Καρολίνα Δωρίτη

ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΤΗ ΦΕΤΑ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΜΕΖΕ

Με τη φέτα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, φτιάχνουμε ένα μεζεδάκι για να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

Η φέτα, το κλασικό και αγαπημένο ελληνικό τυρί, προσφέρεται για πολλούς γευστικούς συνδυασμούς, από τους πιο απλούς –σκέψου τη σε χωριάτικη σαλάτα ή και μόνο με ζεστό ψωμί– μέχρι πιο μερακλίδικους. Η φέτα σε φύλλο έχει κάτι από τυροπιτάκι και κάτι από φέτα ψητή.

Είναι ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα, σαν ορεκτικό σε τραπέζι ή και για μεζέ με ουζάκι και πάγο. Προσθέστε αν θέλετε λίγο μέλι στο σερβίρισμα και θα γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Συνταγή για φέτα σε φύλλο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegetarian

ψητή φέτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 200 γρ. φέτα
  • 2-3 κ.γ. θυμάρι
  • 4-6 φύλλα κρούστας
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι
  • ελαιόλαδο για άλειμμα
  • μέλι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το άσπρο και το μαύρο σουσάμι, και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Ντύνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Κόβουμε τη φέτα σε 12 τετράγωνα πάχους περίπου 1 εκ. και μήκους/πλάτους περίπου 4-5 εκ. Το μέγεθος και το σχήμα μπορούμε βέβαια να το προσαρμόσουμε ανάλογα με τα γούστα μας.

Τοποθετούμε ένα φύλλο ανοιχτό στον πάγκο. Αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο και τοποθετούμε ακριβώς από επάνω του άλλο ένα φύλλο. Κόβουμε σε ίσες λωρίδες φάρδους περίπου 9 εκατοστών.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε στο επάνω μέρος κάθε λωρίδας ένα κομμάτι φέτα.

Τυλίγουμε πρώτα τις άκρες και μετά κατά μήκος.

Τοποθετούμε στη λαδόκολλα, με την πλευρά που κλείνει το φύλλο να ακουμπάει προς τα κάτω, ώστε να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα. Μόλις ολοκληρώσουμε, αλείφουμε από πάνω με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο μέλι στο σερβίρισμα.