Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΑΝΑΚΟΥΣΩ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ «ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ;»

Το «τι σκέφτεσαι να κάνεις με τη ζωή σου» μπορεί να είναι κάποτε τυπικό και ρητορικό. Μπορεί όμως και να σε ρίξει σε έναν φαύλο κύκλο σκέψεων που έχουν στον πυρήνα τους υπαρξιακούς σου φόβους. Ηρέμησε, υπάρχει τρόπος να τους διαχειριστείς.

Η αναζήτηση της απάντησης στην ερώτηση «τι θα κάνεις με τη ζωή σου;» μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο/-α μέχρι αργά τη νύχτα. Μπορεί ακόμη να πυροδοτήσει αισθήματα φόβου και άγχους ή να κάνει το νευρικό σου σύστημα να καταρρεύσει.

Αν δεν ρωτήσεις εσύ ο ίδιος/η ίδια τον εαυτό σου, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κάποιος άλλος να σου θέσει το ερώτημα. Μπορεί να είναι ένα μέλος της οικογένειας σου (πρόσεξέ το αυτό, αν αναγνωρίζεις σημάδια τοξικότητας), ή κάποιος φίλος που απλά εκφράζει το ειλικρινές ενδιαφέρον του.

Πέφτοντας στην παγίδα, μπορεί να απευθύνεις κι εσύ την ερώτηση «τι σκέφτεσαι να κάνεις με τη ζωή σου» σε έναν γνωστό, έναν φίλο ή το ανίψι σου που δίνει πανελλήνιες (εντωμεταξύ, γιατί ένα παιδί 18 χρονών είναι υποχρεωμένο να έχει μια απάντηση;).

Γιατί το «τι θα κάνεις με τη ζωή σου» με πληγώνει και με θυμώνει ταυτόχρονα

Δεν ξέρω γιατί με εκνευρίζει τόσο πολύ αυτό το ερώτημα, αλλά κατά κάποιον τρόπο νιώθω ότι η απάντηση συνήθως κουβαλάει μεγάλο συναισθηματικό φορτίο. Απώλειες, τραύματα, όνειρα και αναζητήσεις για πράγματα που ακόμα δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν.

Την ίδια στιγμή το επίμαχο ερώτημα έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη αγχωτική καθημερινότητα και μια στοίβα σκέψεων που τριγυρίζουν στο μυαλό μας και τις περισσότερες φορές δεν οδηγούν πουθενά – το πολύ πολύ σε καμιά αναζήτηση στο διαδίκτυο ή σε έκκληση για βοήθεια από φίλους ή τον ψυχοθεραπευτή (το οποίο, βέβαια, δεν το λες και λίγο).

ζωή
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Από την άλλη, δεν είμαι σίγουρη για το είδος της απάντησης που περιμένουν τα άτομα που θέτουν τέτοιου είδους ερωτήματα. Το μυαλό μου πηγαίνει στον επαγγελματικό τομέα και σε μια ευγενική παραλλαγή του «πότε θα σοβαρευτείς και θα αποκτήσεις μια "κανονική" δουλειά;». Αλλά και στον προσωπικό τομέα, θυμίζοντάς μου το επικό «πότε θα παντρευτείς;», το επιθετικό «μην τυχόν και παντρευτείς» και το «παιδάκι τελικά θα κάνεις;». (Ναι, το κουτσομπολιό μπορεί να μην είναι το χειρότερο ελάττωμα αλλά δεν το λες και το μεγαλύτερο προτέρημα του κόσμου τούτου). Όλα με μια δόση χιούμορ και αλήθειας.

Πώς να αντιμετωπίσεις τις υπαρξιακές σου φοβίες

Παρόλο που αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις υπαρξιακές φοβίες μας μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας και να μας βοηθήσει να μένουμε αδιάφοροι ή σίγουροι απέναντι στο μεγάλο ερώτημα «τι θα κάνεις με τη ζωή σου;» – και σε άλλα όμοιά του.

– Κάνε ένα διάλειμμα

Όταν ο υπαρξιακός τρόμος εμφανίζεται σε μια άβολη στιγμή, προσπάθησε να απασχοληθείς με κάτι που δεν σχετίζεται καθόλου με αυτό που τον προκάλεσε. Η απόσπαση της προσοχής μπορεί να σε βγάλει από έναν φαύλο κύκλο επίπονων ή αρνητικών σκέψεων.

Βέβαια, μην ξεχνάς ότι το να ρίχνεις συνέχεια «κάτω από το χαλί» τα θέματα που σε απασχολούν δεν θα σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημα. Απλά θα σου δώσει τον χρόνο που χρειάζεσαι για να το αντιμετωπίσεις.

– Ασχολήσου με πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή σου

Ακόμη κι αν νιώθεις ότι είσαι χαμένος στο διάστημα και δεν ξέρεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις ή πού θέλεις να βρίσκεσαι αύριο, υπάρχει τρόπος να οδηγηθείς εκεί. Εντόπισε τα πράγματα που απολαμβάνεις και σιγά σιγά άρχισε να θέτεις στόχους. Αν ευελπιστείς να δημιουργήσεις κάτι σημαντικό, θυμήσου ότι μπορείς να βιώσεις μεγάλη ικανοποίηση ακόμη και από τις πιο μικρές εμπειρίες και ότι και η αποτυχία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας.

– Επικεντρώσου στο εδώ και τώρα

Αντί να αγχώνεσαι για το μέλλον, επικεντρώσου στο παρόν. Αν οι αγχωτικές σκέψεις αρχίσουν να σου επιτίθενται λίγο πριν σε πάρει ο ύπνος, δοκίμασε μερικές τεχνικές γείωσης που σε αναγκάζουν να επιστρέψεις στην παρούσα στιγμή. Μερικές ασκήσεις αναπνοής μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν κάνε μια βόλτα το τετράγωνο του σπιτιού σου.

– Δούλεψε τις σχέσεις στη ζωή σου

Η συμβουλή αυτή έχει πολλές προεκτάσεις: από το να κρατήσεις σε μια υγιή απόσταση τους ανθρώπους που νιώθεις ότι ξεπερνούν τα όρια που θέτεις ή που σε κάνουν να νιώθεις άβολα με τις ερωτήσεις τους, μέχρι το να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις νέες φιλίες στην ενήλικη ζωή σου. Μάθε να λες «όχι» και κράτα τους τοξικούς ανθρώπους μακριά σου.

– Συμβουλέψου έναν ειδικό ψυχικής υγείας

Το να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να σε απελευθερώσει και να σε βοηθήσει να οχυρώσεις τον εαυτό σου έτσι ώστε να μην σε «αγγίζουν» οι ερωτήσεις ή τα σχόλια των υπολοίπων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.