«ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ»: Η ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΣΔΑΓΛΗ ΕΞΗΓΕΙ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Στο βιβλίο «Είμαι επικίνδυνη», 100 γυναίκες με διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα, οικογένειες, αξίες, ρίζες και επιλογές μοιράζονται προσωπικές μαρτυρίες με αφορμή τη συγκεκριμένη φράση. Η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας και συνιδρύτρια του Women On Top, καταθέτει στο OW την προσωπική της εκδοχή.

Είμαι επικίνδυνη για σένα που με θεωρείς επικίνδυνη. Είμαι επικίνδυνη από τη στιγμή που κατάλαβα ότι με θεωρείς επικίνδυνη.

Εσύ με θεωρείς επικίνδυνη επειδή πότε-πότε απομακρύνομαι από αυτό που θεωρείς ορθολογικό, μετρήσιμο και αποτελεσματικό. Με θεωρείς επικίνδυνη γιατί οι κύκλοι της ζωής μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη φύση – πιο πολύ απ’ ό,τι ίσως καταλαβαίνεις εσύ για τη δική σου ζωή. Με θεωρείς επικίνδυνη (και, καμιά φορά, με θεωρώ κι εγώ επικίνδυνη) επειδή όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν έχω τα πάντα υπό έλεγχο και καταφέρνω, λιγότερο ή περισσότερο, να συμφιλιωθώ από νωρίς με την ιδέα ότι δεν υπάρχει στ’ αλήθεια έλεγχος: η ζωή μου είναι ένα με όλα.

Γι’ αυτό μαθαίνω από νωρίς να φτιάχνω κοινότητες. Μπορεί να φαίνομαι επικίνδυνη όταν ανταγωνίζομαι, μία προς μία, για κάτι από τα λίγα που η κοινωνία επιτρέπει στις γυναίκες να διεκδικήσουν. Όμως, στο τέλος της ημέρας, θα βάλω πρώτη την κοινότητά μου, γιατί ξέρω πως η ζωή μου είναι ένα με την κοινότητα αυτή. Δεν είναι πάντα η οικογένειά μου, τουλάχιστον όχι η οικογένεια που συχνά εννοείς εσύ.

Είναι οι γυναίκες που γέννησαν πριν από μένα, οι γυναίκες που πόνεσαν πριν από μένα, οι γυναίκες που γέρασαν πριν από μένα. Είναι οι άντρες που δεν λένε «πρέπει να δώσουμε χώρο/ευκαιρίες/δύναμη στις γυναίκες» – απλά δεν τους τα αφαιρούν. Είναι οι άντρες που ξέρουν πως θεωρούνται συχνά επικίνδυνοι, και θέλουν να εξερευνήσουν και άλλα πράγματα που μπορούν να είναι. Είναι οι γυναίκες που θα γεννήσουν μετά από μένα, οι γυναίκες που θα πονέσουν μετά από μένα, οι γυναίκες που θα γεράσουν μετά από μένα.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ, ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ;

Πάρε για παράδειγμα αυτό το βιβλίο: είναι μια κοινότητα. Μια κοινότητα 100 γυναικών, που τόλμησαν να ακούσουν τη φράση «είμαι επικίνδυνη», να την εξερευνήσουν, να παίξουν μαζί της, να ακούσουν τι αναμνήσεις και τι ιδέες τους γεννά, να γράψουν με αφορμή τη φράση αυτή τις δικές τους ιστορίες. Και είναι η κοινότητα όλων των γυναικών που, διαβάζοντας τις δικές μας ιστορίες, θα εμπνευστούν για να γράψουν τι δική τους.

Τι σημαίνει να είσαι, να νιώθεις ή να θεωρείσαι επικίνδυνη στην Ελλάδα του 2021 – ή έξω από αυτήν; Τι σημαίνει για την καθεμιά μας να δοκιμάζει αυτή τη λέξη, που κάποιες φορές φαντάζει τόσο αρνητικά φορτισμένη, κι όμως κρύβει μέσα της μια τόσο σπουδαία δυναμική; Για ποιον, ποιους, ποιες, ποια είμαστε επικίνδυνες, και για ποιον, ποιους, ποιες, ποια θέλουμε να είμαστε; Τι θέλουμε να αμφισβητήσουμε, να γκρεμίσουμε, να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε, να ξαναχτίσουμε, να ονειρευτούμε, να δοκιμάσουμε, να κάνουμε διαφορετικά; Και, τελικά, πόσο επικίνδυνες για τα στερεότυπα και τις ψευδαισθήσεις μας είναι οι δικές μας ιστορίες;

Είμαι επικίνδυνη γιατί θέλω να τις διαβάσω όλες.

Το βιβλίο «Είμαι επικίνδυνη» είναι μια ιδέα και πρωτοβουλία της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women on Top. Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.