Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η ναυτία, η κόπωση, και ο πόνος στο σώμα είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που βιώνουν πολλές γυναίκες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Παράλληλα, άλλες γυναίκες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, νιώθουν επιδείνωση της ασθένειάς τους. Γνωρίζουν άραγε οι επιστήμονες γιατί συμβαίνει αυτό;

Η περίοδος αποκαλύπτει πολλά για την υγεία μιας γυναίκας, μα πάνω απ' όλα είναι σημάδι υγείας. Βέβαια, πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου τους αλλά και λίγες μέρες πριν από αυτή, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως ναυτίες, κόπωση και φουσκώματα.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο ο έμμηνος κύκλος επηρεάζει την ευαισθησία των γυναικών σε ασθένειες, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι πιθανό πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου ορισμένες να νιώθουν άρρωστες ή να βιώνουν επιδείνωση χρόνιων καταστάσεων υγείας, όπως ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Υπάρχει η «γρίπη περιόδου»;

Η έκφραση «γρίπη περιόδου», αν και δεν αποτελεί κλινική διάγνωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν μερικές γυναίκες πριν από την περίοδο, τα οποία σχετίζονται με τη γρίπη, όπως είναι η αδιαθεσία, ο πόνος στο σώμα, ακόμα κι ο πυρετός. Oι ειδικοί λένε ότι δεν πρόκειται για γρίπη που οφείλεται σε παθογόνο οργανισμό αλλά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ανοσολογικής αντίδρασης ενός ατόμου σε μια φυσική φλεγμονή, καθώς η μήτρα κάνει συσπάσεις και αποβάλλει κύτταρα. Με άλλα λόγια, είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα αντιλαμβάνεται τη φλεγμονή.

Για αυτά τα συμπτώματα, μερίδιο ευθύνης μπορεί να έχουν και οι συνήθειες ύποπτοι που ακούν στο όνομα «ορμόνες». Η ωχρινότροπος ορμόνη (LH) αυξάνεται λίγο πριν από την ωορρηξία και στη συνέχεια πέφτει απότομα όταν αρχίζει η περίοδος. Καθώς τα επίπεδά της αλλάζουν, αρκετές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται κόπωση, φούσκωμα, πονοκεφάλους και ναυτία.

Επιδείνωση των χρόνιων νοσημάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου

Μια ανασκόπηση του 2018 έδειξε ότι γυναίκες με υποκείμενα νοσήματα, όπως αυτοάνοσες διαταραχές ή επιληψία, βιώναν χειρότερα συμπτώματα της ασθένειάς τους τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου όσο και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Παρόμοια, γυναίκες με άσθμα μπορεί να βιώσουν πιο έντονες και συχνές εξάρσεις ή κρίσεις άσθματος ακριβώς πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Ορισμένες μικρές μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα και για ασθενείς με λύκο ή σκλήρυνση κατά πλάκας.

περίοδος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλα δείχνουν ότι οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τα ακριβή αίτια αυτής της κατάστασης. Ωστόσο, πιστεύεται ότι αυτή σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Κατά τη διάρκεια αυτού, οι ωοθήκες εκκρίνουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, τα οποία επηρεάζουν με διάφορους τρόπους το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως εξήγησε στην Washington Post η Δρ. Kimberly Keefe Smith, γυναικολόγος και ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής στη Βοστώνη, η προγεστερόνη μπορεί να αποτελέσει ανοσοκατασταλτικό παράγοντα όταν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα στο σώμα, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η ειδικός ανέφερε ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη από μόνα τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που ο έμμηνος κύκλος επηρεάζει την ευαισθησία σε ασθένειες, είναι σημαντικό οι γυναίκες να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της υγεία τους πριν από την περίοδο: η ισορροπημένη διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος και το καλό πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.