iStock

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ (ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ)

Αν τα κόκκινα κρασιά, ιδίως τα ακριβά, σου προκαλούν πονοκέφαλο (όχι λόγω τιμής), η λύση είναι πολύ πιο απλή από ό,τι φαντάζεσαι.

«Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Είναι τελείως άσχετος, εκτός αν τυχαίνει να είσαι ένα μπουκάλι κρασί». Η φράση αυτή αποδίδεται στη διάσημη ηθοποιό Joan Collins και όσοι απολαμβάνουν κατά διαστήματα ένα ποτήρι καλό κρασί γνωρίζουν ότι η παλαιότητά του παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητά του.

Τώρα στις γιορτές, ένα μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο τραπέζι σου (κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτό που έχεις φυλάξει για ειδικές περιστάσεις). Όμως, ένα μπουκάλι ακριβό κόκκινο κρασί μπορεί να μην χαροποιήσει όλους τους καλεσμένους σου, καθώς υπάρχουν εκείνοι που ακόμα κι ένα ποτηράκι τους προκαλεί πονοκέφαλο.

Ο θεωρίες γύρω από το κόκκινο κρασί και τον πονοκέφαλο

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προσπαθούν να εξηγήσουν το μυστήριο αυτό. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει διάφορες θεωρίες, που απέδιδαν τους πονοκεφάλους σε ορισμένες ουσίες και πιο συγκεκριμένα στα θειώδη, την ισταμίνη και τις τανίνες.

  • Τα θειώδη είναι συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του κρασιού και το διατηρούν φρέσκο. Όμως, σε γενικές γραμμές η περιεκτικότητα σε θειώδη είναι υψηλότερη στα γλυκά λευκά κρασιά από ό,τι στα κόκκινα.
  • Η ισταμίνη είναι ένα συστατικό πιο κοινό στο κόκκινο κρασί, που μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Οι τανίνες ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών και συμβάλλουν στο χρώμα και τη γεύση των τροφών.

κρασί και πονοκέφαλος
iStock

Ένας νέος παράγοντας

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αναφέρει τώρα σε δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports ότι η παρενέργεια αυτή οφείλεται σε μια άλλη ένωση που συναντάμε στα κόκκινα σταφύλια. Πρόκειται για την κουερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ.

Η ποσότητα κουερσετίνης στο κρασί σχετίζεται με την έκθεση των σταφυλιών στον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι αν τα σταφύλια καλλιεργούνται στη σκιά, η ποσότητα είναι χαμηλότερη. «Η κουερσετίνη απορροφά το υπεριώδες φως», εξηγεί ο Andrew Waterhouse, ομότιμος καθηγητής οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Η ουσία αυτή δεν προστατεύει μόνο τα σταφύλια από το κάψιμο, αλλά μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Όταν, όμως, προσθέσουμε στην εξίσωση το αλκοόλ, η κουερσετίνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Το σώμα μας διαθέτει ένα σύστημα, ώστε να αποβάλλει το αλκοόλ, αλλά η κουερσετίνη επηρεάζει αρνητικά τη δράση του».

κρασί και πονοκέφαλος
iStock

Σε τι διαφέρει από το hangover

Σε αντίθεση με το hangover, ο πονοκέφαλος από κόκκινο κρασί μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά έως μερικές ώρες από την κατανάλωσή του. Νιώθεις να «βαράει» όλο το κεφάλι σου, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχεις και ναυτία.

Επίσης, όσοι είναι επιρρεπείς σε πονοκεφάλους και ημικρανίες φαίνεται να είναι επιρρεπείς και στους πονοκεφάλους από κόκκινο κρασί.

κρασί και πονοκέφαλος
iStock

Πώς να διώξεις τον πονοκέφαλο από κρασί

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η λύση είναι να αγοράσεις φθηνότερο κρασί. «Συνήθως, τα φθηνότερα κρασιά έχουν λιγότερη κουερσετίνης, καθώς εκτίθενται σε λιγότερο ηλιακό φως». Μπορείς, επίσης, να επιλέξεις ποικιλίες όπως το pinot noir και το syrah, που τείνουν να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Φυσικά, μια ακόμα λύση είναι να αντικαταστήσεις το κόκκινο κρασί με λευκό, μιας και οι φλούδες των σταφυλιών αφαιρούνται πριν από τη ζύμωση. Τέλος, μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό όταν καταναλώνεις αλκοόλ, για να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.