iStock

ΜΙΑ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΟΤΑΝΑ

Μια βοτανοθεραπεύτρια μοιράζεται μαζί μας τα αγαπημένα της βότανα και εξηγεί τι είναι η βοτανοθεραπεία και πώς μπορεί να μας βοηθήσει.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει όλο και περισσότερο να στρεφόμαστε στη φύση, αναζητώντας λύσεις που θα ενισχύσουν την σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία και ευεξία. Οι επιστήμονες, μάλιστα, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά συστατικά που κρύβουν τα φυτά, έχουν ξεκινήσει να μελετούν τις ιδιότητες και τα οφέλη τους για τον άνθρωπο.

Για να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τον μαγευτικό κόσμο της βοτανοθεραπείας, μιλήσαμε με την Κωνσταντίνα Λίτσα, Βοτανοθεραπεύτρια (BScHons Herbal Medicine/ Phytotherapy).

– Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τα βότανα και τη βοτανοθεραπεία;

Το γεγονός ότι η φύση μας φροντίζει προσφέροντάς μας τροφή και φάρμακα είναι κάτι που με συγκινούσε από παιδί. Είχα παθιαστεί από μικρή με τη συλλογή τροφής από το δάσος, ειδικά μανιταριών και φρούτων, τα οποία μελετούσα, μάζευα και μαγείρευα. Γύρω στα 19, αντιμετώπισα κάποια προβλήματα υγείας, αλλά τα φάρμακα προσέφεραν προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα. Έτσι, ξεκίνησα να ασχολούμαι και με τα βότανα. Έκανα ρινικές πλύσεις με αφέψημα φύλλων δάφνης, κάτι που με βοήθησε να αποφύγω μια επέμβαση για χρόνια ιγμορίτιδα.

Μαγεύτηκα και ξεκίνησα να διαβάζω για τη βοτανοθεραπεία. Είπα στον εαυτό μου: «Τώρα θα γνωρίσεις τα φυτά». Ξεκίνησα να φτιάχνω κρέμες, αλοιφές και γιατροσόφια από βιβλία για τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Η ανάγκη μου να μάθω και να καταλάβω με οδήγησε στο να αναζητήσω πιο έγκυρες πηγές γνώσης και να σπουδάσω. Η βοτανοθεραπεία μου προσέφερε έναν δρόμο μέσα από τον οποίο θρεφόταν η ψυχή μου. Ακολουθώντας τον, αισθανόμουν ότι έχω μία αποστολή που ταιριάζει στις αξίες μου και στην αγάπη μου για τη φύση.

βοτανοθεραπεία
iStock

– Πόσο σε έχει βοηθήσει η ενασχόληση αυτή;

Αισθάνομαι πραγματικά ευγνωμοσύνη που είχα την τύχη να σπουδάσω Βοτανοθεραπεία. Με έχει μεταμορφώσει, έχει γίνει μέρος του εαυτού μου και καθημερινό κομμάτι της ζωής μου. Αρχικά, έχει βελτιωθεί η υγεία μου, όχι μόνο εξαιτίας των βοτάνων, αλλά και της αλλαγής στις πεποιθήσεις μου σχετικά με την υγεία. Εκτός από περιπτώσεις που είναι απαραίτητο, τα τελευταία 23 χρόνια δεν έχει χρειαστεί να καταναλώσω φάρμακα. Με φροντίζω από τα πρώτα κιόλας σημάδια ασθένειας, αντί να αφήνω τον εαυτό μου να εξαντληθεί. Όλες οι επιλογές της καθημερινότητας σχετίζονται με την υγεία μου, από το τι ψωνίζω μέχρι το σε ποια μέρη και με ποιους ανθρώπους επιλέγω να περνώ τον χρόνο μου.

Επίσης, το ολιστικό πλαίσιο της βοτανοθεραπείας με έχει αλλάξει σε υπαρξιακό επίπεδο. Τα φυτά ήρθαν στη ζωή μου αρχικά για να στηρίξουν την υγεία μου, αλλά τελικά μου έδειξαν πολλά περισσότερα. Τα βλέπω πλέον σαν συντρόφους, σαν δάσκαλους, σαν αδέλφια με τα οποία συμβιώνουμε στον πλανήτη και σαν μια στοργική έκφραση της αγάπης μεταξύ της γης και του ήλιου.

– Τι είναι τελικά η Βοτανοθεραπεία;

Βοτανοθεραπεία θεωρείται η χρήση των φυτών με σκοπό τη βελτίωση της υγείας. Είναι ένας όρος που συμπεριλαμβάνει παραδοσιακές πρακτικές από όλο τον κόσμο και σύγχρονες, επιστημονικά επικυρωμένες πρακτικές. Σε κάποια μέρη του κόσμου, όπως στην Κίνα και στην Ινδία, η χρήση των βοτάνων είναι εδραιωμένη στην πρωτοβάθμια υγεία και οι επίδοξοι θεραπευτές μπορούν να φοιτήσουν σε αντίστοιχα Πανεπιστήμια. Στον Δυτικό κόσμο, η επιστήμη της Βοτανοθεραπείας στηρίζεται στις αρχές της δυτικής ιατρικής. Είναι ελάχιστα τα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη που μπορεί κάποιος να τη σπουδάσει.

Στην Αγγλία, την εποχή που σπούδαζα υπήρχαν έξι Πανεπιστημιακές σχολές, όπου οι πτυχιούχοι βοτανοθεραπευτές παρακολουθούσαν πολλά ιατρικά μαθήματα. Για παράδειγμα, οι σπουδές μου είχαν διάρκεια 4 χρόνια και η ύλη των μαθημάτων περιλάμβανε παθολογία, φυσιολογία, κλινική εξέταση, διαφορική διάγνωση, φαρμακολογία, τοξικολογία, φαρμακογνωσία, βοτανική, οικολογία, συν τουλάχιστον 500 ώρες πρακτικής. Εκπαιδευόμαστε στην αναγνώριση, τη συλλογή, την επεξεργασία και την αποθήκευση βοτάνων, αλλά κυρίως στη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, η βοτανοθεραπεύτρια λαμβάνει εκτενές ιατρικό ιστορικό, καταλήγει σε συνταγή βοτάνων και όπου χρειαστεί παραπέμπει σε άλλους επαγγελματίες υγείας. Όπως σε κάθε επάγγελμα, η εμπειρία έρχεται με τα χρόνια πρακτικής. Η παραδοσιακή ή πρακτική βοτανοθεραπεία, όπως ασκείται σε πολλές φυλές στον πλανήτη όπου οι μαθητευόμενοι μαθαίνουν από τους γηραιότερους, καλύπτει τις ανάγκες μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Γης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτός είναι ο λόγος που ο ΠΟΥ έχει δώσει μεγάλη έμφαση στη διατήρηση της λαϊκής ιατρικής τα τελευταία χρόνια.

βοτανοθεραπεία
iStock

– Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τρία αγαπημένα σου βότανα και πώς τα απολαμβάνεις;

Παρότι χρησιμοποιώ και έχω αγαπήσει περισσότερα από 100 θεραπευτικά φυτά, υπάρχουν κάποια τα οποία απολαμβάνω ιδιαίτερα και πιο συχνά:

  • Το τριαντάφυλλο, ειδικά η δαμασκηνή ή και η εκατόφυλλη τριανταφυλλιά (Rosa damascena/ Rosa centifolia). Απολαμβάνω ιδιαίτερα το ροδόνερο, το οποίο προσθέτω σε καυτό νερό (τον χειμώνα) ή σε κρύο νερό (το καλοκαίρι), όπως καταναλώνεται στις Αραβικές χώρες, ως χωνευτικό και ως βελτιωτικό της διάθεσης.
  • Τη  λεβάντα (Lavandula angustifolia/ Lavandula stoechas). Μου αρέσει να πίνω ένα ελαφρύ έγχυμα με άνθη λεβάντας, λίγη φλούδα λεμονιού και λίγη βανίλια, ως χαλαρωτικό πριν τον ύπνο και χωνευτικό.
  • Τη ρίζα ραδικιού (Cichorium intybus). Το αγαπημένο μου πρωινό τονωτικό, το οποίο πίνω αντί για καφέ. Προσφέρει νοητική διαύγεια, αποτοξινώνοντας το ήπαρ. Φυσικά, πίνεται όλες τις ώρες και μπορεί να βρει κάποιος ακόμα και στιγμιαίο ρόφημα Τσικόρι.

βοτανοθεραπεία
iStock

Τα βότανα έχουν πολλαπλές ιδιότητες και όσο τα γνωρίζουμε τόσο περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό μπορεί να αποκαλύψουν. Αν έχεις ένα αγαπημένο βότανο, που είναι ασφαλές για σένα και δεν έχει παρενέργειες, αντενδείξεις ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, μπορείς να δοκιμάσετε να πίνεις ένα ποτήρι καθημερινά για μια εβδομάδα και να παρατηρήσετε με ποιους τρόπους σε ωφελεί. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος να γνωρίσεις τα βότανα ένα προς ένα, ξεκινώντας με αυτά που έχεις στην κουζίνα, στον κήπο, στη γειτονιά.

Η Κωνσταντίνα Λίτσα είναι Βοτανοθεραπεύτρια. Έχει σπουδάσει βοτανοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Napier στο Εδιμβούργο και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Από το 2007 εργάζεται ως Βοτανοθεραπεύτρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.