ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ YOGA ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ: Η ΚΑΡΕΚΛΑ & ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

04:40

Ο Αντώνης Φραγκάκης μάς μυεί στις βασικές στάσεις της yoga μέσα από σύντομα video series. Ξεκινάμε με τη στάση της καρέκλας και τη στάση του δέντρου.

Ο Αντώνης Φραγκάκης άφησε πίσω την καριέρα του ως μοντέλο και ηθοποιός και πλέον έχει αφοσιωθεί στη διδασκαλία της Iyengar yoga.

«Το ζητούμενο στη yoga είναι να φέρει ησυχία στο μυαλό. Γι' αυτό και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως», εξηγεί ο ίδιος. Πράγματι, για να κάνεις yoga δεν χρειάζεται να έχεις σωματική ευκινησία ή κάποια συγκεκριμένη φυσική κατάσταση.

Η λέξη-κλειδί στη yoga είναι η συνειδητότητα. Όλα γίνονται συνειδητά. Σώμα, αναπνοή και μυαλό είναι παρόντα την ώρα της πρακτικής. Δεν εκτελείς απλώς μια άσκηση. Είσαι εκεί συνειδητά, συμμετέχοντας με όλο σου το είναι.

«Η yoga μπορεί να τους βοηθήσει όλους, αρκεί κάποιος να έχει τη διάθεση να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πρακτική», καταλήγει ο κ. Φραγκάκης. Είτε γνωρίζεις τη yoga και ασκείς την πρακτική της συστηματικά ή περιστασιακά, είτε έχεις τη διάθεση να την ανακαλύψεις, αυτή η σειρά βίντεο θα σε βοηθήσει να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη για τις βασικές της στάσεις. Με δοκιμές, πτώσεις, πειραματισμούς, θα καταφέρεις να ανακαλύψεις το σώμα σου και τις ανεξάντλητες δυνατότητές της.

Η στάση της καρέκλας & η στάση του δέντρου

Στο πρώτο βίντεο της σειράς, ο Αντώνης Φραγκάκης μάς μυεί σε δύο βασικές στάσεις της yoga: Τη στάση της καρέκλας και τη στάση του δέντρου. Για να αρχίσεις να μπαίνεις στη φιλοσοφία της, στα σανσκριτικά οι ονομασίες είναι οι εξής: Utkatasana (στάση της καρέκλας) και Vrksasana (στάση του δέντρου).

Στάση της καρέκλας (Utkatasana)

Στην Utkatasana ουσιαστικά δοκιμάζεις να καθίσεις σε μια φανταστική καρέκλα. Πρόκειται δηλαδή για ένα βαθύ κάθισμα που απαιτεί ευθυγραμμισμένη σπονδυλική στήλη, δυνατά και σταθερά πόδια και κοιλιά, τεντωμένα και αποφασιστικά χέρια. Η στάση αυτή σε βοηθάει να βρεις τη δύναμη στο κέντρο του σώματός σου, τροφοδοτώντας με ενέργεια και ζωντάνια τα εσωτερικά όργανα της περιοχής. Με κάθε πρακτική έρχεσαι πιο κοντά στη δύναμή σου, στη θέση σου σ΄ αυτόν τον κόσμο.

Στάση του δέντρου (Vrksasana)

Φαντάσου ότι τα πόδια σου είναι οι ρίζες ενός δέντρου που στηρίζουν τον κορμό. Πρόκειται για μια στάση που βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση, ηρεμεί το μυαλό και συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία, ενώ παράλληλα βοηθάει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Ο Αντώνης Φραγκάκης είναι συνιδρυτής και εκπαιδευτής yoga στο somawareness.