AP Photo/Business Wire

ΤΙ ΚΑΛΟ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2023;

Πολύ καλή χρονιά το 2023 δεν τη λες. Την αποχαιρετάμε, όμως, κρατώντας τα θετικά που συνέβησαν ανά τον κόσμο αυτούς τους 12 μήνες, τα οποία δεν ήταν και λίγα!

Μέχρι τις τελευταίες ώρες του 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε τουλάχιστον 7 περιοχές του πλανήτη εξελίσσονταν πολεμικές συγκρούσεις που μέχρι στιγμής έχουν αφαιρέσει περισσότερες από 10.000 ανθρώπινες ζωές. Σε άλλα 50 σημεία του πλανήτη συνεχίζονταν σοβαρές συμπλοκές με λιγότερα, αλλά όχι αμελητέα, θύματα. Μια χρόνια με τον μισό πλανήτη σε πόλεμο, καλή δεν μπορείς να την πεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν συνέβησαν και ορισμένα καλά πράγματα που αξίζει να θυμηθούμε και να τιμήσουμε.

Ανάμεσά τους διακρίνονται σημαντικά επιτεύγματα στην ιατρική, η επάνοδος του πληθυσμού σε είδη ζώων που είχαν βρεθεί υπό εξαφάνιση, κάποιες... επιδιορθώσεις που έγιναν στο κλίμα, αλλά και επιστημονικές εξελίξεις που υπόσχονται να βάλουν φρένο στο γήρας. Πάμε να δούμε τα 10 πιο σημαντικά από αυτά;

10 σημαντικές θετικές εξελίξεις που συνέβησαν μέσα στο 2023

1. Η ιατρική μπαίνει σε μία «χρυσή εποχή»

Μια ραγδαία ιατρική επανάσταση άνευ προηγουμένου μοιάζει να συντελέστηκε το 2023, με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά αυτόν των τελευταίων 100 ετών. Η πανδημία στέρησε μεν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, μα την ίδια ώρα η ανακάλυψη της mRNA τεχνολογίας που εφαρμόστηκε στα εμβόλια, έδειξε πως σύντομα πολλές μορφές καρκίνου θα εξαλειφθούν. Επιπλέον, οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και το 3D printing ωφέλησαν την γονιδιωματική, η οποία θα ξεκλειδώσει τις γενετικές βάσεις πολλών ασθενειών, οδηγώντας σε νέες και πιο στοχευμένες θεραπείες.

2. Το AIDS φτάνει στο τέλος του

Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών Joint United Nations Programme on HIV/Aids ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2023 ότι η βελτίωση της πρόσβασης σε θεραπείες κατά του HIV έσωσε φέτος 21 εκ. ανθρώπινες ζωές, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Μάλιστα, μέσω των προγραμμάτων που έλαβαν χώρα κυρίως στην Αφρική, κοινότητες προφυλάχθηκαν παράλληλα από τη φτώχεια και την πείνα. Η επιτυχία, βέβαια, των προγραμμάτων αυτών θα εξαρτηθεί και από τη διασφάλιση της συνέχισής τους.

2023
UNAIDS

3. Εξαλείφθηκαν και άλλες θανατηφόρες ασθένειες

Το Μπαγκλαντές έγινε η πρώτη χώρα που εξαφάνισε τη λεϊσμανίαση, μία θανατηφόρα ασθένεια από ένα παράσιτο που αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Στο Ιράκ εξαλείφθηκε η μολυσματική τύφλωση. Στη Μπελίζ της κεντρικής Αμερικής, χάρη σε προληπτικά εμβολιαστικά προγράμματα του ΠΟΥ, μπήκε τέλος στην ελονοσία, με αποτέλεσμα να σωθούν εκατομμύρια ανθρώπων, κυρίως παιδιά.

4. Το τέλος του Αλτσχάιμερ ίσως πλησιάζει

Δύο νέα φάρμακα ανακαλύφθηκαν που δείχνουν να καθυστερούν την ασθένεια. Δεν υπόσχονται ακόμα οριστική θεραπεία, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για πρώτη φορά βρισκόμαστε σε πολύ ενθαρρυντικό δρόμο.

5. Σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τον καρκίνο

Μία νέα θεραπεία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες που πιστεύουν ότι πρόκειται για την καλύτερη εξέλιξη κατά της νόσου τα τελευταία 20 χρόνια. Καλά νέα, όμως, υπάρχουν και στη θεραπεία κατά του καρκίνου του προστάτη, ενώ στην Αγγλία εγκρίθηκε φάρμακο για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Την ίδια ώρα πρόοδος υπάρχει και στα διαγνωστικά εργαλεία των παραπάνω καρκίνων. Στοιχεία από τις ΗΠΑ λένε ότι χάρη σε όλα αυτά, τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο παρουσιάζουν πτώση κατά 1/3 τα τελευταία 30 χρόνια.

2023
AP Photo/Business Wire

6. Μπορούμε να καθυστερήσουμε το γήρας;

Όλο και περισσότερες συμβουλές έρχονται από επιστημονικούς φορείς σχετικά με το πώς θα καθυστερήσουμε το γήρας και θα ζήσουμε περισσότερο. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κατέληξαν σε 8 αλλαγές στον τρόπο ζωής μας που μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε έως και 24 χρόνια περισσότερο!

7. Επιτεύγματα που βοηθούν το κλίμα

Στην παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τη δράση για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στο Ντουμπάι, ανακοινώθηκαν αξιοσημείωτα επιτεύγματα, όπως η τελική συμφωνία 200 περίπου χωρών για μετάβαση «προς το τέλος των ορυκτών καυσίμων». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διασκέψεων του ΟΗΕ που αποφασίζεται κάτι τέτοιο, αν και οι επιστήμονες διατηρούν ακόμα τις επιφυλάξεις τους. Ακόμα πιο σημαντική είναι η θέσπιση ταμείου ανάκαμψης για τις χώρες που επλήγησαν από την κλιματική αλλαγή, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τις πιο πλούσιες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, τα Αραβικά Εμιράτα και η Γερμανία.

8. Το Εκουαδόρ σταματά την εξόρυξη πετρελαίου στον Αμαζόνιο και η Κίνα μειώνει τις εκπομπές αερίων

Αναφορικά με τον Αμαζόνιο, πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη που θα συμβάλει στην προστασία του γιγαντιαίου εθνικού πάρκου Yasuni, αλλά και των αυτόχθονων που ζουν εκεί. Ενώ παράλληλα η Κίνα ρίχνει επιτέλους τις μολυσματικές εκπομπές αερίων, εγκαθιστώντας την πιο πρωτοποριακή υποδομή πράσινης ενέργειας ανά τον κόσμο. Τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων είναι ήδη εμφανή, με τον πληθυσμό της Κίνας να παρουσιάζει αύξηση στο προσδόκιμο ζωής.

9. Τα δικαστήρια για την προστασία του κλίματος αυξήθηκαν

Και είχαν αποτέλεσμα! Πρόκειται για ένα σοβαρό εργαλείο μέσω του οποίου επιβάλλονται ποινές και αποφάσεις-ορόσημα, όπως το δικαστήριο στην Ολλανδία που επέβαλλε σε πετρελαϊκό κολοσσό να διακόψει τις εκπομπές αερίων. Στην Αμερική μια ομάδα νέων επιτυχώς μήνυσε την, πλούσια σε ορυκτά καύσιμα, πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ για παραβίαση του δικαιώματός τους σε πιο καθαρό περιβάλλον.

2023
Pexels Mehmet Turgut Kikgoz

10. Κάποια είδη ζώων δεν απειλούνται πια από εξαφάνιση

Η λίστα των επαπειλούμενων ζώων συνέχισε να μεγαλώνει το 2023, ωστόσο ο πληθυσμός κάποιων ειδών από αυτά παρουσιάζει αύξηση. Η αντιλόπη όρυξ με κέρατο, για παράδειγμα, επέστρεψε στο Τσαντ έπειτα αναπαραγωγή ζώων υπό αιχμαλωσία. Στη Βραζιλία το χρυσό λιοντάρι Ταμαρίν εμφανίστηκε ξανά, ενώ στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ένα σπάνιο είδος πιθήκου που είχε ανακηρυχτεί υπό εξαφάνιση απολαμβάνει ξανά τα τροπικά δάση του Ατλαντικού χάρη σε προσπάθειες διατήρησής του από τις σχετικές οργανώσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.