iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ ΣΕΞ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ

Δεν είναι ψέμα ότι η κούραση σκοτώνει την ερωτική διάθεση, όμως υπάρχουν τρόποι να απολαμβάνεις το σεξ ακόμα κι έτσι!

Ρώτα οποιοδήποτε ζευγάρι μετά τα 40-45, που είναι πολλά χρόνια μαζί, γιατί δεν κάνει σεξ όσο συχνά θα ήθελε (προϋπόθεση, βέβαια, είναι γενικά να θέλει, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση). Η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντήσει «λόγω κούρασης». Αν το ζευγάρι έχει και παιδιά, τα οποία πρέπει να πρώτα να αποκοιμηθούν καλά, το όραμα απομακρύνεται περισσότερο. Συχνά οι γονείς αποκοιμιούνται πριν από τα παιδιά ή στο πλευρό τους, καθώς τους διαβάζουν παραμύθια. Πού κουράγιο για σεξ μετά;

Το ξέρεις όμως ότι το να μην κάνεις σεξ όσο συχνά θα ήθελες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο σε εσένα όσο και στη σχέση σας. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ψυχολογικές (αυξημένο στρες, άγχος, αισθήματα μοναξιάς και χαμηλής αυτοεκτίμησης, ακόμα και κατάθλιψη) αλλά και οργανικές, αφού κατά την διάρκεια του σεξ ο εγκέφαλος εκλύει τις ενδορφίνες οξυτοκίνη και ντοπαμίνη, που έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν άμεσα τη διάθεση και να ανακουφίζουν τον σωματικό πόνο. Και βέβαια, όπως έχουμε ξαναπεί, το σεξ είναι βασικό συστατικό μιας καλής μακροχρόνιας σχέσης. Χωρίς αυτό δημιουργείται χάσμα επικοινωνίας ανάμεσα στους συντρόφους, που χρειάζεται σοβαρή συζήτηση για να γεφυρωθεί.

Το πού γέρνει η ζυγαριά, λοιπόν, είναι σαφές: Βάλε την κούρασή σου στην άκρη και δες παρακάτω πώς θα ξαναβρείς τον ερωτισμό σου, για να μη χάσεις τον εαυτό σου και τον/την σύντροφό σου.

5 συμβουλές για να απολαύσεις το σεξ όση κούραση κι αν έχεις

– Είναι πραγματικά η κούραση το πρόβλημα;

Είναι πραγματικά κούραση αυτό που μειώνει τη διάθεσή σου για σεξ ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Αν, δηλαδή, βρισκόσουν σε μία άλλη φάση ζωής, χωρίς σύντροφο, και μια παρέα φίλων σε καλούσε το βράδυ να βγείτε, δεν θα έβρισκες το κουράγιο να πας; Αν στην παρέα αυτή ήταν ένα πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, δεν θα έβαζες την κούραση στην άκρη;

Αν, πάλι, μιλάμε για ανυπέρβλητη κούραση, μήπως θα έπρεπε να το κοιτάξεις οργανικά; Μήπως δεν κοιμάσαι αρκετά και αυτό μειώνει τις αντοχές σου; Μήπως αντιμετωπίζεις κάποιο θέμα σωματικής ή ψυχικής υγείας; Στην περίπτωση αυτή, κάνε στον εαυτό σου και στον/στην σύντροφό σου τη χάρη και προσπάθησε να τα λύσεις, γιατί το σεξ είναι μόνη η αρχή μιας ενδεχόμενης χιονοστιβάδας.

Αν δεν πρόκειται για κάτι από τα παραπάνω, απλά κάνε την πρώτη κίνηση. «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», λέει η γνωστή παροιμία, και εσύ δεν χρειάζεται καν να ετοιμαστείς για να πας στο «εστιατόριο»!

Πώς να κάνεις παθιασμένο σεξ όταν καταρρέεις από την κούραση
iStock

– To «τεμπέλικο σεξ» είναι καλύτερο από το «όχι σεξ»

Μην το πάρεις στραβά. Μιλώντας για «τεμπέλικο σεξ» αναφέρομαι στις στάσεις αυτές που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο κόπο και σωματική ενέργεια, ενώ την ίδια ώρα προσφέρουν τη βαθύτερη ικανοποίηση του δεσίματος, που αποτελεί και τον βασικό σκοπό του σεξ.

Είναι οι στάσεις που εφαρμόζεις όταν νυστάζεις ακόμα πολύ και περιλαμβάνουν πολλές αγκαλιές χωρίς κάποιος από τους δύο να χρειαστεί να σηκωθεί από το κρεβάτι (περισσότερες λεπτομέρειες περιττεύουν). Επιπλέον, υπάρχει και το πιο αργό σεξ, το οποίο μπορεί να είναι εξίσου απολαυστικό και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

– Μην περιμένεις να βραδιάσει για να κάνεις σεξ

Η Νο 1 συμβουλή που δίνει ο σύμβουλος γάμου και συγγραφέας Kevin A. Thompson στα ζευγάρια που δηλώνουν υπερβολικά κουρασμένα για σεξ είναι: Μην περιμένεις το βράδυ για να κάνεις σεξ, αναζήτησε χρόνο οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Όπως λέει ο ίδιος, «τα περισσότερα ζευγάρια –ειδικά με παιδιά– έχουν τόσο φορτωμένο πρόγραμμα, που καταλήγουν να βάζουν το σεξ σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Λένε “αργότερα” και “πιο μετά” και φτάνει αργά το βράδυ, όταν είναι απόλυτα εξαντλημένοι. Πιστεύουν ότι την επόμενη μέρα θα είναι καλύτερα, όμως είναι ακριβώς το ίδιο. Η εξάντληση μπορεί να σκοτώσει την όρεξη για σεξ, εκτός κι αν κανείς δείξει πραγματικό ενδιαφέρον και πρόθεση. Μερικές φορές χρειάζεται να προγραμματίσεις το σεξ για κάποια άλλη στιγμή της ημέρας ή να αλλάξεις τρόπο σκέψης, να προσθέσεις λίγη δημιουργικότητα. Με το βραδινό σεξ δίνεις στον/στη σύντροφό σου τη λιγότερή σου ενέργεια. Αν το προγραμμάτιζες όμως για νωρίς το πρωί; Πριν ακόμα ξυπνήσουν τα παιδιά; Ή αν κανονίζατε μια συνάντηση κατά την διάρκεια της ημέρας; Βάλε παραπάνω ενέργεια στη σεξουαλική σου διάθεση και δείξε στον/στη σύντροφό σου ότι δεν βρίσκεται στο τέλος της λίστας των υποχρεώσεών σου».

Πώς να κάνεις παθιασμένο σεξ όταν καταρρέεις από την κούραση
iStock

– Λιώνεις στον καναπέ; Βάλε μια ταινία…

Το σενάριο συνήθως έχει ως εξής: Τελειώσατε με τις δουλειές και τις υποχρεώσεις, βάλατε για ύπνο τα παιδιά, μπήκατε για μπάνιο, φάγατε βραδινό και βουτήξατε δίπλα-δίπλα στον καναπέ για να δείτε τη συνέχεια της αγαπημένης σας σειράς κουκουλωμένοι με το φλις κουβερτάκι. Ούτε λόγος για σεξ. Αποφεύγετε και οι δύο διακριτικά να πείτε το παραμικρό.

Παρατηρείτε, όμως, πως αν τύχει να δείτε μια ερωτική σκηνή, σκέφτεστε ότι θα θέλατε να βρεθείτε και εσείς σε αυτή τη θέση, σωστά; Γιατί δεν δοκιμάζετε να βάλετε σκόπιμα μια ερωτική ταινία; Έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που παρακολουθούν μαζί ταινίες πορνό δηλώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη συναισθηματική και ερωτική σχέση τους. Και είναι λογικό, αφού κυρίαρχος σκοπός αυτών των ταινία είναι να προκαλέσουν σεξουαλική διέγερση και να δώσουν έμπνευση για ενήλικο σεξ που ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Γιατί όχι, λοιπόν;

– Σεξ δεν σημαίνει μόνο διείσδυση

Σημασία δεν έχει απαραίτητα να απολαύσετε μια ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη, αλλά να μην χάνετε την επαφή σας, ακόμα και τις στιγμές της μεγάλης κούρασης. Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χάδια που μπορεί να συνεχίσουν στις ερωτογενείς ζώνες αποτελούν την καλύτερη αρχή. Μάλιστα, λέγεται ότι αν το σεξ ήταν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, τα προκαταρκτικά ίσως να ήταν αρκετά για να προσφέρουν τη μέγιστη ικανοποίηση.

Από την άλλη, αν εσύ έχεις όρεξη για σεξ ενώ ο/η σύντροφός σου δηλώνει υπερβολικά κουρασμένος/η μπορείς πάντα να ξεκινήσεις τη διαδικασία μόνος/η σου. Δεν λένε ότι η ευτυχία ξεκινά από εμάς; Αφιέρωσε εσύ χρόνο στον εαυτό σου, δείξε του φροντίδα και αγάπη, και το πιθανότερο είναι ότι με τον τρόπο αυτόν θα προ(σ)καλέσεις και τον/τη σύντροφό σου να κάνει το ίδιο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.