iStock

ΝΑ ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ ΕΞΩ, ΟΤΑΝ Ο ΑΕΡΑΣ ΕΧΕΙ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΡΥΠΟΥΣ;

Αν αναρωτιέσαι κι εσύ αν πρέπει να κάνεις γυμναστική όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι κάπως αυξημένα, συνέχισε το διάβασμα.

Πολλά είναι τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις όσον αφορά τον τρόπο που θα ασκηθείς. Μπορείς να επιλέξεις το είδος και τη διάρκεια της προπόνησης που θα κάνεις, το πού θα προπονηθείς, την προσπάθεια που θα καταβάλεις, τα ρούχα που θα φορέσεις (π.χ. αν είσαι γυναίκα, ένα sports bra μπορεί να κάνει διαφορά).

Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που δεν μπορείς να ελέγξεις και σίγουρα δεν μπορείς να αποφύγεις: την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σου, συμπεριλαμβανομένης της γυμναστικής σου ρουτίνας. Ας πούμε, την ώρα που γραφόταν το κείμενο αυτό η αφρικανική σκόνη έκανε το πέρασμά της από τον ουρανό της Αττικής, προκαλώντας δυσφορία σε διάφορα επίπεδα.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι: να γυμνάζεσαι ή όχι εκεί έξω, όταν η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη με ρύπους; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση της υγείας σου, η ηλικία σου, η ένταση της δραστηριότητας, το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης.

Να βγω ή να μην βγω;

Προφανώς, όταν υπάρχει προειδοποίηση για επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων και ανήκεις στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως τα άτομα με άσθμα και οι ηλικιωμένοι, τότε καλύτερα να μην βγεις έξω. Αν δεν ανήκεις σε ευπαθή ομάδα και τα επίπεδα ρύπων κυμαίνονται στα συνηθισμένα επίπεδα, τότε «σε γενικές γραμμές, τα οφέλη της άσκησης στην υγεία υπερτερούν των κινδύνων από την ατμοσφαιρική ρύπανση», σύμφωνα με την Καναδική Ακαδημία Αθλητισμού και Ιατρικής Άσκησης και την Καναδική Ένωση Φυσιολογίας της Άσκησης.

Κι η ποιότητα του αέρα χειροτερέψει περισσότερο, φτάνοντας σε ανθυγιεινά επίπεδα; «Θα απέφευγα τις μεγάλες προπονήσεις και πιθανότατα θα μετέφερα την οποιαδήποτε προπόνηση σε εσωτερικό χώρο», αναφέρει σε δήλωσή του στην Washington Post ο Michael Koehle, διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

iStock

Να κάνω γυμναστική με μάσκα, όταν έχει ατμοσφαιρική ρύπανση;

Κανονικά, πολλοί ρύποι φιλτράρονται από τη μύτη, αλλά αν ασκείσαι έντονα, τότε αναπνέεις με ανοιχτό στόμα για να πάρεις αρκετό αέρα και τελικά καταλήγεις να εισπνέεις μεγάλες ποσότητες ρύπων, εξηγεί στο ίδιο άρθρο ο James Hull, αθλητικός πνευμονολόγος. Οι υφασμάτινες ή οι χειρουργικές μάσκες (το αξεσουάρ της πανδημίας) φιλτράρουν μεγαλύτερα σωματίδια, όχι τόσο αέρια και μικροσωματίδια. Από την άλλη, οι μάσκες N95 φιλτράρουν περισσότερα σωματίδια, αλλά είναι δύσκολο να κάνεις έντονη άσκηση φορώντας τες.

γυμναστική και ατμοσφαιρική ρύπανση
iStock

Συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες

  • Αν η ατμοσφαιρική ρύπανση κινείται σε μέτρια επίπεδα, τότε η υπαίθρια γυμναστική διάρκειας μεταξύ 30-60 λεπτών δεν θα σου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.
  • Αν νιώσεις σφίξιμο στο στήθος ή δυσφορία, να διακόψεις αμέσως την προπόνησή σου.
  • Η σύντομης διάρκειας αλλά υψηλής έντασης άσκηση είναι λιγότερο επιβλαβής από την ήπιας έντασης αλλά μεγαλύτερης διάρκειας άσκηση.
  • Απόφυγε τη γυμναστική πολύ νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, καθώς τότε οι συγκεντρώσεις ρύπων είναι αυξημένες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.