Unsplash Jordan Seott

Ο ΠΙΟ ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ

Υπάρχει ένας αφάνταστα απλός τρόπος για να περιορίσετε τον πόνο στο γόνατο, που οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα και σας ταλαιπωρεί. Ποιος είναι αυτός; Το περπάτημα.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ζήτημα υγείας, συχνά ψάχνουμε για φάρμακα και αγωγές που θα μας λύσουν το πρόβλημα ή, έστω, θα περιορίσουν κάπως τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν. Σπάνια το μυαλό μας πάει στις πιο απλές λύσεις, που αφορούν μικρές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μας, όπως η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας (π.χ. το περπάτημα) στην καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, το περπάτημα ως άσκηση (όχι το να πάω για ψώνια και να κάνω 30 στάσεις στις βιτρίνες) αποδεικνύεται φάρμακο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis & Rheumatology, με επικεφαλής ερευνητές από το Baylor College of Medicine, αποκαλύπτει ότι η απλή αυτή άσκηση μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη εμφάνιση νέων πόνων στο γόνατο σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα.

Επιπλέον, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την επιβράδυνση της βλάβης που εμφανίζεται στην άρθρωση, αλλά και να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο στις περιπτώσεις ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε και περίπου το ⅓ των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν πρόβλημα στο γόνατο. Έτσι, πολλοί λαμβάνουν φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου.

«Όλοι ψάχνουν κάποιο είδος φαρμάκου. Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία και το ενδεχόμενο εναλλακτικών παρεμβάσεων, όπως η άσκηση», δήλωσε η Δρ Grace Hsiao-Wei Lo, επίκουρη καθηγήτρια ανοσολογίας, αλλεργίας και ρευματολογίας στο Baylo και πρώτη συγγραφέας.

Περπάτημα για τον πόνο στο γόνατο
Unsplash Dave Goudreau

Οστεοαρθρίτιδα και η σημασία της κίνησης

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της Osteoarthritis Initiative, μιας πολυετούς μελέτης στην οποία οι συμμετέχοντες ανέφεραν τον χρόνο και τη συχνότητα που αφιέρωναν στο περπάτημα ως είδος άσκησης. Όσοι ανέφεραν ότι περπατούσαν είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νέο πόνο στο γόνατο σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν.

«Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που έχουν οστεοαρθρίτιδα αλλά δεν πονούν καθημερινά, και υποστηρίζουν την πιθανότητα το περπάτημα να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης του καθημερινού πόνου στο γόνατο», συμπλήρωσε η Lo.

Φυσικά, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι το περπάτημα απέτρεψε τον πόνο στο γόνατο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι η συνεχής κίνηση μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από τις αρθρώσεις του. Το περπάτημα είναι μια προπόνηση χαμηλής έντασης και χαμηλής πρόσκρουσης, που επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρήσουν τη δύναμη και την ευελιξία τους, στοιχεία απαραίτητα για την υγεία των αρθρώσεων.

Περπάτημα για τον πόνο στο γόνατο
Unsplash Jennifer Latuperisa Andresen

Τι χρειάζεται προσοχή

Όσοι ήδη πονούν θα πρέπει να προσέχουν να μην το παρακάνουν, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Το περπάτημα για μεγάλες αποστάσεις μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους σε ορισμένους ασθενείς με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα, αλλά για εκείνους με μικρότερο πρόβλημα είναι μία καλή άσκηση. Συνίσταται να ξεκινήσουν με μικρές αποστάσεις και σταδιακά να τις αυξάνουν.

Μπορεί μια βόλτα να μην επανορθώσει τον χόνδρο ή να μην εξαφανίσει εντελώς τον υπάρχοντα πόνο, αλλά είναι ένας εύκολος τρόπος για την καταπολέμηση ενός από τους πιο κοινούς ενόχους του πόνου στο γόνατο μεταξύ των ηλικιωμένων. Άλλωστε, «το περπάτημα δεν κοστίζει ούτε ένα σεντ», καταλήγει η Δρ Lo.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.