iStock

ΠΝΙΓΕΣΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ; ΑΥΤΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ

Φτάνεις το πρωί στη δουλειά και ο φόρτος εργασίας που σε περιμένει σε κάνει να πελαγώνεις; Η μέθοδος M.I.T. δίνει λύση.

Αν η μέρα σου περιλαμβάνει ένα βαρύ ωράριο στη δουλειά και χίλιες δύο άλλες υποχρεώσεις μετά, το πιθανότερο είναι πως αρκετές φορές «πελαγώνεις» με όσα πρέπει να κάνεις, θέτοντας υπό μόνιμη απειλή την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματική ζωής.

Ακόμα κι αν πασχίζεις να βάζεις όρια, να αντιστέκεσαι στην πίεση για περισσότερη δουλειά, να επιστρατεύεις την τηλεργασία για να κερδίζεις χρόνο, σίγουρα κατανοείς την ανάγκη του προγράμματος προκειμένου να κυλά το καθημερινό ωράριο όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Η coach εταιρικής ενσυνειδητότητας Chelsea Pottenger, που δουλειά της είναι να βγάζει τους ανθρώπους αλώβητους από τον κυκεώνα των καθημερινών υποχρεώσεων, προτείνει την ιδανική μέθοδο που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις με λιγότερο άγχος την αποδοτικότητά σου. Την ονομάζει M.I.T. (από το Most Important Task) και προτείνει κάθε φορά που νιώθεις να πνίγεσαι από υποχρεώσεις να κάνεις την πιο σημαντική δουλειά πρώτη.

Πνίγεσαι από υποχρεώσεις; Αυτή η μέθοδος θα σε σώσει
iStock

Όπως γράφει στο βιβλίο της The Mindful High Performer, «κάθε Κυριακή παίρνω το ημερολόγιό μου, κάθομαι και προσπαθώ να καθορίσω από όλες τις υποχρεώσεις της εβδομάδας μου ποια είναι η σημαντικότερη. Στη συνέχεια, σημειώνω τι πρέπει να κάνω κάθε μέρα για να την πετύχω. Αυτό όχι μόνο μειώνει το άγχος της εβδομάδας που ξεκινά, αλλά με βοηθά να ξεκαθαρίζω τους ακριβείς στόχους μου».

Φυσικά, όσο στρατηγικά κι αν στήσεις το πλάνο σου, τα πράγματα συχνά δεν πάνε όπως τα υπολογίζεις. Κάτι θα αλλάξει, κάτι θα σου πάρει πολλές παραπάνω ώρες από όσες υπολόγιζες ή δεν θα γίνει καθόλου. Αυτό κάνει ακόμα πιο προφανή τη σημασία της προτεραιότητας.

«Στην αρχή κάθε εργάσιμης ημέρας, το πρώτο που κάνω (πριν καν τσεκάρω τα email μου) είναι να ασχοληθώ με ό,τι έχει να κάνει με την πιο σημαντική δουλειά μου. Αυτό προσπαθώ να το ολοκληρώσω μέσα στο πρώτο δίωρο και μετά να ασχοληθώ με όλα τα υπόλοιπα», συνεχίζει η ίδια.

Πνίγεσαι από υποχρεώσεις; Αυτή η μέθοδος θα σε σώσει
iStock

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις άμεσα κάτι που ενδεχομένως προτιμάς να αποφύγεις. Μία δουλειά που έχεις διαρκώς στο πίσω μέρος του μυαλού σου και, ακόμα και υποσυνείδητα, σε γεμίζει άγχος. Ωστόσο, αν παραμείνεις συνεπής στη μέθοδο M.I.T., όχι μόνο θα τελειώνεις μία ώρα αρχύτερα με το βαρύτερο φορτίο της εβδομάδας σου, αλλά θα νιώσεις τόσο καλά γι’ αυτό σου το επίτευγμα, που θα σου δώσει ενέργεια για όλες τις άλλες δουλειές σου.

Η Pottenger συμπληρώνει κάτι ακόμα: Αφού αναγνωρίσεις την πιο σημαντική εργασία σου, χρειάζεται να είσαι πολύ συνεπής στις προτεραιότητές σου. Όπως λέει: «Κράτα ως κανόνα ότι ο ιππόκαμπος (το κέντρο μνήμης στον εγκέφαλό σου) μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε μόλις τρεις δουλειές ταυτόχρονα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να περιορίζεσαι σε μόνο τρεις πνευματικές εργασίες μέσα στη μέρα».

Πώς να ξεχωρίσεις ποιες τρεις θα είναι αυτές; Η ίδια απαντά: «Κυνήγησε την αντιλόπη, όχι το ποντίκι του αγρού. Επικεντρώσου, δηλαδή, σε αυτό που θα ανταμείψει καλύτερα τον χρόνο σου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.