Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΤΙ ΟΦΕΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΦΙΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει το φιλί για την ερωτική μας ζωή είναι λίγο-πολύ γνωστό. Τι σημαίνει όμως για την υγεία μας, αν εξαιρέσουμε τη μετάδοση μικροβίων και ιών; Παραδόξως, το φιλί μπορεί ακόμη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αν φυσικά δεν το ξεχνάμε...

Πολλά έχουν ειπωθεί για τη θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς, των χαδιών, ακόμη και του σεξ. Το φιλί όμως έχει συνδεθεί περισσότερο με τη μετάδοση ιών και δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τα οφέλη του για την υγεία. Κι όμως, το φιλί είναι πολλά περισσότερα από ένας διεγερτικός για την ερωτική πράξη μηχανισμός.

Το φιλί μπορεί να ανακουφίσει από το στρες και το άγχος, ενθαρρύνοντας το συναισθηματικό δέσιμο, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και φυσικά αυξάνοντας τη σεξουαλική ορμή. Διαβάζοντας όλα τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία σύμφωνα με έρευνες, θα καταλάβεις ότι δεν αποτελεί μόνο έναν διασκεδαστικό τρόπο για να δείξεις την αγάπη ή την επιθυμία σου.

13 οφέλη του φιλιού στην υγεία

Το πώς το φιλί ωφελεί την ερωτική ζωή δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να ενταχθεί στα βασικά οφέλη για τη γενικότερη υγεία, παρότι το σεξ είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υγεία και τη μακροζωία. Έτσι λοιπόν, κάτι που συμβάλλει στη βελτίωση της ερωτικής ζωής αναπόφευκτα συμβάλλει και στην καλή υγεία.

Φιλί και υγεία
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ένας φιλί μάς βοηθάει να προσδιορίσουμε τη φυσική συμβατότητα, το ταίριασμα δηλαδή με έναν πιθανό σύντροφο. Επιπλέον, ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία, καθώς αποτελεί μέρος των προκαταρκτικών παιχνιδιών, που αυξάνουν τη διέγερση και κάνουν το σεξ μια πιο ικανοποιητική εμπειρία.

1. Μειώνει το στρες και το άγχος

Το φιλί απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα του στρες και βελτιώνουν τη διάθεση. Τα χαμηλά επίπεδα στρες συμβάλλουν και στη μείωση του ψυχολογικού άγχους, επομένως τα συχνά φιλιά προωθούν αποδεδειγμένα μια συνολική αίσθηση ευεξίας.

2. Βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση

Εκτός από το να μας κάνει να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι, το φιλί μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, γεγονός που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε καλύτερη διάθεση και αυτοπεποίθηση.

3. Προωθεί το συναισθηματικό δέσιμο και τις υγιείς σχέσεις

Το φιλί στα χείλη προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνης, η οποία έχει συνδεθεί με την πρόκληση συναισθημάτων στοργής και δεσίματος με άλλους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, το φιλί μπορεί να βοηθήσει και στην καλλιέργεια υγιών σχέσεων.

4. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το φιλί μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Αυτό προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης.

5. Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο

Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να μας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο που σχετίζεται με το άγχος.

6. Ανακουφίζει από τους πόνους περιόδου

Η αυξημένη ροή αίματος και το μειωμένο στρες μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τις κράμπες περιόδου και άλλα συμπτώματα του εμμηνορροϊκού κύκλου.

7. Μειώνει τη χοληστερίνη

Σύμφωνα με μελέτη του 2022 , τα συχνά και επαναλαμβανόμενα φιλιά μπορεί να σχετίζονται ακόμη και με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

8. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η ανταλλαγή σάλιου με τον σύντροφό μας μας εκθέτει σε νέα μικρόβια που δυνητικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

9. Μειώνει την ένταση των αλλεργικών συμπτωμάτων

Επειδή το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις, το φιλί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων, ελαττώνοντας το άγχος.

10. Καίει θερμίδες

Ανάλογα με το πόσο ένθερμα φιλάμε, το φιλί στα χείλη μπορεί ακόμη και να κάψει θερμίδες. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το φιλί καίει 2-3 θερμίδες το λεπτό.

11. Συμβάλλει στη στοματική υγεία

Το φιλί στα χείλη διεγείρει την έκκριση σάλιου, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων που προκαλούν λοιμώξεις στο στόμα.

12. Συσφίγγει τους μυς του προσώπου

Το φιλί στα χείλη απαιτεί τη χρήση 24 μυών του προσώπου και μπορεί να λειτουργήσει ως γυμναστική, βοηθώντας στη σύσφιξή τους και στη σφριγηλότητα του δέρματος – σα να κάνεις γιόγκα προσώπου.

13. Βελτιώνει την όψη του δέρματος

Το φιλί στα χείλη βελτιώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα. Η αυξημένη ροή αίματος όχι μόνο μας κάνει να κοκκινίζουμε, αλλά μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που θρέφουν την επιδερμίδα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.