Pexels Nataliya Vaitkevich

ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ BURNOUT; ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ

Απάντησε στις ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο τεστ που ετοίμασαν Νορβηγοί ερευνητές και μάθε αν κινδυνεύεις από burnout.

«Η μεγάλη αύξηση του φαινομένου της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) είναι ενδεικτική του γενικότερου κλίματος δυσαρέσκειας που παρατηρείται στους εργαζομένους και σχετίζεται με την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό το κλίμα, καθώς σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (46%), δήλωσαν ότι εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα, αριθμός σχετικά υψηλός, ενώ έντονη είναι και η δυσφορία των εργαζομένων για την έλλειψη προσωπικού χρόνου». Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει έρευνα που πραγματοποίησε το 2022 ο Όμιλος Adecco, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση εργατικού δυναμικού.

Πώς θα καταλάβεις ότι κινδυνεύεις από επαγγελματική εξουθένωση; Ο πιο απλός και άμεσος τρόπος είναι να αναρωτηθείς τα εξής:

  • Νιώθεις πνευματική και ψυχική εξάντληση;
  • Έχει εξαφανιστεί ο ενθουσιασμός για τη δουλειά σου;
  • Δυσκολεύεσαι να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις;
  • Μερικές φορές αντιδράς υπερβολικά χωρίς να το θες;

Σε περίπτωση που έχεις απαντήσει θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε είναι πιθανό να βρίσκεσαι στα πρόθυρα burnout. Αλλά υπάρχει και πιο εξειδικευμένος τρόπος να το ελέγξεις.

τεστ burnout
Unsplash Verne Ho

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί

«Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του κινδύνου εξουθένωσης των εργαζομένων μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», λέει ο Leon De Beer, Αναπληρωτής Καθηγητής Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU). Χρειάζεται, επομένως, να εντοπιστούν τα πρώιμα σημάδια της, προκειμένου να μετριαστούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις, οι οποίες είναι σωματικές, αλλά και ψυχολογικές.

Επίσης, οι οργανισμοί χάνουν εργατικό δυναμικό, αυξάνονται οι απουσίες λόγω ασθένειας και μειώνεται η παραγωγικότητα.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επαγγελματική εξουθένωση μέσω της ατομικής θεραπείας, αλλά δεν βοηθά αν οι άνθρωποι επιστρέφουν σε έναν χώρο εργασίας όπου οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και υπάρχουν λίγοι πόροι. Τότε, είναι πολύ πιθανό ο εργαζόμενος να αρρωστήσει ξανά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν καλές συνθήκες εργασίας και δομές που προστατεύουν την υγεία των εργαζομένων», συμπληρώνει η Marit Christensen, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του NTNU.

Pexels Cup of couple

Ένα τεστ που μετρά το burnout

Η ερευνητική ομάδα του De Beer δημιούργησε ένα εργαλείο που εντοπίζει τα προειδοποιητικά σημάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης. Το εργαλείο αυτό ονομάζεται Burnout Assessment Tool (BAT) και μπορείς να το κάνεις online. Mετρά την εξάντληση, την ψυχολογική αποστασιοποίηση και τη γνωστική και συναισθηματική εξασθένηση.

Το διάστημα αυτό δοκιμάζεται σε περισσότερες από 30 χώρες και στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να διευκολύνει την έγκαιρη παρέμβαση και να συμβάλλει στην πρόληψη των μακροπρόθεσμων συνεπειών της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει διεθνές πρότυπο για την αξιολόγηση της επαγγελματικής εξουθένωσης, μπορείς να κάνεις το τεστ αυτό διαδικτυακά και να δεις που περίπου βρίσκεσαι. Λάβε, ωστόσο, υπόψη ότι το εργαλείο δεν παρέχει κανένα είδος επίσημης διάγνωσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.