ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΔΙΚΟΥ

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΒΕΛΟΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΕΞΙΑ; 

Μπορεί ο βελονισμός να ενισχύσει την ευεξία μας; Ένας αναισθησιολόγος και βελονιστής μοιράζεται τα μυστικά του.

Ισορροπία. Εάν με ρωτούσε κανείς τι είναι αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό στην πορεία της ζωής, θα του απαντούσα: η ισορροπία. Στον βελονισμό αυτό σημαίνει να είμαστε σε αρμονία τόσο με τον ίδιο μας τον εαυτό όσο και με τους άλλους γύρω μας, αλλά και με το υπόλοιπο σύμπαν που μας περιβάλλει.

Ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι ακατόρθωτο. Προϋποθέτει συνεχή προσπάθεια, ώστε να βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά.

Πώς  με βοηθάει ο βελονισμός στην καθημερινότητά μου

Για μένα, η ενεργειακή εξισορρόπηση μέσω του βελονισμού είναι ενταγμένη σε μία γενικότερη φιλοσοφία ζωής, με πρακτικές που έχουν αντανάκλαση σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας.

Έτσι, η σωματική άσκηση υπάρχει σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ο τρόπος άσκησης διαφέρει ανάλογα με τις μέρες, με σκοπό την εναλλαγή ανάμεσα σε ένταση και χαλάρωση (π.χ. ενδυνάμωση – γιόγκα). Με αυτό τον τρόπο είμαι πάντα έτοιμος και με καλή διάθεση για να αντιμετωπίσω και την πιο απαιτητική μέρα. Στην ερώτηση πώς μπορώ να χωρέσω τη γυμναστική όταν έχω πολύ γεμάτο πρόγραμμα, η απάντηση είναι ότι δημιουργώ χρόνο αφαιρώντας από τη δουλειά! Όχι μόνο δεν νιώθω ότι χάνω από αυτή την επιλογή, αλλά έχει αποδειχτεί ότι αυτό με κάνει ακόμα πιο αποδοτικό, εκτός από χαρούμενο και γεμάτο ευεξία.

βελονισμός
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΒΔΙΚΟΥ

Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό παίζει και η διατροφή. Προσωπικά, ακολουθώ τη διαλειμματική νηστεία. Mε βοηθάει πολύ στη διατήρηση του βάρους μου σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μου συστήματος, εκτός των άλλων θετικών επιδράσεων που έχει. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτω τους υπόλοιπους τρόπους ισορροπημένης διατροφής, απλά ο συγκεκριμένος ταιριάζει στον δικό μου τρόπο ζωής.

Από τροφές, προσπαθώ να αποφεύγω τη ζάχαρη (χωρίς μεγάλη επιτυχία πάντα!) καθώς και τα αναψυκτικά και το αλκοόλ, τα οποία ουσιαστικά έχω βγάλει από τη ζωή μου. Κατά τα άλλα, η βάση για το καθημερινό μου τραπέζι είναι η μεσογειακή διατροφή με μειωμένες επεξεργασμένες τροφές και σύνθετους υδατάνθρακες.

ΠΩΣ ΧΩΡΑΕΙ Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ; ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΧΡΟΝΟ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ! ΑΥΤΟ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΕΥΕΞΙΑ.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω από μόνα τους δεν μπορούν να είναι αρκετά, εάν ψυχικά και πνευματικά κυριαρχούν τα «μπλοκαρίσματα» που έχουμε όλοι λίγο πολύ – και τα οποία επιτείνονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για μένα να υπάρχουν περίοδοι χαλάρωσης με την οικογένειά μου και άλλα αγαπημένα μου πρόσωπα, αλλά και να βρίσκω χρόνο για προσωπική ενδοσκόπηση και αναστοχασμό. Καθημερινά προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για πράγματα που με ηρεμούν, όπως διάβασμα, διαλογισμό ή συζητήσεις με φίλους. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το στρες, στοιχείο απαραίτητο για τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Τελευταίο, αλλά όχι και λιγότερο σημαντικό, είναι ένας καλός βραδινός ύπνος, ο οποίος πλέον έχει αποδειχτεί ότι είναι απαραίτητος για τη μακροζωία!

Απ’ ό,τι καταλαβαίνει κανείς, η μονοδιάστατη προσέγγιση της ζωής απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ολοκληρωμένη. Άλλωστε, οι απαντήσεις έχουν δοθεί από την αρχαιότητα και έχουν αποτυπωθεί στη ρήση: Παν μέτρον άριστον!

Ο Μόρφης Διαμαντής είναι αναισθησιολόγος, βελονιστής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.