iStock

ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Υπάρχουν περισσότεροι από χίλιοι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα μολυσματικών ασθενειών!

Ένα από τα μαθήματα που πήραμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι η υγεία του πλανήτη συνδέεται άρρηκτα με την υγεία του ανθρώπου. Με άλλα λόγια, είμαστε τόσο υγιείς όσο ο κόσμος στον οποίο ζούμε.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας κλιματικοί κίνδυνοι, όπως καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές. Για παράδειγμα, οι πέτρες στα νεφρά, οι εποχικές αλλεργίες και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών είναι τρία από τα προβλήματα που μπορεί να επιδεινώσει η κλιματική κρίση. Η παρατεταμένα αυξημένη θερμοκρασία μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει τις ψυχικές διαταραχές.

Μάλιστα, ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι που συμβάλλουν λιγότερο στη δημιουργία του προβλήματος.

Δεκάδες οι ασθένειες που μας απειλούν

Στις ουκ ολίγες έρευνες γύρω από το θέμα, έρχεται να προστεθεί και ανάλυση της βιβλιογραφίας σχετικά με 375 παθογόνους μικροοργανισμούς, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το University of Hawaiʻi at Mānoa και το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον στις ΗΠΑ (Αύγουστος 2022).

Οι ερευνητές εντόπισαν 3.213 παραδείγματα στην ανθρώπινη ιστορία, που οι κλιματικοί κίνδυνοι έπαιξαν κάποιον ρόλο στο ξέσπασμα εστιών μολυσματικών ασθενειών, όπως η νόσος από τον ιό Ζίκα, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός.

Πόσες ασθένειες μας απειλούν λόγω κλιματικής αλλαγής
iStock

Κατά την ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι το 58% των ασθενειών που οφείλονταν στα παθογόνα αυτά είχε επιδεινωθεί εξαιτίας κλιματικών κινδύνων κάποια στιγμή στην καταγεγραμμένη ιστορία μας, με αποτέλεσμα ποικιλία οργανισμών να έρχεται σε στενότερη επαφή με τον άνθρωπο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι υπάρχουν 277 γνωστές ασθένειες που πρέπει να προσέχουμε για μελλοντικά ξεσπάσματα κρουσμάτων.

Με πόσους τρόπους μας επηρεάζει η κλιματική αλλαγή

Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη όλους τους τρόπους με τους οποίους αυτά τα παθογόνα μπορούν να εξαπλωθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τότε χάνουμε… τη μπάλα. Η επιστημονική ομάδα εντόπισε πάνω από 1.000 οδούς μέσω των οποίων οι κλιματικοί κίνδυνοι μπορούν να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα κρουσμάτων.

Πόσες ασθένειες μας απειλούν λόγω κλιματικής αλλαγής
iStock

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες, για παράδειγμα, μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους σε στενή επαφή με παθογόνα που μεταδίδονται μέσω του νερού. Οι πυρκαγιές και οι ξηρασίες μπορούν να ωθήσουν άγρια ζώα στην αναζήτηση καταφυγίου, νερού ή τροφής σε κατοικημένες περιοχές, όπου θα μεταφέρουν και τις ασθένειές τους.

Μην ξεχνάτε τους πάγους

Επιπλέον, καθώς λιώνει το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Αρκτικής, πέρα από τα αέρια του θερμοκηπίου που αποδεσμεύονται αποκαλύπτονται και αρχαία παθογόνα, που δεν είναι απίθανο να βρουν τον δρόμο τους σε ξενιστές, οι οποίοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη ανοσία.

Πόσες ασθένειες μας απειλούν λόγω κλιματικής αλλαγής
iStock

«Η ανάδυσή τους θα μπορούσε να αποτελέσει το “κουτί της Πανδώρας”, δεδομένης της δυνητικά μεγάλης δεξαμενής παθογόνων που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και του βαθμού στον οποίο αυτά τα παθογόνα μπορεί να είναι νέα για τους ανθρώπους», γράφουν οι συγγραφείς της ανασκόπησης.

Ποια είναι η λύση; Μιας και δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός μας στην περίπτωση που οι εστίες μολυσματικών ασθενειών γίνουν πιο συχνές στο μέλλον λόγω κλιματικής αλλαγής, μιας και υπάρχουν τόσες πολλές λοιμώξεις και τόσοι πολλοί τρόποι μετάδοσής τους, που δεν προλαβαίνουμε να προσαρμοστούμε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πολεμήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Με άλλα λόγια, μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.