Καρολίνα Δωρίτη

3 ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Τρία δροσερά γλυκά με υπέροχες, ζουμερές φράουλες είναι ό,τι πρέπει για το πασχαλινό τραπέζι. Εσείς δεν έχετε παρά να επλέξετε ανάμεσα σε μιλφέιγ, τιραμισού και τάρτα με φράουλες!

Οι φράουλες βρίσκονται αυτή την περίοδο στα καλύτερά τους, γι' αυτό και αξίζει να τις αξιοποιήσουμε στα γλυκά μας. Η δροσερή τους γεύση είναι ιδανική για να ολοκληρώσει το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι.

Παρακάτω θα βρείτε 3 συνταγές από την food editor του OW, Καρολίνα Δωρίτη, για αγαπημένα γλυκά, στα οποία τρυπώνουν οι φράουλες και δημιουργούν μια μη αναμενόμενη γευστική εμπειρία.

1. Γρήγορο μιλφέιγ με φράουλες

Μια απλοποιημένη και γρήγορη εκδοχή του μιλφέιγ, στην οποία προσθέτουμε δροσερές, ζουμερές φράουλες. Θα χρειαστείτε μόλις 20 λεπτά προετοιμασίας για να φτιάξετε ένα γλυκό που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο πασχαλινό τραπέζι.

Γλυκά με φράουλες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες (σκεύος 16x21εκ.)

  • 450 ml γάλα πλήρες
  • 3 κρόκοι, κατά προτίμηση από βιολογικά αβγά
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 26-30 σφολιατίνια
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 10-15 φράουλες, κομμένες σε φέτες

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Δεν θέλουμε να έρθει σε βράση, θέλουμε να το ζεστάνουμε μέχρι να αρχίσει να ατμίζει.

Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, μέχρι να δέσει και να ασπρίσει το μείγμα.

Μόλις ζεσταθεί το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά 2 κουτάλες της σούπας μέσα στο μείγμα των αβγών, ενώ χτυπάμε έντονα με σύρμα.

Αφού μπει μέσα όλο το γάλα και το μείγμα μας είναι ωραίο και λείο, το αδειάζουμε όλο μέσα στο ζεστό γάλα, ανακατεύουμε και το επιστρέφουμε σε χαμηλή φωτιά. Χτυπάμε συνεχώς και έντονα με το σύρμα μέχρι να δέσει και να γίνει κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε. Η κρέμα μας πρέπει να είναι λεία και βελούδινη.

Την καλύπτουμε με μεμβράνη για να διατηρήσει την ωραία της υφή.

Σε ένα μικρό πυρέξ, δίσκο ή άλλο σκεύος στρώνουμε περίπου 12 σφολιατίνια (εξαρτάται από το σκεύος. Χρειαζόμαστε δύο ίσες στρώσεις από σφολιατίνια, συν 4-5 επιπλέον για να τα θρυμματίσουμε από πάνω στο τέλος).

Απλώνουμε προσεκτικά την κρέμα μας, κρατώντας 4-5 κ.σ. για να μπει πάνω από τις φράουλες και να κολλήσει καλά η δεύτερη στρώση από σφολιατίνια.

Τοποθετούμε τις φράουλες (μια στρώση), την υπόλοιπη κρέμα και από πάνω τα σφολιατίνια.

Χτυπάμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη και τη βανίλια και απλώνουμε εξωτερικά από πάνω (μπορούμε να βάλουμε και στα πλάγια, αν θέλουμε).

Προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα από πάνω και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

2. Εύκολο τιραμισού με φράουλες

Αυτό το τιραμισού χωρίς αβγά και με ελάχιστη ζάχαρη, που ετοιμάζεται σε μόλις 20 λεπτά, είναι το ιδανικό γλυκό για το τραπέζι του Πάσχα. Οι φρέσκιες φράουλες προσθέτουν μια ιδιαίτερη πινελιά στο γλυκό. Αν θέλετε να το ετοιμάσετε για παιδιά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με ζεστό κακάο ή σκέτο γάλα.

τιραμισού φράουλα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 ατομικά τιραμισού με φράουλες

  • 125 ml δυνατός καφές φίλτρου ή εσπρέσο
  • 1/2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 8 τμχ. μπισκότα σαβαγιάρ
  • 15-20 φράουλες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ. μασκαρπόνε
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος + 2-3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 ½ κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1 κ.σ. κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον καφέ, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη όσο είναι ακόμα πολύ ζεστός και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί.

Βάζουμε τα 250 ml κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια, και χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγί.

Σε άλλο μπολ αδειάζουμε το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, ώστε να γίνει κρεμώδες. Σιγά-σιγά προσθέτουμε μέσα τη σαντιγί, ενώ ανακατεύουμε με τη μαρίζ ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Όταν προσθέσουμε όλη τη σαντιγί, ρίχνουμε σιγά σιγά 2-3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (ρευστή, όπως είναι φυσικά) και ανακατεύουμε. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε μια ελαφρώς πιο ρευστή υφή στο γλυκό μας, αφού μένοντας στο ψυγείο θα δέσει παραπάνω.

Παίρνουμε 4 χαμηλά ποτήρια ή βαθιά ατομικά μπολάκια. Βουτάμε κάθε μπισκότο σαβαγιάρ για 6 δευτερόλεπτα μέσα στον καφέ. Το κόβουμε στη μέση με το μαχαίρι, ώστε να χωρέσει στα ποτήρια μας, και με τα δύο πρώτα κομμάτια ετοιμάζουμε τη βάση στο πρώτο ποτήρι.

Συνεχίζουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα τρία ποτήρια. Πάνω από τα μπισκότα βάζουμε περίπου 1 ½ - 2 κ.γ. κρέμα. Από πάνω τοποθετούμε μια στρώση από φράουλες και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με μπισκότα.

Συνεχίζουμε με ακόμα 1 κ.γ. κρέμα, στρώση φράουλες ξανά, και τέλος, 2 κ.γ. κρέμα. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα ποτήρια. Αφού τα γλυκά μας είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Πριν τα σερβίρουμε, τα πασπαλίζουμε με κακάο και διακοσμούμε αν θέλουμε με κομμένες φράουλες.

3. Δροσερή τάρτα φράουλας

Μια σπιτική τάρτα είναι ένα γλυκό που δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ κανέναν ασυγκίνητο. Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα ζάχαρης, αρωματίζουμε με φυσική βανίλια, που έχει ασύγκριτη γεύση και απογειώνουμε τη γεύση της κρέμας με λίγο ξύσμα λεμονιού, που δένει τέλεια με τις φράουλες και τη βανίλια. Για να κρατήσουμε πιο ελαφριά την κρέμα, προσθέτουμε γιαούρτι στραγγιστό.

τάρτα με φράουλες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για μια τάρτα

  • 500 γρ. φράουλες, κομμένες σε λεπτές φέτες

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 90 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κ.γ. βανίλια
  • 1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα

Για την κρέμα

  • 270 γρ. γάλα πλήρες
  • 1 λοβός βανίλιας
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου + 1 κρόκος
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το γαρνίρισμα

  • Φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο ή άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Χωρίζουμε το αβγό σε κρόκο και ασπράδι. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, την άχνη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να τριφτεί και να θυμίζει άμμο.

Προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το φτερό για 1-2 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει. Την κάνουμε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά.

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα περίπου 28 εκ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στον πάγκο, βάζουμε από πάνω τη ζύμη μας σε μπάλα (χωρίς τη μεμβράνη) και από πάνω ένα δεύτερο φύλλο λαδόκολλας. Πατάμε τη ζύμη πάνω από τη λαδόκολλα και την ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος περίπου 1 εκ.

Αφαιρούμε το ένα φύλλο λαδόκολλας και, σηκώνοντας τη ζύμη με το κάτω φύλλο, τη μεταφέρουμε στην ταρτιέρα και προσεκτικά την κάνουμε τούμπα. Κόβουμε τριγύρω ότι περισσεύει. Εναλλακτικά, μπορούμε να την ανοίξουμε τη ζύμη πάνω στην ταρτιέρα πιέζοντας με τα δάχτυλα, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης σε διάφορα σημεία.

Επιστρέφουμε πάνω από την ζύμη το φύλλο της λαδόκολλας και βάζουμε από πάνω φασόλια ή ρύζι για βάρος. Αυτό το κάνουμε για να μη φουσκώσει η ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, αλείφουμε με το ασπράδι και ψήνουμε ξανά στον φούρνο, στη χαμηλή σχάρα για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα. Χαράζουμε το λοβό της βανίλιας με μαχαίρι και με κουταλάκι μαζεύουμε τα εσωτερικά σποράκια. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα μαζί με τα σποράκια και ολόκληρο το λοβό.

Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις έρθει σε βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεί και να αρωματιστεί επιπλέον με τη βανίλια. Σουρώνουμε ή απλά αφαιρούμε το λοβο.

Χτυπάμε τα αβγά με το σύρμα ή σε μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά, να ασπρίσει και να αφρατεψει.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να είναι λείο. Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών στο ζεστό γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συγχρόνως με σύρμα. Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο.

Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και ανακατεύουμε μέσα το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού. Καλύπτουμε με μεμβράνη ώστε να ακουμπάει πάνω στην κρέμα. Αυτό το κάνουμε για να διατηρηθεί ωραία η υφή της και να μη σχηματιστεί πέτσα. Βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά.

Απλώνουμε στην τάρτα την κρέμα και διακοσμούμε με τις κομμένες φράουλες.

Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου ή με άχνη ζάχαρη.