iStock

4 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 5 ΛΕΠΤΑ

Τέσσερις απλές κινήσεις (που μπορείτε να κάνετε και παράλληλα) ανακουφίζουν από το άγχος και προσφέρουν την ηρεμία που χρειάζεστε.

Το άγχος έχει καταντήσει να είναι δεύτερη φύση μας. Και μας συνοδεύει όχι μόνο στη δουλειά, το σπίτι, το σχολείο ή σε άλλες υποχρεώσεις, αλλά οι περισσότεροι κουβαλάμε αυτό το αρνητικό συναίσθημα ακόμα και στις διακοπές μας (είναι άραγε οι διακοπές χωρίς στρες ουτοπία;).

Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει και οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν νέες θεραπείες κατά του άγχους. Για παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, άλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της αφής και του αγγίγματος για την ανάπτυξη θεραπειών κοινωνικών και συναισθηματικών διαταραχών.

Μέχρι τότε, όμως, έχουμε δρόμο. Αν αναζητάτε κι εσείς σήμερα λίγη ηρεμία στη ζωή σας, προτείνουμε 4 τρόπους για να μειώσετε το στρες και το άγχος σε 5 λεπτά (ή και λιγότερο).

1. Εστιάστε στην αναπνοή

Κάθε φορά που πρέπει να αντιμετωπίσω μια πρόκληση ή βρίσκομαι αντιμέτωπη με μια δύσκολη κατάσταση την οποία δεν μπορώ να αλλάξω, προσπαθώ να εστιάζω στην αναπνοή μου. Υπάρχουν πολλές τεχνικές αναπνοής που μπορεί να εφαρμόσει κανείς, όπως η αναπνοή «falling-out».

Kάποιοι ειδικοί συνιστούν τη ρυθμική αναπνοή ως μια καλή άσκηση μείωσης του στρες που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξάσκηση.

Πώς θα την εκτελέσετε:

  1. Βάλτε ένα χρονόμετρο για 3 λεπτά.
  2. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας.
  3. Πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη ενώ μετράτε μέχρι το 5.
  4. Κρατήστε την αναπνοή σας για 5 δευτερόλεπτα.
  5. Εκπνεύστε αργά μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.
  6. Επαναλάβετε για όσο θέλετε και παρατηρήστε πώς η αναπνοή σας γίνεται πιο βαθιά.

αναπνοή
iStock

2. Για λιγότερο άγχος, αφήστε στην άκρη το κινητό

Μπορεί το digital detox να μην φαντάζει τόσο δελεαστικό αν έχετε συνηθίσει να περνάτε χρόνο στο κινητό σας, αν όμως αποσυνδεθείτε για λίγο από αυτό θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε τον ψυχικό χώρο που χρειάζεστε για να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας.

Αφού το κάνετε αυτό μπορείτε να εξασκηθείτε στην παραπάνω τεχνική αναπνοής.

3. Ένα χαλαρωτικό τραγούδι μπορεί να μειώσει το άγχος

Έχετε ακούσει ποτέ για τη μουσικοθεραπεία ή την ηχοθεραπεία; Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας, γι' αυτό το να ακούσετε ένα αγαπημένο σας κομμάτι είναι μια καλή λύση για να ηρεμήσετε σε μια δύσκολη στιγμή.

Μην ξεχνάτε ότι ο ακουστικός φλοιός συνδέεται με περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το σύστημα ανταμοιβής και τα συστήματα ρύθμισης των συναισθημάτων μας.

τσάι
Freepik

4. Απολαύστε ένα ευεργετικό ρόφημα

Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω μπορείτε να κάνετε και το εξής: ετοιμάστε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, κατά προτίμηση χωρίς καφεΐνη. Ένα χαλαρωτικό, ευεργετικό τσάι μπορεί να περιλαμβάνει χαμομήλι, λεβάντα, τίλιο, τζίντζερ και λεμόνι (δείτε αναλυτικά τη συνταγή).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.