Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΗΣ

Γνωρίζετε τι μπορεί να αποκαλύψει εάν ένα παιδί θα γίνει ναρκισσιστής στο μέλλον; Με τη βοήθεια ενός ειδικού, αναλύουμε 3 βασικές ενδείξεις.

Ο ναρκισσισμός είναι μία από τις 10 διαταραχές προσωπικότητας που κάνουν τους ανθρώπους να σκέφτονται, να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται με τρόπους που βλάπτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και το 5% των ανθρώπων πάσχουν από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας .

Όπως έχει εξηγήσει στο OW η Δρ Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγος υγείας με εκπαίδευση στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική, «η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια συχνά εμφανιζόμενη διαταραχή που αφορά γυναίκες και άντρες, με έναρξη εκδήλωσης στην πρώιμη ενήλικη ζωή».

«Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι η υπερβολική ανάγκη να εισπράττουν διαρκώς τον θαυμασμό των άλλων και να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής επειδή ξεχωρίζουν, καθώς και η ακραία υψηλή αυτοπεποίθησή τους», προσθέτει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, επίσημη διάγνωση για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δεν μπορεί να γίνει πριν από την ηλικία των 18 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει πιθανότητες να γίνει ναρκισσιστής, όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα Insider ο Craig Malkin, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Rethinking Narcissism».

ναρκισσιστής
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Οι ειδικοί λένε ότι η γενετική μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο αν το παιδί θα γίνει ή όχι ναρκισσιστής αλλά συνήθως πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων. Με βάση τα λεγόμενα του Malkin, αναλύουμε τρεις βασικές ενδείξεις.

1. Είναι πιο μελοδραματικό από τα συνομήλικα παιδιά

Ένα κριτήριο για το εάν ένα παιδί μπορεί να διαγνωστεί αργότερα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι ο βαθμός μελοδραματισμού που εμφανίζει. Εάν ένα παιδί είναι πολύ «μελοδραματικό», αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σημάδι μιας μελλοντικής διάγνωσης ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, εξηγεί ο Malkin.

Εάν, για παράδειγμα, ένα παιδί θέλει να είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής, έχει την τάση να εκφοβίζει τους άλλους ή την ανάγκη να κερδίζει πάντα χωρίς να το ενδιαφέρει αν κάποιος πληγωθεί, αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια τάση προς τον ανθυγιεινό ναρκισσισμό.

2. Έχει γονείς ή κηδεμόνες που το παραμελούν ή είναι υπερβολικά επιεικείς

Ο τρόπος ανατροφής ενός παιδιού θα μπορούσε να παίξει ρόλο στο εάν αυτό θα διαγνωστεί με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας αργότερα στη ζωή του.

Σε μελέτη που διήρκησε 20 χρόνια και παρατήρησε παιδιά όταν ήταν 3 ετών και όταν ήταν 23, διαπιστώθηκε ότι στις περιπτώσεις που οι γονείς ήταν αυταρχικοί και κρατούσαν αυστηρά όρια, αλλά ταυτόχρονα ήταν περιποιητικοί και «παρόντες» στη ζωή των παιδιών τους, εκείνα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασφαλείς και σίγουρες σχέσεις καθώς μεγάλωναν.

Αντιθέτως, παιδιά που ήταν πολύ μελοδραματικά και είχαν επίσης γονείς που τα αγνοούσαν τα παραμελούσαν, τα κακομάθαιναν συνεχώς ή τόνιζαν ότι πρέπει να είναι «τέλεια», είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ναρκισσιστές στην ενήλικη ζωή τους.

ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.

3. Μεγαλώνει μαζί με έναν ναρκισσιστή

Εάν ένας γονέας πάσχει από ναρκισσιμό, αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να εμφανίσει επίσης ναρκισσισμό.

Για παράδειγμα, μια άποψη την οποία πιστεύουν συχνά οι ναρκισσιστές είναι ότι θα πρέπει να είναι οι καλύτεροι ή οι πιο σημαντικοί, αλλιώς δεν θα έχουν καμία σημασία. Ένα παιδί μπορεί να αντιληφθεί αυτή τη συμπεριφορά και να αρχίσει να πιστεύει σε αυτή τη σκέψη.

Κατά συνέπεια, «ένα παιδί που μεγαλώνει σε αυτό το περιβάλλον θα ταυτιστεί με τον ναρκισσισμό», ανέφερε ο Malkin, αφού θα νιώθει ότι αυτός είναι ο τρόπος για να επιβιώσει και «να είναι σημαντικό».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.