iStock

4 ΑΠΛΑ ΕΙΔΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ

Αν θες να χάσεις τα περιττά κιλά που σε ταλαιπωρούν, δοκίμασε να εντάξεις στην καθημερινότητά σου κάποιο από τα παρακάτω είδη σωματικής άσκησης.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δίνουν πραγματική μάχη με το φαγητό. Παρόλο που οι συμβουλές για το πώς θα χάσει κανείς βάρος δίνουν και παίρνουν, η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Μπορεί να έχεις ακούσει κι εσύ πολλά tip, όπως το ποιο είναι το φρούτο που θα σε βοηθήσει, ποια είναι η συνήθεια που πρέπει να κόψεις ή ποια είναι τα «SOS» για μια πετυχημένη δίαιτα. Παράλληλα, οι μαρτυρίες ανθρώπων που τα κατάφεραν δίνουν κουράγιο.

Η απώλεια βάρους δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατροφή αλλά και με τη σωματική άσκηση, δηλαδή πόσες θερμίδες την ημέρα «καίμε». Αντί να κάνουμε εξαντλητικές δίαιτες, είναι προτιμότερο να στοχεύσουμε στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, τόσο από άποψη διατροφής όσο και από άποψη σωματικής άσκησης. Τέσσερα –αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους– είδη γυμναστικής μπορούν να σε βοηθήσουν να πετύχεις αυτόν τον στόχο.

1. Τρέξιμο: μια μορφή άσκησης με πολλά οφέλη

Το τρέξιμο έχει πολλά οφέλη για την υγεία: μεταξύ άλλων μειώνει το στρες, αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019, ερευνητές εξέτασαν 18 διαφορετικά είδη άσκησης και διαπίστωσαν ότι το τακτικό τρέξιμο για 40 λεπτά κατά μέσο όρο ήταν το πιο αποτελεσματικό για την αντιστάθμιση της γενετικής προδιάθεσης για παχυσαρκία.

τρέξιμο
iStock

Το τρέξιμο φυσικά μας βοηθάει να κάψουμε και θερμίδες. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο πόσες θερμίδες θα κάψει κανείς με το τζόκινγκ (όπως το βάρος ή ο ρυθμός) αλλά σε γενικές γραμμές ο μέσος άνθρωπος χάνει περίπου 60 θερμίδες ανά χιλιόμετρο τρεξίματος.

Μπορείτε να ξεκινήσετε το τρέξιμο από τον διάδρομο του γυμναστηρίου ή το κοντινότερο πάρκο. Θα σας βοηθήσει μια καλή playlist και μερικές συμβουλές από άτομα που έχουν κάνει το τρέξιμο καθημερινή συνήθεια.

2. Το γρήγορο περπάτημα βοηθάει στην απώλεια βάρους

Αν δεν σας αρέσει το τρέξιμο, επενδύστε στο γρήγορο περπάτημα, μια μορφή άσκησης που βοηθάει στην απώλεια βάρους αλλά έχει και οφέλη πέρα από αυτό. Για την ακρίβεια, αν εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, ίσως παρατηρήσετε βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καλύτερη λειτουργία της καρδιάς ή καλύτερη διάθεση. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να κάψετε από περίπου 240 μέχρι και 723 θερμίδες ανά ώρα περπατώντας με γρήγορο ρυθμό.

Το θετικό του περπατήματος είναι ότι μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας με πολλούς τρόπους – από το να παρκάρουμε πιο μακριά για να αναγκαστούμε να περπατήσουμε μέχρι το να κάνουμε έναν σύντομο περίπατο γύρω από το σπίτι μας μετά τη δουλειά.

3. Η πεζοπορία συνδυάζει άσκηση και επαφή με τη φύση

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, η πεζοπορία συγκαταλέγεται επίσης στα είδη άσκησης που μπορούν να μειώσουν τον δείκτη μάζας σώματος, ακόμα και σε άτομα με γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Πρόκειται για ένας είδος άσκησης που μας βοηθάει να αναπτύξουμε συνολικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να αποκτήσουμε επαφή με τη φύση. Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας μπορεί να κάψει περίπου 300-400 θερμίδες ανά ώρα πεζοπορίας σε έδαφος μέτριας δυσκολίας.

4. Η γιόγκα ενδυναμώνει το μυαλό και το σώμα

Η γιόγκα θεωρείται ούτως ή άλλως μια πολύ ευεργετική μορφή άσκησης. Βοηθάει τη στάση του σώματός μας, αυξάνει την ευλυγισία και μπορεί να ανακουφίσει από το στρες ή τους πόνους σε διάφορα σημεία.

γιόγκα
iStock

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι σε 50 συμμετέχοντες με παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος, τόσο η hatha όσο και η vinyasa yoga οδήγησαν σε σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας σε διάστημα έξι μηνών καθημερινής σχεδόν εξάσκησης.

Με μια συνεδρία γιόγκα διάρκειας 60 λεπτών μπορείτε να κάψετε από 200 μέχρι 600 θερμίδες, ανάλογα με το είδος της γιόγκα. Και αν δεν μπορείτε να κάνετε από την αρχή τη διάσημη «crow pose», μην ανησυχείτε. Με την εξάσκηση θα βελτιώνεστε όλο και περισσότερο!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.