iStock

3 ΠΡΩΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αναζητάς μια συνήθεια που θα σου προσφέρει ευεξία και ενέργεια για όλη την ημέρα; Τρεις ασκήσεις της γιόγκα για πρωινό stretching θα αλλάξουν την καθημερινότητά σου.

Ξέρεις ποιο είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι το πρωί μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι; Μια απλή και γρήγορη ρουτίνα ασκήσεων για να αυξήσεις την κινητικότητα του σώματός σου, χωρίς περιθώρια για δικαιολογίες.

Η ενσωμάτωση ορισμένων διατάσεων στην πρωινή ρουτίνα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ευεξία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, βελτιώνοντας τη σωματική και ψυχική μας κατάσταση. Ειδικότερα, οι τακτικές ασκήσεις κινητικότητας μπορούν να ενισχύσουν την ευελιξία των μυών και των αρθρώσεών και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής στάσης του σώματος. Παρακάτω, προτείνουμε τρεις από αυτές που μπορείτε να κάνετε κάθε πρωί.

1. Η στάση της γιόγκα «cat-cow»

Η «cat-cow» ή αλλιώς «Chakravakasana» είναι μια στάση της γιόγκα που βοηθάει ιδιαίτερα τη σπονδυλική στήλη και την πλάτη, ενώ παράλληλα αυξάνει την ευελιξία του λαιμού και των ώμων. Για να την εκτελέσετε, ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

Κρατήστε τα χέρια σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και τα γόνατά σας ακριβώς κάτω από τους γοφούς σας. Εισπνεύστε βαθιά ενώ καμπυλώνετε το κάτω μέρος της πλάτης σας και φέρνετε το κεφάλι σας προς τα πάνω, γέρνοντας τη λεκάνη σας προς τα πάνω σαν «αγελάδα». Εκπνεύστε βαθιά και φέρτε την κοιλιά σας προς τα μέσα, καμπυλώνοντας τη σπονδυλική σας στήλη και μετακινώντας το κεφάλι και τη λεκάνη σας προς τα κάτω σαν «γάτα». Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές.

πρωινές διατάσεις
iStock

2. Ο «Κάτω Σκύλος» και ο «Πάνω Σκύλος»

Η στάση «Κάτω Σκύλος» ή «Adho Mukha Svanasana» είναι ίσως η πιο γνωστή στάση της γιόγκα και η εξάσκησή της έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, από την ενδυνάμωση του κορμού μέχρι τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και φυσικά το βαθύ τέντωμα που προσφέρει σε όλο το σώμα.

Η στάση του «Πάνω Σκύλου» χρησιμοποιείται ως μεταβατική από τη μία θέση στην άλλη και πήρε το όνομά της λόγω του ότι μοιάζει με σκύλο που τεντώνει τα πόδια και την πλάτη του. Επίσης, δυναμώνει το σώμα και προσφέρει μια αίσθηση χαλάρωσης.

3. Η άσκηση «Περάστε τη βελόνα»

Η άσκηση «Thread the needle», που στα ελληνικά μεταφράζεται «περάστε τη βελόνα», είναι ιδανική αν θέλετε να κάνετε μια βαθιά, ήπια διάσταση που θα βοηθήσει κυρίως τους ώμους, το στήθος, τον αυχένα και το πάνω μέρος της πλάτης. Προσφέρει αναζωογόνηση και μπορεί να γίνει είτε γρήγορα είτε αργά.

Πώς να την εκτελέσετε: Σε ένα καθαρό στρώμα γιόγκα (διαβάστε πώς να διαλέξετε το κατάλληλο) φτιάξτε ένα τραπέζι με το σώμα σας. Τοποθετήστε τους γοφούς σας ακριβώς πάνω από τα γόνατά σας και τους αγκώνες, τους ώμους και τους καρπούς σας σε μια ευθεία γραμμή κάθετη στο έδαφος. Σηκώστε το δεξί σας χέρι προς τα πάνω (μαζί με το βλέμμα σας) και στη συνέχεια περάστε το κάτω από το αριστερό σας χέρι.

πρωινές διατάσεις
iStock

Βυθιστείτε στη διάταση διατηρώντας τους γοφούς σας ψηλά, ενώ αφήνετε το στήθος σας να ακουμπήσει ή να πλησιάσει το έδαφος. Σπρώξτε τους γοφούς σας πίσω και πάνω και κρατήστε κάποια πίεση στην αριστερή σας παλάμη για να μην καταπονήσετε τον αυχένα σας.

Μπορείτε να μείνετε στη στάση από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και ένα ολόκληρο λεπτό, αν αντέχετε. Στη συνέχεια επαναλάβετε την άσκηση με το άλλο χέρι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.