iStock

ΘΕΣ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥ ΓΛΥΚΟ; ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΘΑ ΣΕ ΞΕΤΡΕΛΑΝΕΙ

Οι βανίλιες είναι ένα φρούτο που έχουμε συνδέσει με το φθινόπωρο και δίνουν υπέροχη γεύση σε ένα ελαφρύ γλυκό σαν κέικ.

Καιρό είχα να φτιάξω κέικ και μόλις αγόρασα φρέσκες βανίλιες ήρθε η έμπνευση! Για μένα οι βανίλιες είναι «φθινόπωρο» και μου αρέσει πολύ να τις χρησιμοποιώ σε συνταγές όταν είναι στην εποχή τους.

Συνήθως παίρνω κόκκινες βανίλιες, για το εφέ, αλλά αυτή τη φορά πήρα κίτρινες. Οι βανίλιες είναι ιδανικές για γλυκά όπως το κλαφουτί, αλλά και για τάρτες, ψημένες ή ωμές.

Εδώ είπα να κάνω ένα γλυκό τύπου κέικ αλλά ελαφρύ. Με ολόκληρα κομμάτια φρέσκου φρούτου, που κατά το ψήσιμο βυθίζονται μέσα στον κέικ. Θυμίζει κέικ με μήλα, αλλά δεν είναι. Το γλυκό με βανίλιες είναι υπέροχο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι και προτείνω να το συνδυάσετε με παγωτό βανίλια.

Συνταγή για γλυκό με βανίλιες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: Περίπου 1 ώρα (με το ψήσιμο)
  • Vegetarian

κέικ βανίλιες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 3-4 βανίλιες, κομμένες σε φέτες (σχήμα βαρκούλας)
  • 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, συν 1 κ.γ. περίπου για την επάλειψη της φόρμας
  • 190 γρ. ακατέργαστη ψιλή ζάχαρη, συν 4 κ.γ. για πασπάλισμα
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.γ. αμαρέτο
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 ml γάλα αμυγδάλου

βανίλιες
Καρολίνα Δωρίτη

Για σερβίρισμα

  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα
  • παγωτό βανίλια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ με διάμετρο περίπου 20-23 εκ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρεμώδες.

Προσθέτουμε το αβγό, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια και το αμαρέτο, και ανακατεύουμε. Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, ενώ ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα. Το μείγμα μας στο τέλος πρέπει να είναι λείο, κρεμώδες και αρκετά αφράτο.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε προετοιμάσει και τοποθετούμε κυκλικά τις κομμένες βανίλιες, σαν σπιράλ, έτσι ώστε να καλύπτουν σχεδόν όλη την επιφάνεια του κέικ.

γλυκό με βανίλιες
Καρολίνα Δωρίτη

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.

κέικ με βανίλιες
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε το κέικ στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα, και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί το κέντρο του (τσεκάρουμε με μαχαίρι).

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

κέικ
Καρολίνα Δωρίτη

Μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και να σερβίρουμε με παγωτό!