Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Είναι ο συνήθης ύποπτος για την καταστροφή μιας σχέσης, φιλικής, συντροφικής ακόμη και επαγγελματικής. Ο φόβος της οικειότητας αφήνει όλα τα μέρη της σχέσης δυστυχισμένα, υπάρχει όμως τρόπος να αντιμετωπιστεί.

Είναι ο φόβος που κάποια άτομα νιώθουν όταν μια σχέση αρχίζει να γίνεται σωματικά, διανοητικά και ψυχολογικά στενή. Μια κατάσταση γνωστή και σαν αποφυγή οικειότητας, που συνήθως έχει προκληθεί από τραύμα στην παιδική ηλικία.

Τα άτομα που βιώνουν φόβο οικειότητας αποδιώχνουν όποιον προσπαθεί να τα πλησιάσει και συχνά αναλώνονται σε αλλεπάλληλα ραντεβού που δεν οδηγούν πουθενά, αφού τελικά σαμποτάρουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους. Πρόκειται για μια κατάσταση που τους ταλαιπωρεί ιδιαίτερα, αφού συχνά τους οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, τους κάνει να υποφέρουν από μοναξιά και να είναι επιρρεπείς σε κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες.

Τρόποι για να αντιμετωπίσεις τον φόβο της οικειότητας

– Προσπάθησε να αποδεχτείς ότι οι σχέσεις έχουν ρίσκο

Κανείς δεν ξέρει αν μια σχέση θα διαρκέσει και αυτό είναι ΟΚ. Είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να σε πλησιάσουν, υπάρχει η πιθανότητα να βιώσεις μια θετική εμπειρία η οποία θα σε βοηθήσει να εμπιστευτείς τους ανθρώπους και να περιοριστεί ο φόβος της οικειότητας που αντιμετωπίζεις.

– Ανακάλυψε και νιώσε την αξία σου

Υπενθύμισε στον εαυτό σου τα θετικά σου στοιχεία. Μέτρα τα επιτεύγματα σου και δώσε στον εαυτό σου επιβράβευση και επιβεβαίωση. Το να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου θα σε βοηθήσει να θέσεις υγιή όρια στους άλλους, να αποφύγεις το να εξαρτάσαι από αυτούς και να αντιμετωπίσεις πιο αποτελεσματικά την απόρριψη.

Πως να αντιμετωπίσεις τον φόβο της οικειότητας
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

– Μετάτρεψε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές

Είσαι ο χειρότερος κριτής του εαυτού σου; Αν μιλάς συνεχώς αρνητικά για πράγματα που κάνεις ή που είσαι, προσπάθησε να καταλάβεις τι προκαλεί αυτού του είδους τις σκέψεις και τους αυτοχαρακτηρισμούς. Αφού το καταλάβεις, προσπάθησε να επανακατευθύνεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις και να τις μετατρέψεις σε κάτι θετικό.

– Θέσε σαφείς στόχους

Επιθυμείς μια ουσιαστική φιλία ή μια μακροχρόνια σχέση; Αποφάσισε τι είναι αυτό που θα ήθελες να υποδεχτείς στη ζωή σου. Μετά, αναλογίσου ποιες πράξεις και σκέψεις σου διώχνουν τους ανθρώπους από κοντά σου. Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να αποβάλλεις τον φόβο της οικειότητας, που σε εμποδίζει να χτίσεις ουσιαστικές στενές και βαθιές σχέσεις.

Πότε είναι η ώρα να αναζητήσεις βοήθεια

Αν οι προσπάθειες που κάνεις μόνος σου δεν αποδίδουν, είναι η ώρα να ζητήσεις την συμβουλή ενός ειδικού. Η ψυχοθεραπεία είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος να αντιμετωπίσεις τον φόβο της οικειότητας. Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τον φόβο της οικειότητας ο θεραπευτής μπορεί να σου συστήσει γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή όποια άλλη θεραπεία κρίνει ότι είναι κατάλληλη για την περίπτωση σου.

Υπάρχει περίπτωση να σου συστήσει θεραπεία ζεύγους σε περίπτωση που ο φόβος της οικειότητας είναι η αιτία που επηρεάζει τον γάμο ή τη συντροφική σου σχέση. Εάν ο φόβος της οικειότητας συνδυάζεται με κατάθλιψη, άγχος και χρήση ουσιών, όπως πολλές φορές συμβαίνει, το να απευθυνθείς σε ειδικό είναι μονόδρομος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.