Έλενα Μαρκοπούλου

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ»: ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΥΛΩΝΑ

Μια διαφορετική ταινία βασισμένη στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, μια ταινία γυρισμένη στις Φυλακές του Αυλώνα με πρωταγωνιστές φυλακισμένα αγόρια θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όσοι βρεθούμε στο Θέατρο Τέχνης την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Ήταν μία από τις πρώτες συνεντεύξεις που πήρα για λογαριασμό του OW (ίσως να ήταν και η πρώτη). Ήταν μια συνέντευξη που ακόμα θυμάμαι και πιθανότατα θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι την ξεχάσω. Ήταν η αφορμή για να γνωρίσω τον Πέτρο Δαμιανό, έναν άνθρωπο που θαυμάζω για όσα κάνει, προκειμένου να στηρίξει μέσα από τον ρόλο του εκπαιδευτικού και του διευθυντή σχολείου τους μαθητές τους, τα παιδιά και τους νέους που βρίσκονται στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα.

Ανάμεσα σε αυτά και ο σχεδιασμός προαιρετικών προγραμμάτων (πέραν των μαθημάτων), όπως θέατρο, χορό, μουσική. «Έτσι, έρχονται μαζί διαφορετικοί άνθρωποι, που έχουν, όμως, κάτι κοινό. Δημιουργείται ένας κώδικας επικοινωνίας. Αρχίζουν να γνωρίζονται μεταξύ τους, “ανακατεύονται” οι πολιτισμοί και τα αρώματά τους. Μαθαίνουν να συνυπάρχουν», είχε αναφέρει σε σημείο της συζήτησής μας.

Μέσα από τη μαθητεία φυλακισμένων αγοριών, ηλικίας 18-21 ετών, στο εργαστήριο Εικαστικά/Θέατρο, προέκυψε και η ταινία «Αντιγόνη» της Εύας Νάθενα, που γυρίστηκε εντός των φυλακών. Τα παιδιά μαθήτευσαν στον θεατρικό Λόγο, κάνοντάς τον εικαστική πράξη, κεντώντας τα ίδια τα κουστούμια τους, που στη συνέχεια φόρεσαν και υποδύθηκαν τους ρόλους/ ήρωες του έργου.

«Αντιγόνη». Μια ταινία με πρωταγωνιστές νέους από τις Φυλακές Αυλώνα
Έλενα Μαρκοπούλου

Όπως λέει η σκηνοθέτιδα, «η ταινία Αντιγόνη, στηριγμένη πάνω στην εξαιρετική μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποτυπώνει έναν στίχο, κάνοντάς τον ουσία του έργου και δημιουργώντας σε μένα την ανάγκη να τον περάσω με όλους τους τρόπους -εικαστικά, δραματουργικά, θεατρικά- στα παιδιά των φυλακών, με τα οποία δουλέψαμε τόσο δημιουργικά».

Ο στίχος στον οποίο αναφέρεται είναι ο εξής: «Δεν γεννήθηκα να είμαι ένα με το μίσος, γεννήθηκα για να ενωθώ με την αγάπη».

«Αυτό», εξηγεί η Εύα Νάθενα, «έγινε ο πυρήνας της συνεργασίας μου με αυτά τα παιδιά, μα και ο πυρήνας της ταινίας».

«Αντιγόνη». Μια ταινία με πρωταγωνιστές νέους από τις Φυλακές Αυλώνα
Έλενα Μαρκοπούλου

«Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια, κάθε φορά που τους έλεγα να κάνουμε κάτι, αντιδρούσαν. “Αυτό δεν είναι για μας”, έλεγαν. Θεωρούσαν ότι κάποια πράγματα είναι για τα “άλλα” παιδιά, τα καλά, που δεν είναι φυλακή. Δεν είχαν την αυτοεκτίμηση που χρειάζεται για να αρχίσουν να αγωνίζονται. Τώρα που έχουν περάσει τα χρόνια, έχω σταματήσει να ακούω αυτή τη βασανιστική φράση: «Δεν είναι για μας».

Η ταινία «Αντιγόνη» προβάλλεται την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, στις 21:00, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (Πεσμαζόγλου 5) με δωρεάν είσοδο. Η διάρκεια της προβολής είναι 12 λεπτά και η εκδήλωση διαρκεί 1 ώρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.