iStock

6 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της σωματικής άσκησης είναι η συνέπεια. Δοκίμασε αυτούς τους 6 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να μην ξαναχάσεις προπόνηση.

Μπορεί να το έχεις νιώσει και εσύ. Πολλές φορές είναι πιο δύσκολο να είσαι συνεπής στο πρόγραμμα της προπόνησης παρά να το εκτελέσεις. Το να μην χάνεις τις προπονήσεις σου έχει μεγάλη σημασία για τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και για να δεις αποτελέσματα στο σώμα σου σύντομα.

Όσο και αν δυσκολεύεσαι να βρεις το κίνητρο για να ετοιμάσεις τον σάκο σου και να βάλεις τα αθλητικά σου παπούτσια, όσο και αν είσαι επιρρεπής στο επιλέγεις να αναβάλλεις για να δώσεις προτεραιότητα στη δουλειά, στη φροντίδα των παιδιών ή σε άλλες υποχρεώσεις, ναι, υπάρχει τρόπος να μην χάνεις τις προπονήσεις σου.

Δεν είναι απλή «τεμπελιά» ή αναβλητικότητα. Το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο και γι' αυτό είναι σημαντικό να εντοπίσεις τρόπους που έχουν τη βάση τους στην ψυχολογία για να καλλιεργήσεις τους μηχανισμούς εκείνους που θα σου δώσουν την ώθηση και τη δυνατότητα να εγκαθιδρύσεις υγιείς συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να μην χάνεις προπόνηση. Υπάρχουν 6 τρόποι για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να παραμείνει συνεπής στο πρόγραμμα της προπόνησής σου όποιο, είδος άσκησης και αν έχεις επιλέξει.

6 συμβουλές για να μην χάνεις ποτέ προπόνηση
iStock

#1 Σημείωσέ το στο πρόγραμμα σου και μείνει συνεπής

Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό αλλά το να γράψεις την ώρα και την μέρα της προπόνησης στο ημερολόγιο σου βοηθάει στο να μην χάνεις την προπόνησή σου. Εκτός από το ότι λειτουργεί σαν υπενθύμιση της δέσμευσής σου κάθε φορά που ανοίγεις το τηλέφωνο ή το σημειωματάριό σου, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μπορέσεις να καταφέρεις να προγραμματίσεις όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου σε σχέση με την ώρα της προπόνησής σου και έτσι να μην χρειάζεται να την αναβάλλεις.

#2 Εστίασε στη δράση και όχι στο αποτέλεσμα

Συχνά μπορεί να κάνεις το λάθος να εστιάζεις στο αποτέλεσμα και όχι στις συμπεριφορές που θα σου φέρουν αυτό το αποτέλεσμα. Σκέφτεσαι δηλαδή ότι θα πρέπει να χάσεις 5 κιλά και όχι τις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση που θα σε κάνουν να τα χάσεις.

Ένα ακόμη πρόβλημα όταν εστιάζεις στο τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ο δρόμος μέχρι εκεί συχνά φαντάζει βουνό και αυτό λειτουργεί αποθαρρυντικά. Συγκεντρώσου μόνο στο να μην χάσεις τις προπονήσεις αυτής της εβδομάδας και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

#3 Δεσμεύσου σε έναν στενό φίλο σου πως δεν θα χάνεις την προπόνησή σου

Κατά προτίμηση σε κάποιον που να μοιράζεται τις ίδιες αξίες με εσένα και να καταλαβαίνει την αξία της δέσμευσης αλλά και της άσκησης. Ιδανικά, επίλεξε κάποιον που επίσης γυμνάζεται και θέλει να μην χάνει τις προπονήσεις του. Αν έχετε ενδιαφέρον για το ίδιο είδος άσκησης προγραμματίστε να πηγαίνετε μαζί ή αν κάνετε κάτι διαφορετικό ανταλλάξτε μηνύματα όταν πηγαίνετε στην προπόνηση ή όταν νιώθετε πως δεν έχετε καμία διάθεση να πάτε ώστε να κινητοποιεί ο ένας τον άλλο.

Φρόντισε να ενημερώσεις τον κύκλο σου ότι έχεις ξεκινήσει προπονήσεις και πως έχεις βάλει συγκεκριμένους στόχους και θέλεις να είσαι συνεπής σ' αυτούς. Όσα περισσότερα άτομα το ξέρουν, τόσο πιθανότερο είναι να νιώσεις υποχρεωμένος να μην χάσεις την προπόνησή σου για να μην φανείς αφερέγγυος.

6 συμβουλές για να μην χάνεις ποτέ προπόνηση
iStock

#4 Όρισε ποινές και ανταμοιβές

Επιβράβευσε τον εαυτό σου (αγόρασε κάτι που πάντα ήθελες, ή κάνε δώρο στον εαυτό σου ένα μασάζ) όταν είσαι συνεπής στην προπόνησή σου. Αντίθετα στέρησέ του κάτι κάθε φορά που την χάνει. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να βρεις το κίνητρο να είσαι συνεπής.

#5 Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Μην θέτεις πολύ ψηλούς στόχους που δεν είναι εύκολο να πραγματοποιήσεις. Δεν είναι ανάγκη για παράδειγμα να βάλεις στόχο να γυμνάζεσαι δύο ώρες την ημέρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αποθαρρυνθείς και να τα παρατήσεις γρήγορα. Καλύτερα βάλε ρεαλιστικούς στόχους που θα μπορούσες να πετύχεις στις δεδομένες συνθήκες της ζωής σου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα σου πάρει περισσότερο χρόνο για να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

6 συμβουλές για να μην χάνεις ποτέ προπόνηση
iStock

#6 Μην τα καταστρέψεις όλα λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού

Αφού φρόντισες για όλα τα σημαντικά, μην το χάσεις στα απλά και πρακτικά. Έχε πάντα έτοιμο τον εξοπλισμό σου και θυμήσου πότε πρέπει να τον έχεις μαζί σου για να μην αναγκαστείς να χάσεις την προπόνησή σου επειδή δεν φρόντισες να πάρεις μαζί σου όσα χρειάζεσαι για την προπόνησή σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.