iStock

ΜΕ ΤΙ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΓΛΥΚΑ

Μέχρι πριν από κάποιον καιρό, αν μου έλεγε κανείς ότι μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά χωρίς προσθήκη λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, δεν θα τον πίστευα. Μέχρι που άρχισα να πειραματίζομαι η ίδια και πλέον έχω φτιάξει το δικό μου τεφτέρι με συνταγές για «γλυκά χωρίς ζάχαρη».

Η απόφαση να κόψω τη ζάχαρη πριν από αρκετούς μήνες ήρθε ως φυσικό επακόλουθο έπειτα από μια περίοδο κατανάλωσης αρκετών γλυκών. Όταν κατάλαβα ότι το σώμα μου δεν άντεχε άλλο την τοξικότητα της ζάχαρης, αποφάσισα ότι μάλλον είχε έρθει η ώρα να κάνω μια ριζική αλλαγή στη διατροφή μου.

Μπορεί μια στο τόσο να επιτρέπω στο εαυτό μου να τρώει κάποιο γλυκό, αλλά αναγνωρίζω ότι συνήθως αυτό γίνεται για ψυχολογικούς λόγους (το συναισθηματικό φαγητό είναι μεγάλη μάστιγα). Από την άλλη, έχω αντικαταστήσει τροφές που έτρωγα με άλλες πιο υγιεινές, μαθαίνοντας τον οργανισμό μου σε έναν λιγότερο τοξικό τρόπο ζωής.

Σύμμαχός μου το μέλι

Γενικά, αποφεύγω τα γλυκαντικά, αφού αρκετές έρευνες τα έχουν συσχετίσει με αρνητικές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, και προτιμώ να τρώω –αλλά και να βάζω σε διάφορες συνταγές– το πιο αγνό μέλι.

Οι θερμίδες που έχει το μέλι διαφέρουν ανάλογα με το είδος του (για παράδειγμα, το μέλι κουμαριάς έχει λιγότερες θερμίδες από το θυμαρίσιο, το οποίο είναι αρκετά πιο γλυκό). Το σίγουρο, όμως, είναι ότι το μέλι είναι πολύ πιο υγιεινό από τη ζάχαρη και αν ψάξεις λίγο στην αγορά μπορείς να βρεις ένα αρκετά ποιοτικό.

Βάζω, λοιπόν, μέλι για να δώσω μια «γλύκα» στα –άγλυκα για τους άλλους– γλυκά μου: στα κέικ, το γιαούρτι με δημητριακά, τα κουλουράκια χωρίς ζάχαρη, τα πάνκεικς βρόμης, το ρυζόγαλο με μέλι και πορτοκάλι.

μέλι γλυκό
iStock

Φυσικά σάκχαρα από τα φρούτα

Αν καμιά φορά θελήσω να φάω γλυκό, επιλέγω ένα φρούτο! Τα φρούτα έχουν φυσικά σάκχαρα, τα οποία βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τα τυποποιημένα γλυκαντικά και τα σάκχαρα όπως η κρυσταλλική ζάχαρη. Η πέψη αυτών των σακχάρων γίνεται με πιο αργό ρυθμό και έτσι αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εισέλθουν στο αίμα μας.

Μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους, για παράδειγμα, έχει περίπου 15 γραμμάρια ζάχαρης, γι΄ αυτό αν θελήσεις γλυκό μπορείς να την προτιμήσεις είτε καταναλώνοντάς την ωμή είτε προσθέτοντάς την σε συνταγές, όπως κέικ, για μια έξτρα δόση γλύκας.

Ακόμα και τσιπς μπορείς να φτιάξεις με μπανάνα!

Και τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια λύση

Τα αποξηραμένα φρούτα –χωρίς προσθήκη ζάχαρης– είναι μια καλή εναλλακτική αντί για γλυκό. Εγώ συνηθίζω να τρώω σταφίδες (ή να τις κάνω σταφιδόψωμα) ή δαμάσκηνα φυσικής όσμωσης χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις και τα δικά σου σπιτικά αποξηραμένα μήλα.

σταφίδες για γλυκό
iStock

Δημιουργώ «illusions» στο μυαλό μου

Πιστή στη φράση «όλα είναι στο μυαλό», προσπαθώ να αντικαταστήσω γλυκά που μου αρέσουν με συνδυασμούς τροφών που μου επιτρέπω να καταναλώνω. Για παράδειγμα, τρώω ταχίνι με μέλι αντί για χαλβά ή overnight oats αντί για ρυζόγαλο.

Το μυστικό κρύβεται στην υπομονή

Αν αποφασίσεις να υιοθετήσεις ανάλογες διατροφικές συνήθειες, μην περιμένεις κανένα από τα παραπάνω να αντικαταστήσει εκείνη τη σοκολατίνα που έτρωγες μετά το φαγητό ή την πάστα φλώρα που συνόδευε τον απογευματινό σου καφέ. Είναι, όμως, εναλλακτικές που μπορούν –τουλάχιστον– να σε μάθουν να τρέφεσαι πιο υγιεινά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.