iStock

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΡΩΝΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΟΥ

Το στρώσιμο του κρεβατιού αποτελεί μία από τις καθημερινές συνήθειες εκατομμυριούχων (σου έχουμε και τις υπόλοιπες), καθώς υποδηλώνει συγκεκριμένα, πολύ θετικά στοιχεία της ψυχοσύνθεσης του ατόμου.

Με μεγάλη έκπληξη και σε σχετικά μεγάλη ηλικία ανακάλυψα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν στρώνουν κάθε πρωί το κρεβάτι τους. Αν ανήκεις σε αυτούς, είμαι σίγουρη πως έχεις πολλούς καλά τεκμηριωμένους λόγους που δεν το κάνεις: τι νόημα έχει, σκέφτεσαι, αφού στο τέλος της ημέρας πάλι εδώ θα καταλήξεις; Στο τέλος της εβδομάδας απλά θα βάλεις καθαρά σεντόνια και το κρεβάτι σου θα είναι πάλι έτοιμο να σε υποδεχθεί. Σωστά;

Μπορεί να έχεις δίκιο. Όμως οι επιστήμονες έχουν άλλη γνώμη. Κάποιοι απέδειξαν, έπειτα από έρευνα, ότι η συνήθεια να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε μέρα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική σου υγεία. Ο ερευνητής και κοινωνιο-οικονομολόγος Randall Bell, που μελετά την επιτυχία τα τελευταία 25 χρόνια, υποστηρίζει πως όσοι φροντίζουν να διατηρούν τον προσωπικό τους χώρο τακτικό τείνουν να κερδίζουν και περισσότερα χρήματα. Θες να μάθεις γιατί;

Τι σχέση έχει το στρώσιμο του κρεβατιού με την ψυχική υγεία;

Στο βιβλίο του «Make Your Bed: Little Things That Can Change Your Life... And Maybe the World», ο William H. McRaven, απόστρατος Ναύαρχος και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Texas System, εξυμνεί την ιδέα ότι το καθημερινό στρώσιμο του κρεβατιού στρώνει και τον δρόμο της επιτυχίας. Σύμφωνα με τη θεωρία του, με αυτή σου τη συνήθεια ξεκινάς την κάθε σου μέρα με μία μικρή επιτυχία, η οποία σε ενθαρρύνει για πολλές ακόμα που θα έρθουν καθώς η μέρα προχωρά.

Το να στρώνεις καθημερινά το κρεβάτι σου είναι σημάδι επιτυχίας
iStock

Την άποψή του υποστηρίζουν μικρής κλίμακας μελέτες που αναφέρονται στα οφέλη του στρωσίματος, σύμφωνα με τις οποίες το να ζεις σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον σε βοηθά να έχεις καλύτερη συγκέντρωση, περισσότερη παραγωγικότητα, να θέτεις στόχους και να μειώνεις τα επίπεδα του στρες. Ειδικά για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, το στρωμένο κρεβάτι και ο τακτικός προσωπικός χώρος βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους, καθώς και τη γενικότερη ποιότητα ζωής τους. Το αντίθετο έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως η τάξη στο σπίτι και στην κρεβατοκάμαρα συγκεκριμένα επηρεάζουν την γνωστική σου ικανότητα, τις διαπροσωπικές σου σχέσεις αλλά και τη γενικότερη αίσθηση ευεξίας σου.

Επιπλέον, το στρωμένο κρεβάτι σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα. Αυτός το απέδειξε άλλη μελέτη που επισήμανε ότι η κακή «υγιεινή ύπνου» μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο στην ποιότητα του ύπνου, αλλά και στην συνολική υγεία του ατόμου. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που έστρωναν καθημερινά τα κρεβάτια τους ανέφεραν περισσότερη ξεκούραση κατά τον ύπνο τους.

Βέβαια, επισημαίνουν οι ειδικοί, για να χαρακτηριστεί «υγιεινό» ένα στρωμένο κρεβάτι χρειάζεται επίσης η κρεβατοκάμαρα να αερίζεται καλά, ώστε να στεγνώνει και τυχόν ιδρώτας στα σεντόνια, ενώ τα σκεπάσματα και τα μαξιλάρια πρέπει να τινάζονται για να διώχνεις από πάνω τους τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα και τα μαλλιά σου. Και φυσικά πρέπει να αλλάζεις σεντόνια τακτικά.

Το να στρώνεις καθημερινά το κρεβάτι σου είναι σημάδι επιτυχίας
iStock

Στρώνε το κρεβάτι σου για να γίνεις εκατομμυριούχος

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Bell, από την άλλη, θα σου δώσουν ακόμα περισσότερα κίνητρα για να στρώνεις καθημερινά το κρεβάτι σου. Ο ερευνητής βρήκε, λοιπόν, πως από τους 5.000 ανθρώπους που παρακολούθησε (άτομα κάθε ηλικίας και οικονομικής κατάστασης) «αυτοί που στρώνουν το κρεβάτι τους έχουν έως 206,8% παραπάνω πιθανότητες να γίνουν εκατομμυριούχοι».

Ο λόγος είναι ότι «βάζουν τον εγκέφαλο τους σε μια παραγωγική διαδικασία από την ώρα που ξυπνούν το πρωί. Τα άτομα αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εργάζονται, να έχουν υψηλότερα εισοδήματα και να είναι πιο ικανοποιημένα από τις ζωές τους».

Προφανώς, δεν αρκεί να στρώνεις το κρεβάτι σου για να γίνεις εκατομμυριούχος, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς η πράξη αυτή συμβολίζει ότι ενστερνίζεσαι τις βασικές αρχές που μπορούν να σε οδηγήσουν εκεί:

  • Αίσθηση εκπλήρωσης: Ολοκληρώνεις μια δουλειά με το που ξυπνάς το πρωί και αυτό αποτελεί μια καλή αρχή για να συνεχίσεις την ημέρα σου.
  • Οργάνωση και τάξη: Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτές τις αρετές.
  • Δομημένη σκέψη: Το λένε και οι έρευνες ότι η τάξη στον προσωπικό σου χώρο φέρνει τάξη και στο μυαλό σου, που είναι απαραίτητο για να πετυχαίνεις τους στόχους σου.
  • Παραγωγικότητα: Η ανάγκη σου να οργανώνεις και να τακτοποιείς δείχνει ότι θέλεις να σκέφτεσαι πιο καθαρά και αποτελεσματικά.

Να επισημανθεί στο σημείο αυτό, βέβαια, ότι το στρώσιμο του κρεβατιού είναι μία μόνο από τις 7 συνήθειες των εκατομμυριούχων, όπως ο Bell τις κατέγραψε στην έρευνά του. Δεν θα σου κρύψουμε τις υπόλοιπες:

  1. Τακτική σωματική άσκηση
  2. Διάβασμα βιβλίων
  3. Πρωινό ξύπνημα
  4. Καλή χρήση του savoir vivre
  5. Προτεραιότητα στις σημαντικές σχέσεις
  6. Καλός προγραμματισμός της ημέρας και των υποχρεώσεων

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.