ΟΙ 2 ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ YOGA ΠΟΥ ΣΕ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ

05:42

Ο Αντώνης Φραγκάκης μάς δείχνει τις δυο στάσεις της yoga που θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και ταυτόχρονα να δυναμώσουμε τον κορμό.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει τη σπονδυλική μας στήλη να κάνει όλες τις κινήσεις για τις οποίες είναι προορισμένη, με αποτέλεσμα να χάνει τη φυσική της ευελιξία. Η στάση της καμήλας και η στάση του πάνω σκύλου είναι οι ιδανικές στάσεις της yoga για να χαλαρώσουμε και ταυτόχρονα να δυναμώσουμε τον κορμό.

Οι 2 στάσεις της yoga που αξίζει να βάλεις στην καθημερινότητά σου

Η στάση της καμήλας

Ustrasana στα σανσκριτικά, στάση της καμήλας στα ελληνικά, η στάση αυτή της yoga μπορεί αρχικά να μας φοβήσει γιατί πρόκειται για οπίσθια κάμψη του κορμού. Είναι δηλαδή μια κίνηση που δεν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, ενώ είναι πιθανό να αισθανόμαστε ανασφάλεια και φόβο ότι θα τραυματιστεί η μέση μας.

Κρατάμε ενεργοποιημένο το κέντρο μας και αφήνουμε τη σπονδυλική στήλη να δείξει την ελαστικότητά της και τον θώρακα να ανοίξει μαλακά. Αρκεί να τολμήσουμε τη στάση για ναα συνειδητοποίησουμε πόσο ευεργετική είναι. Όπως μια καμήλα διασχίζει την έρημο, έτσι και η Ustrasana έχει να κάνει με το ταξίδι και όχι με τον προορισμό. Αφού διασχίσει κανείς την έρημο και φτάσει εκεί που επιθυμεί, τότε καταλαβαίνει ότι άξιζε τον κόπο.

Σκέψου ότι η σπονδυλική στήλη είναι φτιαγμένη για να λυγίζει και προς τα μπρος και προς τα πίσω. Θυμάσαι, όμως, πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες οπίσθια κάμψη; Μάλλον όχι. Λογικό, αυτό συμβαίνει στον μέσο Δυτικό άνθρωπο. Η συστηματική εξάσκηση της στάσης της καμήλας συμβάλλει στην αποκατάσταση της φυσικής ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης.

Με τη συγκεκριμένη στάση ανοίγει το στήθος και οι ώμοι, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και η πέψη, η στάση του σώματος, δυναμώνουν οι μύες της πλάτης και του λαιμού. Όλο το σώμα χαλαρώνει και ηρεμεί.

Η στάση του πάνω σκύλου

Μοιάζει με σκύλο που τεντώνει την πλάτη και τα πόδια του, εξού και το όνομα. Συνήθως η στάση του πάνω σκύλου χρησιμοποιείται ως μεταβατική από τη μία θέση στην άλλη (ίσως τη γνωρίζετε από τον «χαιρετισμό στον ήλιο»).

Πρόκειται για μια στάση χαλάρωσης. Εδώ, ηρεμούμε, ξεκουραζόμαστε, ενώ παράλληλα το σώμα –χέρια, κορμός, πλάτη, θώρακας, μηροί, γάμπες, πόδια– δυναμώνει.