Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ 8 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ;

Τι κάνουν για την αυτοφροντίδα τους οι διάσημες μαμάδες; Τι έχουν περισσότερο ανάγκη για να είναι καλά; Οκτώ από τις πιο αγαπημένες Ελληνίδες ηθοποιούς με μικρά παιδιά μιλούν στο OW.

Η απόκτηση παιδιών σου αλλάζει τη ζωή όσο λίγα πράγματα στον κόσμο. Ο χρόνος δεν είναι πια αποκλειστικά δικός σου, ώστε να τον διαχειρίζεσαι όπως προτιμάς, αφού περιλαμβάνει τη φροντίδα ενός άλλου ανθρώπου που πρέπει να τραφεί, να κοιμηθεί καλά, να καθαριστεί και να μάθει πώς να συμπεριφέρεται στο πλαίσιο της οικογένειας και του κοινωνικού συνόλου. Με τη φροντίδα της μαμάς της ίδιας, όμως, τι γίνεται;

Τα πρώτα χρόνια της μητρότητας, οι επισκέψεις στο κομμωτήριο, το ινστιτούτο αισθητικής, το γυμναστήριο μειώνονται δραματικά. Τους πρώτους μήνες μειώνονται ακόμα και οι πιο ουσιαστικές σου ανάγκες: ο ύπνος ή η σωστή διατροφή. Πρωταγωνίστρια της ζωής σου δεν είσαι πια εσύ. Και αυτό δεν είναι εύκολο για καμία γυναίκα να το διαχειριστεί. Πόσο μάλλον για μία ηθοποιό, που έχει μάθει να δίνεται στη δουλειά που αγαπά, ενώ όλα τα φώτα, οι κάμερες, οι μακιγιέρ και οι στιλίστες είναι στραμμένοι πάνω της.

Κι όμως, οι νέες Ελληνίδες ηθοποιοί που είναι και μητέρες δεν διαφέρουν πολύ στον τρόπο που φροντίζουν τον εαυτό τους από τις υπόλοιπες. Για τις περισσότερες, αυτοφροντίδα σημαίνει να βρίσκουν χρόνο για να συναντήσουν τους φίλους τους, για να κάνουν γυμναστική, για να κοιμηθούν. Σχεδόν καμία από όσες μίλησα δεν έδωσε τόσο έμφαση στην ομορφιά της ή σε κάποια πολυτέλεια, όσο στο να βρει λίγο χρόνο για να κάνει μια βόλτα. Η Φωτεινή Αθερίδου, η πιο «φρέσκια» μανούλα, δύσκολα το καταφέρνει και αυτό, ενώ η Άννα Κουτσαφτίκη τόνισε ότι η φροντίδα της ψυχικής και σωματικής υγείας της νέας μαμάς έπρεπε να επιβάλλεται θεσμικά.

Όλες, όμως, συμφώνησαν στο ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η νέα μαμά για να είναι καλά είναι χρόνο για τον εαυτό της. Αν αναζητάς, λοιπόν, το καλύτερο δώρο που μπορείς να της κάνεις για τη Γιορτή της Μητέρας, μόλις το βρήκες.

Ιωάννα Παππά: «Η βασικότερη αυτοφροντίδα είναι ο ύπνος»

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν αποκτάς παιδί, ειδικά τα πρώτα χρόνια, είναι να φροντίζεις να κοιμάσαι τις ώρες που κοιμάται. Αν είναι δυνατόν αυτό, βέβαια. Αν, δηλαδή, έχει μια γυναίκα την πολυτέλεια να μη δουλεύει ή να δουλεύει ώρες που επιτρέπουν να ακολουθήσει το πρόγραμμα του παιδιού. Γιατί ο ύπνος του μωρού συνήθως αργεί να ρυθμιστεί, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να ακολουθούμε το δικό μας πρόγραμμα τα πρώτα χρόνια. Για εμένα, η βασικότερη αυτοφροντίδα είναι ο ύπνος και το επιδίωξα ακόμα κι όταν δούλευα.

Γιορτή της Μητέρας: Πώς φροντίζουν τον εαυτό τους 8 διάσημες Ελληνίδες μαμάδες;
Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Κάτι ακόμα είναι να κάνεις κάποιες ασκήσεις για τη μέση και γενικότερα για τη φυσική σου κατάσταση, επειδή τα πρώτα χρόνια ξυπνάς πολύ συχνά μέσα στη νύχτα και έχεις το παιδί πολύ στην αγκαλιά σου ή είσαι πολύ σκυμμένη- . Η γυμναστική βοηθάει να είναι λειτουργικό το σώμα μας και βελτιωμένη η διάθεσή μας. Εγώ τότε, πέρα από κάποιες ασκήσεις που έκανα για τη μέση, φορούσα αρκετά και ειδική ζώνη.

Στα λιγότερο πρακτικά νομίζω είναι σημαντικό το να προσπαθεί μια γυναίκα να ξεκλέβει λίγο χρόνο, έστω μισή ώρα τη μέρα, για να κάνει κάτι που ευχαριστεί την ίδια, κάτι για τον εαυτό της. Είτε αυτό είναι να μην κάνει τίποτα και να μείνει μόνη της για μισή ώρα, για να ηρεμήσει, να καθαρίσει η σκέψη της, ή να πάει μια βόλτα, με μία φίλη της. Αν μπορεί κάποιος να βοηθάει μια μητέρα να έχει αυτή τη μισή-μία ώρα μέσα στη μέρα, χωρίς το παιδί, αυτό είναι ένα πολύ περίεργο μα αποτελεσματικό γέμισμα μπαταρίας, το οποίο σου δίνει ενέργεια για να μπορείς να ασχοληθείς έπειτα μαζί του όλη την υπόλοιπη μέρα.

Τώρα που το παιδί έχει μεγαλώσει, βέβαια, και πάει σχολείο και πρέπει να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ, συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή προσπαθείς να βρεις παραπάνω χρόνο με το παιδί, να κάνεις πράγματα μαζί του όσο πιο συχνά μπορείς. Και ανυπομονείς ακόμα περισσότερο γι’αυτό αν κάνεις μια δουλειά που σε ευχαριστεί πολύ και εκτονώνεσαι μέσω αυτής, όπως εγώ.

Ο γιος της Ιωάννας Παππά είναι σήμερα 5 ετών.

Θάλεια Ματίκα: «Στο γυμναστήριο είναι ο απόλυτα προσωπικός μου χρόνος»

Κάθε πρωί, αφού αφήσω τα παιδιά στο σχολείο, πηγαίνω για μία ώρα στο γυμναστήριο. Αυτό αποτελεί απαράβατο κανόνα για εμένα και τον απόλυτα προσωπικό μου χρόνο.

Γιορτή της Μητέρας: Πώς φροντίζουν τον εαυτό τους 8 διάσημες Ελληνίδες μαμάδες;
Φωτογραφία: Πάνος Γιαννακόπουλος / 24MEDIA

Η Θάλεια Ματίκα έχει δύο παιδιά, ηλικίας 11 και 7 ετών.

Φαίη Ξυλά: «Μου αρέσει να περπατάω γιατί ξεφεύγει το μυαλό μου»

Κάνω πράγματα που με ευχαριστούν, όπως το να φροντίζω να μην αργώ πολύ να βρεθώ με τους φίλους μου.

Γιορτή της Μητέρας: Πώς φροντίζουν τον εαυτό τους 8 διάσημες Ελληνίδες μαμάδες;
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Προσπαθώ, δηλαδή, να βγούμε για ένα φαγητό ή ποτό, αν όχι κάθε εβδομάδα, έστω κάθε δεύτερη εβδομάδα. Ή να πάω να δω μια παράσταση.

Επίσης, μου αρέσει να περπατάω. Επειδή μένω και σχετικά κεντρικά, με βοηθά π.χ. να πηγαίνω με τα πόδια στη δουλειά, όχι τόσο ως άσκηση, αλλά περισσότερο επειδή ξεφεύγει το μυαλό μου.

Η Φαίη Ξυλά έχει έναν γιο 8,5 ετών

Μαίρη Μηνά: «Μου αρέσει να βάζω μουσική και να απολαμβάνω ένα long-lasting μπάνιο»

Η αλήθεια είναι πως από τότε που έγινα μητέρα η φροντίδα απέναντι στον εαυτό έχει αλλάξει ριζικά. Τόσο ως προς τον χρόνο που αφιερώνω όσο και στο ίδιο το περιεχόμενο. Πλέον ως φροντίδα στον εαυτό μου αντιλαμβάνομαι την σωστή διανομή του χρόνου. Πόσο χρόνο αφιερώνω στο παιδί, πόσο στη δουλειά, πόσο στον σύντροφό μου, πόσο στο σπίτι, πόσο στην κοινωνική μου ζωή και πόσο μόνο σε μένα. Όταν εκεί βρίσκω την ισορροπία, αισθάνομαι ότι έχω φροντίσει και για την εσωτερική μου ισορροπία.

Γιορτή της Μητέρας: Πώς φροντίζουν τον εαυτό τους 8 διάσημες Ελληνίδες μαμάδες;
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Στον καθαρόαιμο προσωπικό μου χρόνο αυτό που μου αρέσει να κάνω είναι να βάζω μουσική και να απολαμβάνω ένα ωραίο long-lasting μπάνιο. Ή να πηγαίνω μόνη μου μια βόλτα με το μηχανάκι κάπου ψηλά και να χαζεύω την πόλη. Επίσης μια συνάντηση με φίλους που γελάμε (ή κλαίμε!) είναι πάντα θεραπευτική!»

Η κόρη της Μαίρης Μηνά θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2 ετών.

Μαρίνα Ασλάνογλου: «Για να είναι χαρούμενη μια μαμά, πρέπει να έχει λίγο χρόνο μόνη της»

Η καλή μαμά είναι η χαρούμενη μαμά! Και για να είναι χαρούμενη μια μαμά, πρέπει να έχει λίγο χρόνο μόνη της, για τον εαυτό της, έστω και για μια ώρα. Αυτό εμένα με αποφορτίζει και με ξεκουράζει για να συνεχίσω.

Γιορτή της Μητέρας: Πώς φροντίζουν τον εαυτό τους 8 διάσημες Ελληνίδες μαμάδες;
Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Όπως και το να βγω για φαγητό με τις φίλες μου και να πούμε τα νέα μας, να πάω θέατρο, σινεμά. Ο χρόνος για εμάς τις μανούλες είναι περιορισμένος, γι’ αυτό και είναι σημαντικός και πρέπει να αξιοποιείται σωστά.

Ο γιος της Μαρίνας Ασλάνογλου είναι σήμερα 6 ετών.

Βίκυ Βολιώτη: «Η μέρα της μαμάς είναι σαν sudoku»

Αυτό που προσπαθώ εγώ να κάνω, στον λίγο χρόνο που μου απομένει μεταξύ δραστηριοτήτων, σχολείου, διαβάσματος και της δικής μου της δουλειάς, είναι να ξεκλέβω χρόνο να βλέπω τους φίλους μου. Για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και αυτό γίνεται συνήθως αφού κοιμηθεί η Άννα. Δηλαδή, προτιμώ να κοιμηθώ μία ώρα λιγότερο και να δω τους φίλους μου, παρά να κοιμηθώ νωρίς και να έχω χάσει αυτή τη χαρά.

Γιορτή της Μητέρας: Πώς φροντίζουν τον εαυτό τους 8 διάσημες Ελληνίδες μαμάδες;
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Μετά προσπαθώ όσο γίνεται να κάνω κάποια πράγματα του τύπου να πηγαίνω στο κομμωτήριο, να βάφω τα νύχια μου… όποτε προλαβαίνω! Αλλά, όπως όλες οι μαμάδες ξέρουν, η μέρα είναι ένα sudoku: Τι λεπτό θα απομείνει για να κάνω κάτι.

Η κόρη της Βίκυς Βολιώτη θα γίνει 10 ετών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Φωτεινή Αθερίδου: «Δεν προλαβαίνεις να κάνεις πολλά για εσένα»

Να πω την αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι δεν προλαβαίνεις να κάνεις πολλά πράγματα για εσένα όταν έχεις δύο πολύ μικρά παιδιά. Πας να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι για εσένα και το διακόπτεις, γιατί εκείνη τη στιγμή κάτι θα χρειαστεί κάποιο παιδί.

Γιορτή της Μητέρας: Πώς φροντίζουν τον εαυτό τους 8 διάσημες Ελληνίδες μαμάδες;
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Ξέρω, δεν ακούγεται πολύ αισιόδοξο αυτό που λέω, όμως αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πανικός

Η Φωτεινή Αθερίδου έχει ένα αγοράκι 4,5 ετών ενώ το μωρό της θα γίνει ενός έτους σε λίγες μέρες.

Άννα Κουτσαφτίκη: «Θα πρέπει να υπάρξει και από πλευράς πολιτείας μια φροντίδα στις νέες μαμάδες»

«Τα πρώτα 2-3 χρόνια αφού γεννήθηκε η κόρη μου, δεν έκανα σχεδόν τίποτα για τον εαυτό μου, το οποίο θεώρησα ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος. Βεβαίως είναι αναγκαίο κακό, γιατί μετατίθεται όλη η προσοχή από εσένα σε ένα άλλο πλάσμα για το οποίο είσαι υπεύθυνη. Tο εγώ σου δηλαδή δεν υπάρχει. Όμως, θα πρέπει να υπάρξει και από πλευράς πολιτείας μία φροντίδα στις νέες μαμάδες. Οι γυναίκες που γίνονται μαμάδες πρέπει απαραίτητα να φροντίσουν τον εαυτό τους σε επίπεδο σωματικό, κι όμως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρωτόκολλο.

Γιορτή της Μητέρας: Πώς φροντίζουν τον εαυτό τους 8 διάσημες Ελληνίδες μαμάδες;
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Οι νέες μαμάδες περνάνε από ένα τρομερό rollercoaster χημικών-ορμονικών αναταραχών και αλλαγών, και η πολιτεία θα έπρεπε να προνοήσει για να το αντιμετωπίσουν όλο αυτό φροντίζοντας τον εαυτό τους σωστά. Το λέω αυτό γιατί εγώ δεν το έκανα, επειδή κανείς δεν μου είπε ότι έπρεπε να το κάνω, τόσο για εμένα όσο και για το πλάσμα αυτό που έφερα στον κόσμο. Εγώ ως νέα μαμά έστρεψα όλη την προσοχή στο παιδί μου και άφησα εμένα χωρίς φροντίδα. Και, όταν το κατάλαβα, γιατί συσσωρεύτηκαν τα προβλήματα τα σωματικά και τα ψυχολογικά, είπα «στοπ» και επέβαλλα στον εαυτό μου μία ρουτίνα φροντίδας, όσο χρόνο διέθετα, γυρίζοντας τον διακόπτη και αφιερώνοντας μερικά λεπτά στον εαυτό μου. Αυτά μπορεί να ήταν για ξεκούραση, να ακούσω μουσική, να διαβάσω κάτι κ.λπ. Ακόμα κι αυτό το 10λεπτο ή τέταρτο είναι απαραίτητο.

Πλέον, που η κόρη μου μεγάλωσε και δεν χρειάζεται να είμαι διαρκώς από πίσω της, μπορώ να διαθέσω λίγο παραπάνω χρόνο στη φροντίδα του εαυτού μου και μάλιστα χωρίς τις ενοχές που κακώς είχα παλιά. Αντίθετα, πλέον ξέρω πως όταν αισθάνομαι εγώ υγιής σωματικά και ψυχολογικά, το λαμβάνει το παιδί μου και είναι και αυτό καλύτερα. Η αυτοφροντίδα της νέας μαμάς είναι απαραίτητη και πρέπει πάντα να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας.

Η κόρη της Άννας Κουτσαφτίκη είναι σήμερα 12 ετών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.