Καρολίνα Δωρίτη

ΑΥΤΗ Η ΣΑΛΑΤΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Συνδυάζουμε υλικά πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά για να φτιάξουμε μια αντιοξειδωτική σαλάτα με ενδιαφέρουσες υφές και απολαυστική γεύση.

Γράφω, ενώ μασουλάω αυτή την υπέροχη και τραγανή σαλάτα, τόσο ωραία που ειλικρινά μου φτιάχνει τη διάθεση και με γεμίζει ικανοποίηση!

Είμαι γενικά μεγάλη υπέρμαχος των σαλατών – όχι μόνο να τις τρώω αλλά και να τις ετοιμάζω. Αμέτρητοι συνδυασμοί με θρεπτικά υλικά που μας κάνουν καλό, ωραία χρώματα και πανέμορφες παρουσιάσεις. Είναι πραγματικά δημιουργικό να φτιάχνεις σαλάτες και πολύ ευχάριστο να το κάνεις και με παρέα. Το να ετοιμάζεις σαλάτες μαζί με παιδιά, για παράδειγμα, είναι κι ένας τρόπος εκπαίδευσης ώστε να τις αγαπήσουν.

Τη σαλάτα την αντιμετωπίζω διαφορετικά όταν πρόκειται για κυρίως γεύμα. Φροντίζω να έχει κάποια μορφή πρωτεΐνης (π.χ. κάποιο όσπριο, όπως τα ρεβύθια ή οι φακές, κάποιο ξηρό καρπό, αβγό, τυρί ή γιαούρτι στο ντρέσινγκ), για να είναι χορταστική και να έχει ποικιλία υλικών που απαιτούν μάσημα. Το τελευταίοι βοηθά στη σωστή πέψη της και εξασφαλίζει ενδιαφέρουσες υφές και γεύσεις που ισορροπούν μεταξύ τους ωραία (π.χ. κάτι ξινό, κάτι γλυκό, κάτι πικάντικο κ.λπ.).

Αν η σαλάτα λειτουργεί ως συνοδευτικό κάποιου κυρίως γεύματος, φροντίζω να είναι πιο απλή, ανάλογα με το τι τρώμε παράλληλα. Αν π.χ. τρώμε κάποιο πιάτο με κρέας και συνοδευτικό, τότε φροντίζω η σαλάτα να είναι ελαφριά, όπως με φυλλώδη λαχανικά ή χόρτα βραστά, που θα βοηθήσουν στη γενικότερη χώνεψη του γεύματος αντί να την επιβαρύνουν με επιπλέον τυριά ή αλλαντικά.

Για ωραίες σαλάτες καταρχάς φροντίζουμε να είναι όλα μας τα υλικά φρέσκα και καλής ποιότητας. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Ειδικά τα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να τα μεταχειριζόμαστε με αγάπη και προσοχή για να μην κατσιάσουν! Τα αφήνουμε να στεγνώσουν αρχικά σε σουρωτήρι και στη συνέχεια, αν χρειάζεται, ταμποναριστά με χαρτί ή σε σπίνερ. Κανείς δεν θέλει μια νερουλή σαλάτα με μαραμένη πρασινάδα! Υπάρχουν βέβαια και κάποια φυλλώδη λαχανικά με μεγαλύτερες αντοχές από άλλα, όπως το κέιλ που χρησιμοποιώ εδώ.

αντιοξειδωτική σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Ο συνδυασμός των υλικών κάνουν αυτή τη σαλάτα σούπερ αντιοξειδωτική και καταπληκτική για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας. Είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη, σε βασικές βιταμίνες όπως Α, C, Β και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βήτα καροτίνη από το καρότο, το κέιλ και την κίτρινη πιπεριά, αλλά και από το τζίντζερ που περιέχει το ντρέσινγκ.

Βάζω καρύδια που αποτελούν την πρωτεΐνη μας, ενώ είναι μια «υπετροφή». Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και μέταλλα όπως μαγνήσιο και κάλιο, ιδιαίτερα καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και άλλων αντιοξειδωτικών, και εξοντώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας. Η έκπληξη στο ντρέσινγκ είναι η κανέλα, που πραγματικά βρίσκω ότι δένει υπέροχα!

Στη σαλάτα βάζω φύλλα κόλιανδρου, τα οποία γνωρίζω καλά ότι σε πολλούς δεν αρέσουν. Μπορείτε να τα παραλείψετε και να τα αντικαταστήσετε με μαϊντανό ή άνηθο. Το κρεμμύδι το λεπτοκόβουμε και αν δεν θέλουμε να είναι πολύ πικάντικο, μπορούμε να το βάλουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 15-30 λεπτά και μετά να το σουρώσουμε καλά. Αν δεν το προτιμάτε, μπορείτε επίσης να το παραλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με φρέσκο κρεμμυδάκι.

Συνταγή για αντιοξειδωτική σαλάτα με κέιλ, καρότο, ξινόμηλο, καρύδια και ντρέσινγκ με τζίντζερ και κανέλα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

αντιοξειδωτική σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 2 καρότα, τριμμένα
  • 3 μεγάλα φύλλα κέιλ
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, καθαρισμένο
  • 2 μικρές κίτρινες πιπεριές ή μια κανονική κίτρινη πιπεριά
  • 1 πράσινο μήλο με τη φλούδα, κομμένο σε κυβάκια
  • ½ φλυτζάνι φύλλα κόλιανδρου (χωρισμένα μεταξύ τους)
  • 40 γρ. καρύδι, χοντροκομμένο
  • 20 γρ. φρέσκο τζίντζερ
  • 30 ml μηλόξιδο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • αλάτι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το ντρέσινγκ. Καθαρίζουμε το τζίντζερ από τη φλούδα του και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το μηλόξιδο, το σιρόπι σφένδαμου, το ελαιόλαδο, την κανέλα και αλάτι. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο. Αν χρειαστεί διορθώνουμε το αλάτι.

Αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι των φύλλων κέιλ. Τα λεπτοκόβουμε.

Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες.

Κόβουμε στη μέση τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σποράκια και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε το καρότο, το κομμένο κέιλ, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το μήλο, τα φύλλα κόλιανδρου και τα καρύδια σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε στη σαλάτα το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά.

σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη