iStock

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΣΚΕΙΣΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ; ΒΑΛΕ ΜΟΥΣΙΚΗ!

Ίσως το μυστικό για να ασκούμαστε περισσότερο και να βαρυγκωμάμε λιγότερο να βρίσκεται στη μουσική που ακούμε.

Πέρα από ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια, τα βασικά αξεσουάρ της δρομικής μου ρουτίνας είναι τα ακουστικά και το armband (η θήκη μπράτσου) που μπαίνει το κινητό μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγω για τρέξιμο χωρίς μουσική να με συνοδεύει, ιδιαίτερα αν βρεθώ σε κάποιο από τα στάδια που υπάρχουν στην περιοχή μου.

Δεν ξέρω τι ισχύει για τους υπόλοιπους, πάντως στη δική μου περίπτωση η μουσική είναι αυτή που με βοηθά να κρατήσω ρυθμό και με κάνει να ξεχνάω τα χιλιόμετρα που έχω να διανύσω. Φροντίζω, βέβαια, η έντασή της να μου επιτρέπει να προσέχω τι συμβαίνει γύρω μου, ιδίως όταν βρίσκομαι σε πεζοδρόμια και δρόμους.

Η έρευνα, πάντως, φαίνεται να επιβεβαιώνει τα οφέλη που βιώνω από τις νότες που ηχούν στα αυτιά μου.

Βοηθά η μουσική με γρήγορο ρυθμό;

Μελέτη στο περιοδικό Frontiers in Psychology υποστηρίζει ότι η ακρόαση μουσικής σε υψηλό τέμπο (ρυθμό) μειώνει την αντιληπτή προσπάθεια (τον βαθμό δυσκολίας που αισθανόμαστε) κατά τη διάρκεια της άσκησης και αυξάνει τα οφέλη της.

Θέλεις να ασκείσαι περισσότερο; Βάλε μουσική!
iStock

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν τεκμηριώσει ορισμένες από τις θετικές επιδράσεις της μουσικής, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πλήρως πώς συγκεκριμένες ιδιότητές της μας επηρεάζουν κατά τη εκτέλεση συγκεκριμένων μορφών άσκησης. Η κατανόηση αυτών των παραμέτρων θα μπορούσε να ξεκλειδώσει το δυναμικό της μουσικής, μετατρέποντάς τη σε ένα εργαλείο για τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης.

Ομάδα ερευνητών, λοιπόν, εξέτασε την επίδραση που έχει ο ρυθμός ενός μουσικού κομματιού σε εθελόντριες κατά την εκτέλεση είτε μιας άσκησης αντοχής (περπάτημα σε διάδρομο) είτε μιας άσκησης υψηλής έντασης (επαναλήψεις σε πρέσα ποδιών), καταγράφοντας τις απόψεις τους σχετικά με την προσπάθεια που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους, καθώς και τον καρδιακό τους ρυθμό.

«Βρήκαμε ότι η ακρόαση μουσικής με υψηλό τέμπο κατά τη διάρκεια της άσκησης είχε ως αποτέλεσμα τον υψηλότερο καρδιακό ρυθμό [σ.σ. άρα μεγαλύτερη επίδραση στη φυσική μας κατάσταση] και τη χαμηλότερη αντιληπτή προσπάθεια σε σύγκριση με το να μην ακούς μουσική», εξηγεί ο καθηγητής Luca P. Ardigò του Πανεπιστημίου της Βερόνα. Μάλιστα, μεγαλύτερο όφελος αποκόμισαν όσοι έκαναν ασκήσεις αντοχής.

Η άσκηση γίνεται πιο ευχάριστη

Αν και η μουσική κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης δεν μας βοηθάει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις κινήσεις που εκτελούμε, ωστόσο κάνει την όλη εμπειρία πιο ευχάριστη, αναφέρουν από την πλευρά τους, βρετανοί ερευνητές στο περιοδικό Psychology of Sport and Exercise.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 24 άτομα να περπατήσουν 400 μέτρα σε ένα υπαίθριο στάδιο, ο καθένας στον δικό του ρυθμό. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες άκουγαν το τραγούδι «Happy» του Pharrell Williams, κάποιοι μια ομιλία TED και κάποιοι δεν είχαν κανέναν ηχητικό περισπασμό.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ειδικοί παρακολουθούσαν τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων και αξιολογούσαν πώς καθεμία από τις τρεις καταστάσεις επηρέαζε την προσοχή τους, καθώς και τα συναισθήματα εγρήγορσης και κόπωσης.

Θέλεις να ασκείσαι περισσότερο; Βάλε μουσική!
iStock

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που άκουγαν μουσική απόλαυσαν τη βόλτα τους κατά 28% περισσότερο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κάποιο ακουστικό ερέθισμα και κατά 13% περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που άκουγαν το podcast.

Την επόμενη φορά, επομένως, που θα δοκιμάσετε να πάτε για περπάτημα, για τρέξιμο ή στο γυμναστήριο, ετοιμάστε μια playlist με αγαπημένα τραγούδια και πάρτε μαζί το κινητό και τα ακουστικά σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.