EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΠΕΡΑΣΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΚΑΘΟΛΟΥ

Μια φίλη πέρασε όχι μόνο τον Αύγουστο αλλά ολόκληρο το φετινό καλοκαίρι στην Αθήνα και μοιράζεται μερικές σκέψεις της γιατί τελικά το καλοκαίρι στην πόλη δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται.

Η πλειοψηφία συμφωνεί ότι ο Αύγουστος στην Αθήνα είναι ό,τι χειρότερο. Άδειοι οι δρόμοι, 3 άνθρωποι όλοι κι όλοι στο γραφείο που μοιράζονται μεταξύ τους ατάκες του τύπου «κι εσύ εδώ; πότε φεύγεις;» και οι γνωστές ταμπέλες σε πολλά από τα μαγαζιά της πόλης «κλειστά λόγω 15Αύγουστου». Παράλληλα, οι φίλοι σου βομβαρδίζουν τα social media με φωτογραφίες από τις διακοπές τους. Από τη μια, οι σέλφι στα ελληνικά νησιά (Νίσυρος, Νάξος, Τήνος και άλλα) και από την άλλη τα αξιοθέατα σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως το Πόρτο ή η Ρώμη. Άλλοι σε ξενοδοχεία και άλλοι για κάμπινγκ ή glamping.

Φίλη που μένει χρόνια στην Αθήνα και περνάει φέτος τον Αύγουστο εκεί, μου είπε ότι δεν της φαίνεται τόσο περίεργο να μείνει κάποιος το καλοκαίρι στην Αθήνα. «Ναι, πέρασα τον Αύγουστο στην Αθήνα», μου λέει γελώντας. «Δεν ξέρω γιατί ακούγεται τόσο παράξενο, το έχω ξανακάνει και άλλα καλοκαίρια. Αλλά να σου πω την αλήθεια δεν με πείραξε ιδιαίτερα. Θεωρώ μύθο αυτό που λένε ότι ο Αύγουστος στην Αθήνα είναι χάλια. Εμένα μάλιστα με βοήθησε το γεγονός ότι η πόλη ήταν άδεια και θα σου εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ».

Καλοκαίρι στην πόλη από επιλογή ή αναγκαστικά;

Γιατί να περάσεις ένα καλοκαίρι στην Αθήνα τη στιγμή που τα νησιά, οι παραλίες αλλά ακόμα και οι ορεινοί προορισμοί κατακλύζονται από εκδρομείς και παραθεριστές που δίνουν ζωή ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη;

«Πέρασα τον Αύγουστο στην Αθήνα κυρίως λόγω δουλειάς. Δεν μπορούσα να πάρω άδεια, ήταν αδύνατο. Έχω περάσει κι άλλον έναν Αύγουστο στην Αθήνα χωρίς να κάνω καθόλου διακοπές. Βασικά, τώρα που το σκέφτομαι μπορεί και παραπάνω, δεν θυμάμαι καλά», μου λέει γελώντας.

Αθήνα

«Παρ' όλα αυτά, όπως σου είπα, δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στο "επιλογή" ή "ανάγκη", εντάξει παραδέχομαι ότι έμεινα στην πόλη εξαιτίας της δουλειάς μου. Δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος που θα διέθετε τα χρήματα και τον χρόνο για να πάει διακοπές και θα προτιμούσε να περάσει αυτό το διάστημα στην πόλη του. Από την άλλη, δεν πιστεύω ότι πρέπει να μιζεριάζω που έμεινα εδώ. Βασικά αυτό ακριβώς ήθελα να αποφύγω. Άκουσα πολλές φορές ότι "α, θα είσαι στην Αθήνα κλπ, τι κρίμα, δεν προλαβαίνεις να πας κάπου;" και διάφορα τέτοια. Εντάξει, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.

»Ωστόσο, δεν θεωρώ την περίπτωσή μου μοναδική, έτσι; Γενικά, νομίζω ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν είναι σε θέση να πάει διακοπές, όχι μόνο γιατί δουλεύει αλλά και γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Οι τιμές είναι στα ύψη, όχι μόνο στα ακτοπλοϊκά και τη διαμονή αλλά και στη ζωή εκεί – να φας να πιεις, γενικά να κινηθείς. Μέχρι και η βενζίνη είναι πιο ακριβή στα νησιά. Για να μην πω ότι τον Αύγουστο όλα τα παραθαλάσσια μέρη βουλιάζουν και εσύ παρακαλάς για ένα τραπεζάκι στην ταβέρνα...».

Αύγουστος και Αθήνα συνδυάζονται;

«Γενικά πέρασα καλά, αν και αρκετοί φίλοι μου ήταν εκτός πόλης. Τι έκανα εκτός από τη δουλειά; Ηρέμησα αλλά αφοσιώθηκα και σε αρκετά πράγματα που με χαλάρωναν. Πήγα θερινό σινεμά, σε συναυλίες, πάρκα, βγήκα για ποτό, είδα παραστάσεις στο Ηρώδειο. "Tην έζησα την πόλη", που λέμε. Επίσης, δεν είδα καθόλου τηλεόραση και δεν έπεσα σε αυτή τη λούπα του χειμώνα: σειρές, απομόνωση, τσιπς. Η Αθήνα έχει πράγματα να κάνεις και όταν ηρεμεί από κόσμο πρέπει να το εκμεταλλεύεσαι.

»Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι τον Αύγουστο (και γενικά το καλοκαίρι) η πόλη είναι άδεια, οπότε ως νέα οδηγός που είμαι μπορούσα να κάνω άνετα βόλτες με το αυτοκίνητο γιατί δεν υπήρχε άνθρωπος. Ήταν μια καλή ευκαιρία για εμένα. Άδειοι δρόμοι, λιγότερο βιαστικοί οδηγοί, χώρος για πάρκινγκ. Τι καλύτερο για μια νέα οδηγό;»

καλοκαίρι στην πόλη
iStock

Το παν είναι να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά

«Αν ισχυριζόμουν πως δεν με πείραξε τίποτα απολύτως σε όλο αυτό, θα έλεγα ψέματα. Γι' αυτό θα είμαι ειλικρινής. Δύο πράγματα θα μπορούσα να πω ότι με ενόχλησαν λιγάκι σε αυτό που λέμε "καλοκαίρι στην Αθήνα". Το πρώτο ήταν ότι το γυμναστήριο ήταν κλειστό και αναγκαστικά έκανα εναλλακτικά είδη γυμναστική. Γιόγκα στο σπίτι, ξέρεις τέτοια.

»Και το άλλο ήταν ότι όταν έμπαινα στα social έβλεπα ότι όλοι ανέβαζαν φωτογραφίες από νησιά, θάλασσες, ηλιοβασιλέματα κλπ. Βέβαια, αμέσως σκεφτόμουν ότι η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από την εικόνα που προβάλλουμε στα social και γενικά δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους κατ' αυτόν τον τρόπο. Έτσι, επανερχόμουν στο παρόν. Το να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά είναι το παν, όπου κι αν βρίσκεσαι».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.