Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΣΟΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Οι μικρές πιπεριές είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή και μαζί με μια πανεύκολη σος με γιαούρτι και ταχίνι, φτιάχνουν ένα απίθανο συνοδευτικό για το ρύζι ή το κρέας σας.

Μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και στην αρχή του φθινοπώρου είναι στα καλύτερά τους οι μικρές πιπεριές, που είναι καυτερές και γλυκές. Γίνονται υπέροχες στη σχάρα, αλλά και στο τηγάνι, και τις λατρεύω τόσο σαν ορεκτικό όσο και σαν συνοδευτικό π.χ. σε ψητά κρέατα.

Βρήκα μικρές, γλυκές πιπεριές στη λαϊκή και πήρα! Αποφάσισα να τις κάνω στο τηγάνι, απλά και εύκολα.

πιπεριές συνοδευτικό
Καρολίνα Δωρίτη

Η προσοχή που θέλουν οι μικρές αυτές πιπεριές όταν τις ψήνουμε στο τηγάνι είναι τα λάδια, τα οποία μπορεί να πετάγονται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό που περιέχεται στις πιπεριές.

Ο τρόπος να τις μαγειρέψουμε είναι καταρχάς να τις τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα έτσι ώστε να μην κάνουν «μπαμ». Τις στεγνώνουμε καλά από τυχόν νερά και τις βάζουμε στο ζεστό τηγάνι, γυρνώντας τες. Σβήνουμε με ξίδι και κλείνουμε με καπάκι το τηγάνι για ασφάλεια και ομοιόμορφο ψήσιμο.

Δεν θέλουν πολύ ώρα να γίνουν και συντηρούνται καλά στο ψυγείο για 5 ημέρες τουλάχιστον. Αυτές τις πιπεριές μπορούμε να τις σερβίρουμε με πολλούς τρόπους, είτε σκέτες ως μεζέ, είτε σε σαλάτες, είτε ψιλοκομμένες σε αλοιφές, σε σάλτσες σαν συνοδευτικό ψητών κρεάτων κ.ά.

Ένα αγαπημένος μου τρόπος που είναι και vegan και δεν έχει γλουτένη, είναι να σερβίρω τις πιπεριές με γιαούρτι και ταχίνι. Για να κάνω πιο ολοκληρωμένο και χορταστικό το γεύμα μου, τις συνοδεύω με ρύζι, αλλά μπορούμε επίσης να βάλουμε κινόα ή πλιγούρι ή κεχρί αν προτιμάμε.

Αν μας αρέσουν τα πικάντικα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καυτερές πιπεριές ή να τις αναμείξουμε.

Χρησιμοποιώ ταχίνι ολικής άλεσης, γιατί είναι πιο υγιεινό. Αν εσείς δεν το προτιμάτε, όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό.

Συνταγή για μικρές πιπεριές με γιαούρτι και ταχίνι
πιπεριές συνοδευτικό
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 άτομα

  • 300 γρ. πιπεριές μικρές
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  • 1 σφηνάκι ξίδι λευκό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. ταχίνι ολικής άλεσης
  • χυμός από μισό λεμόνι (μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω ή λιγότερο ανάλογα με το πόσο ξινό μας αρέσει)
  • πιπέρι καγιέν
  • αλάτι
  • ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
  • σουσάμι
  • ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πιπεριές και τις τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε τυχαία σημεία.

Τις στεγνώνουμε από τυχόν νερά.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (με καπάκι που εφαρμόζει καλά) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το σκόρδο και τις πιπεριές, τις οποίες μετά από 1-2 λεπτά γυρνάμε με προσοχή.

πιπεριές συνοδευτικό
Καρολίνα Δωρίτη

Πολύ προσεκτικά και πάλι να μην καούμε, σβήνουμε με το ξίδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν (ζαρώσουν).

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλατοπίπερο κατά βούληση.

πιπεριές συνοδευτικό
Καρολίνα Δωρίτη

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ταχίνι μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Ανακατεύουμε μέσα στο γιαούρτι το κρεμμύδι και το κόλιανδρο. Αν το μείγμα με το γιαούρτι είναι πολύ σφιχτό, μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο νεράκι.

πιπεριές συνοδευτικό
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε το ρύζι σε πιάτα, από πάνω προσθέτουμε το μείγμα με το γιαούρτι και από πάνω πιπεριές, περίπου 5-6 ανά πιάτο. Προσθέτουμε λίγο σουσάμι και σερβίρουμε.