πορείας.

2. Αγκάλιασε τη μελαγχολία σου, Susan Cain

Θα σκεφτόσασταν ποτέ πως η τάση σας για μελαγχολία θα μπορούσε να δουλέψει υπέρ σας; Είναι στ’ αλήθεια δυνατόν η θλίψη να μεταμορφωθεί σε δημιουργικότητα;

Η Susan Cain, μια δικηγόρος που εγκατέλειψε την ενεργό δράση στη Wall Street για χάρη μιας ήρεμης συγγραφικής ζωής και έγινε ένα από τα πλέον επιδραστικότερα άτομα στον πλανήτη, μας λέει πως είναι όντως δυνατό.

Η θλίψη, γράφει, έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει τη συμπόνια, η οποία είναι θεμελιώδης παράγοντας σύνδεσης των ανθρώπων μεταξύ τους. Μέσω του πόνου αυξάνεται η ενσυναίσθησή μας προς τους άλλους, γεγονός που μας επιτρέπει να αποκτάμε πιο ουσιαστικές σχέσεις. Αλλά τα γλυκόπικρα συναισθήματα και η θλιμμένη διάθεση φαίνεται πως συμβάλλουν και στη δημιουργικότητα, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, οξύνουν την προσοχή μας, ενώ μας ωθούν σε μια πάλη ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, που δεν μπορεί παρά να αποφέρει καρπούς.

Η συγγραφέας αναφέρεται και στη «δικτατορία της θετικής σκέψης», η οποία την επηρέασε προσωπικά όταν στην εφηβεία έχασε τον πατέρα της, και μιλά για την ανθρώπινη ανάγκη να αποδεχθούμε τη στενοχώρια μας, να βιώσουμε το πένθος μας. Στο βιβλίο βρίσκουμε και το «γλυκόπικρο κουίζ», που μας βοηθάει να δούμε αν έχουμε κι εμείς την τάση προς αυτή την ευαισθησία, με ερωτήσεις όπως: Βρίσκετε παρηγοριά ή έμπνευση τις βροχερές ημέρες; Αντιδράτε έντονα στη μουσική, στην τέχνη, στη φύση;

Η Cain κλείνει το βιβλίο της με το εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα, που πλέον απασχολεί όλο και περισσότερους θεραπευτές και ερευνητές: Μπορούμε να κάνουμε κάτι για το τραύμα και τον πόνο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά; Η απάντησή της είναι θετική και αναμφίβολα ελπιδοφόρα.

3. Manifest: Βουτιά στα βαθιά, Roxie Nafousi

Μετά το best-seller της με τίτλο «Manifest – 7 βήματα για να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι», η life coach Roxie Nafousi επανέρχεται για μια ακόμα πιο δυναμική εσωτερική θεραπεία και αξιοποίηση των προσωπικών δυνατοτήτων μας. Τα επτά βήματα του manifesting –της βαθιάς πίστης πως κάτι μπορεί να συμβεί– εμπλουτίζονται τώρα περισσότερο και περιγράφονται βήμα-βήμα, με πρακτικές κατευθύνσεις.

Από τον οραματισμό του στόχου μας, την καταπολέμηση του φόβου και την καλλιέργεια της αγάπης προς τον εαυτό μας, ως το πέρασμα προς την υλοποίηση του στόχου, που αναπόφευκτα σημαίνει και έξοδο από την comfort zone μας, την αποδοχή της αποτυχίας και την εκτίμηση της ευγνωμοσύνης, η Nafousi μας καθοδηγεί με απλό λόγο στο μονοπάτι της αυτοπραγμάτωσης.

Το πρακτικό κομμάτι του βιβλίου είναι εξίσου κατανοητό και άμεσα εφαρμόσιμο. Η συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας πλήθος βιωματικών ασκήσεων και προκλήσεων, οι οποίες συνδυάζουν διαλογιστικές πρακτικές και ασκήσεις αναπνοής – για παράδειγμα, την τεχνική της ενσυνειδητότητας, η οποία αποσκοπεί στο να μας βοηθήσει να διαλύσουμε την αμφιβολία, ή την άσκηση της καταγραφής των ορίων που θέλουμε να θέσουμε στις σχέσεις μας με τους άλλους.

Το βιβλίο λειτουργεί συνολικά και ως το προσωπικό μας σημειωματάριο-ημερολόγιο, με ειδικό χώρο σε κάθε ενότητα για να απαντάμε στις ερωτήσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας.

4. Όλα στη θέση τους, Stacey Solomon

Influencer με 5 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, η Stacey Solomon είναι βέβαιη πως θα φέρει τον άνεμο της οργάνωσης, της καθαριότητας και των χειροποίητων λύσεων στο σπίτι μας, αλλά και την ηρεμία στη σκέψη μας.

Στον εξαιρετικά δημοφιλή λογαριασμό της, οι φωτογραφίες με τίτλο «tap to tidy» («πάτα την εικόνα για να το δεις τακτοποιημένο», όπως είναι και ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου) κάνουν θραύση. Πρόκειται για το «πριν» και το «μετά» ενός χώρου, από την πλήρη ακαταστασία στην απόλυτη οργάνωση. Αυτές τις τόσο καθημερινές σκηνές που όλοι μας αναγνωρίζουμε τις βρίσκουμε και στο βιβλίο, όπως και –το κυριότερο– πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για το πώς να τα καταφέρουμε κι εμείς.

Δεν λείπουν, βέβαια, οι συμβουλές πνευματικού ξεσκαρταρίσματος, που είναι αν μη τι άλλο αναζωογονητικές – ξεχωρίζουμε την ιδέα του κάδου των junk… σκέψεων, όπου η συγγραφέας μας προτρέπει να σχεδιάσουμε έναν κάδο και κάθε βράδυ να πετάμε τις σκέψεις που μας βαραίνουν, γράφοντάς τες μέσα στον σχεδιασμένο κάδο.

Η Solomon χωρίζει το βιβλίο της σε ώρες της ημέρας και περιγράφει πώς κινείται η ίδια στην καθημερινότητά της, ενώ μοιράζεται παράλληλα από συμβουλές τακτοποίησης –του ψυγείου, της ντουλάπας, του παιδικού δωματίου, των συρταριών του γραφείου– ως και συνταγές για σνακ και οδηγίες για μικροκατασκευές.

Τα tips συνοδεύονται από κατατοπιστικά σχέδια. Το ανάλαφρο ύφος της δρα απενοχοποιητικά. Όσο και να υστερούσαμε ως τώρα στα της οργάνωσης, είναι βέβαιο πως θα αντλήσουμε έμπνευση για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο ξεκούραστη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.