Freepik

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ

Δεν βρίσκεται πάντα η εμμηνόπαυση πίσω από τις ταχυπαλμίες, τις εξάψεις, τη συχνοουρία, το καταθλιπτικό συναίσθημα, τη δυσκολία συγκέντρωσης… Και κυρίως, δεν είναι η πιο πιθανή αιτία για τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Πότε ήταν η τελευταία σας περίοδος; Αν κοιτάτε ψηλά προσπαθώντας να θυμηθείτε, πλησιάζετε ή βρίσκεστε ήδη στην εμμηνόπαυση, καθώς απαιτείται ένας χρόνος χωρίς έμμηνο ρύση για να μπει η σφραγίδα της εμμηνόπαυσης. Αυτή η νέα φάση της ζωής σας δικαιολογεί στα μάτια σας ένα σωρό συμπτώματα που σας βασανίζουν από την κορυφή ως τα νύχια.

Εφιδρώσεις, συναισθηματική αστάθεια, αϋπνία, πονοκέφαλοι, κατακράτηση υγρών, αίσθημα άγχους, κόπωση, μειωμένο ερωτικό ενδιαφέρον… Λέξεις και φράσεις μπαίνουν σε παράταξη κάτω από το λήμμα «εμμηνόπαυση». Γυναίκες γύρω στα πενήντα, που πλέον δεν αναζητούν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ σερβιέτες και ταμπόν, θεωρούν όλα αυτά ως σημάδια του τέλους μιας εποχής, ταυτισμένης με τη νεότητα και τη γονιμότητα. Μήπως όμως τα συμπτώματα αυτά μας λένε κάτι για την υγεία μας, αλλά και για τη σχέση μας με τον σύντροφό μας το οποίο δεν θέλουμε να ακούσουμε;

Η εμμηνόπαυση δεν τα ερμηνεύει όλα

Ό,τι κι αν σου συμβεί στη φάση εκείνη της ζωής σου, όταν στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο δεν ανευρίσκονται «αβγά» και οι ωοθήκες σου δείχνουν «μαραζωμένες» στον υπέρηχο, χρεώνεται στην εμμηνόπαυση. Μία φίλη διαλυμένη από την αϋπνία, αποφάσισε πρόσφατα να αποταθεί σε ειδικό για τον ύπνο νευρολόγο και να σταματήσει να ακούει τον περίγυρό της που της έλεγε: «Είναι ορμονικό αγάπη μου, κι εγώ τα είχα αυτά στην εμμηνόπαυση». Ο γιατρός την έβγαλε από την πλάνη της και της έδωσε μία σειρά εξετάσεων παραπέμποντάς την τελικά στον ενδοκρινολόγο για να ρυθμίσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς της. Αυτός ο αδένας ήταν η αιτία της υπερδιέγερσής της.

εμμηνόπαυση και εφίδρωση
iStock

Η αλήθεια είναι ότι η πτώση των οιστρογόνων αλλά και της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης κάνει «θόρυβο» στο σώμα και την ψυχή μας. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις ή οι ημερήσιες εξάψεις, η καρδιά που νομίζεις ότι θα βγει από το πουκάμισό σου, το ξύπνημα μέσα στη νύχτα για τουαλέτα, η ξηρότητα του κόλπου, οι πονοκέφαλοι και οι αρθραλγίες, τα παραπανήσια κιλά που σωρεύονται… Και ακόμη, απότοκος ή όχι των παραπάνω, η καταθλιπτική διάθεση και η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, όλα μοιάζουν να φωνάζουν μία λέξη: εμμηνόπαυση. Και ο γυναικολόγος σου, άντρας συνήθως, θα νεύσει καταφατικά: Ναι, είναι η εμμηνόπαυση.

Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι γιατροί σήμερα δραπετεύουν από τα κλισέ και συστήνουν στις γυναίκες που παρακολουθούν να κάνουν περαιτέρω ιατρικούς ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί ότι ευθύνεται πράγματι η εμμηνόπαυση και όχι κάποια άλλη κατάσταση για ορισμένα συμπτώματα. Για παράδειγμα, αν έχετε να αδιαθετήσετε ενάμιση χρόνο και ξυπνάτε στις τρεις το πρωί με αυξημένους καρδιακούς παλμούς και δυσφορία, είναι επιτακτική ανάγκη να δείτε καρδιολόγο και να μην τα φορτώσετε όλα στην ορμονική ανισορροπία στην οποία βρίσκεστε.

Το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα στο ουροποιητικό σας σύστημα ή για τους πονοκεφάλους και το αίσθημα κόπωσης. Ένας καλός παθολόγος θα αξιολογήσει την κατάσταση αποκλείοντας καταρχήν άλλα νοσήματα, που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σαν αυτά που περιγράφονται ως συνοδά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το ίδιο συμβαίνει και με το καταθλιπτικό συναίσθημα, που μπορεί να αφορά μία κανονικότατη κατάθλιψη και όχι ορμονοεξαρτώμενες εναλλαγές συναισθήματος.

εμμηνόπαυση και καρδιά
Freepik

Για όλα φταίει η πατριαρχία

Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, που αποφεύγουν την ερωτική επαφή ή δεν την απολαμβάνουν, ευερέθιστες και θυμωμένες… Κάπως έτσι νιώθουμε ή κάπως έτσι μας περιγράφουν οι άντρες;

«Είναι ακραία πατριαρχία να προσδιορίζεις την φυσιολογική, ανθρώπινη αντίδραση του θυμού μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα ορμονών. Και αυτό είναι σημαντικό να το συζητήσουμε, γιατί βλέπω μια αυξανόμενη τάση να κατηγορούν για τα πάντα τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση) και την εμμηνόπαυση», γράφει η Dr. Jen Gunter, φεμινίστρια γυναικολόγος, που ασχολείται με την εμμηνόπαυση, στο blog της, «the Vajenda».

Γυναίκες μέσης ηλικίας περιγράφουν οι ίδιες τον εαυτό τους ως μονίμως κουρασμένες και χωρίς διάθεση για σεξ. Είναι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων καθώς πλησιάζει το παντοτινό τέλος της έμμηνου ρύσης ή τα χαμηλά επίπεδα επικοινωνίας με τον σύντροφό της και η απουσία ερωτικής επιθυμίας για τον συγκεκριμένο άντρα; 

εμμηνόπαυση και σχέσεις
Freepik

«Τρέχω όλη την ημέρα προσπαθώντας να είμαι εντάξει στους ρόλους μου: εργαζόμενη, μητέρα, σύντροφος, κόρη μίας ανοϊκής ηλικιωμένης μάνας, νοικοκυρά… Κανείς δεν φροντίζει για το σπίτι και όταν κάποιος βοηθάει βάζοντας τα πιάτα στο πλυντήριο για παράδειγμα, περιμένει να τον ευχαριστήσω, σαν να είναι επισκέπτης και όχι ένοικος του σπιτιού», εξομολογείται μία καλή φίλη, που εξαιτίας της φορτωμένης καθημερινότητάς της και της δύσκολης επικοινωνίας με τα μέλη της οικογένειάς της βιώνει την ερωτική της ζωή σαν ένα ναυάγιο. Γιατί να φταίει η εμμηνόπαυση και όχι ο δίχως ενσυναίσθηση σύντροφος, για τις στιγμές εκείνες που χάνει τον έλεγχο και βάζει τις φωνές γεμάτη θυμό;

Η εμμηνόπαυση της πενηντάρας χλευάζεται στον κόσμο των αντρών, όπως άλλωστε και η περίοδος για τις γυναίκες νεότερης ηλικίας. Λίγο να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου ή να παραπονεθείς για τα κακώς κείμενα στο εργασιακό ή οικογενειακό σου περιβάλλον σε κοιτάζουν με νόημα: «Έχεις περίοδο;»

Αποποιηθείτε τις ταμπέλες

Σε όποια ηλικιακή ή ορμονική φάση βρίσκεστε αναζητήστε τα πραγματικά αίτια πίσω από τα οργανικά ή ψυχικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Ακόμη κι αν η εμμηνόπαυση σας πέφτει βαριά και ο ύπνος σας χαλάει μαζί με την ορμονική σας ισορροπία φέρνοντάς σας δυσθυμία και θλίψη, η συμπεριφορά του συντρόφου σας είναι ο κρίσιμος παράγοντας ειδικά για τη διατήρηση της ερωτικής διάθεσης. Γνωρίζω γυναίκες στην εμμηνόπαυση με οιστρογόνα και προγεστερόνη σε κάθετη πτώση, να απολαμβάνουν το σεξ σαν τριαντάρες, επειδή ο έρωτας τους έχει χτυπήσει την πόρτα. Ή άλλες γυναίκες, που νιώθουν την αγάπη του συντρόφου τους, να ξεπερνούν εύκολα το διάστημα εκείνο που η λίμπιντο κάνει βουτιά, επειδή νιώθουν επιθυμητές σεξουαλικά.

Γι’ αυτό μην εστιάζετε στο «πρόβλημα». Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσική εξέλιξη, που δεν μας στερεί απαραίτητα την ερωτική απόλαυση. Αντίθετα μας δίνει τη χαρά της επαφής χωρίς τον κίνδυνο εγκυμοσύνης, μας υπόσχεται βουτιές χωρίς ταμπόν όλο το καλοκαίρι και μας απαλλάσσει όσες από εμάς υπέφεραν για χρόνια από τα συμπτώματα του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου.

Γι’ αυτό σας λέω: Μήπως δεν σας κάνει πια ο σύντροφός σας; Σκεφτείτε το.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.