iStock

«ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΤΕΡΕΙΣΤΕ» ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΝΤΑΒΙΝΤ ΚΑΓΙΑΤ

Φαγητό, ποτό, έρωτας… τι θα ήταν η ζωή χωρίς αυτά; Μάλλον τίποτα το αξιομνημόνευτο, απαντά περίπου o σπουδαίος Γάλλος ογκολόγος καθηγητής Νταβίντ Καγιάτ, στις σελίδες του βιβλίου του «Arrêtez de vous priver». Εμπνευσμένος και από τον δικό μας Επίκουρο, στοχοποιεί την ενοχή ως τον μεγάλο εχθρό της υγείας μας. Ας ξαναθυμηθούμε τα βασικά της ευτυχίας, λοιπόν.

Με τα φτωχά μου γαλλικά και τη σημαντική βοήθεια από τις εφαρμογές μετάφρασης του κινητού μου, βάλθηκα να διαβάσω το τελευταίο βιβλίο του σπουδαίου Γάλλου ογκολόγου Νταβίντ Καγιάτ, «Arrêtez de vous priver» (2021). Ξεχασμένο στο σπίτι μου από φίλο, μόνιμο κάτοικο Παρισιού (ο οποίος τελικά μου το αφιέρωσε με τη φράση: «Φάε χωρίς ενοχές τη σοκολάτα σου»), το επιστημονικής θεματολογίας αλλά γραμμένο με φιλικούς προς τον αναγνώστη όρους βιβλίο περίμενε την ώρα του. Στο πέρας λοιπόν της πανδημίας και τους διαφόρων ειδών περιορισμούς που κλόνισαν τον ψυχισμό μας, ένα απελευθερωτικό βιβλίο είναι ό,τι πρέπει.

Γιατί αυτό είναι το «Arrêtez de vous priver», που σημαίνει «Σταματήστε να στερείστε»: Ένα μανιφέστο «ανυπακοής» στους αυστηρούς κανόνες, που τα τελευταία χρόνια μάς επιβάλλουν οργανισμοί υγείας και επίσημοι επιστημονικοί κύκλοι από τον χώρο της υγείας. Η Figaro, πολύ σοφά περιγράφει το βιβλίο ως μια ανάσα φρέσκου αέρα ειδικά μετά τις στερήσεις του λοκντάουν. Απόδειξη, ο υπότιτλος στο εξώφυλλο: «Φάτε, πιείτε, ζήστε καλά».

Ο Καγιάτ αγαπά την ισορροπία

Στη σημερινή εποχή, που οι ειδικοί σε συμβουλεύουν να στερηθείς πολλά και διάφορα, κι εσύ περνάς από στάδια υπακοής και ανυπακοής σε αυτού του είδους τις απαγορεύσεις, ο εξηνταεξάχρονος σήμερα Νταβίντ Καγιάτ (που έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της Γαλλίας, έχοντας θητεύσει για δεκαετίες στην έρευνα και τη θεραπευτική φροντίδα των καρκινοπαθών στη Γαλλία και στις ΗΠΑ) σε προσκαλεί στην απόλαυση. Το νόημα του βιβλίου του είναι περίπου: Κάνε ότι σε κάνει χαρούμενο και θα βρεις την υγειά σου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση να πίνεις και να τρως σαν να μην υπάρχει αύριο αλλά –επιτέλους– να ζεις χωρίς στερήσεις και ενοχές, οι οποίες σύμφωνα με τον καθηγητή ογκολογίας είναι επιβλαβείς για την υγεία.

«Σταματήστε να στερείστε» συμβουλεύει ο Γάλλος ογκολόγος Νταβίντ Καγιάτ
iStock

Σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου και τον δημοσιογράφο Άνταμ Σέιτζ, ο Νταβίντ Καγιάτ τα βάζει ακόμη και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα είναι ποσότητα που αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου κατά 18%. «Σας λένε ότι η αύξηση κινδύνου είναι 18%, αλλά δεν λένε ποιος είναι αρχικά ο δικός σας κίνδυνος. Στην πραγματικότητα, είναι 2%. Οπότε, ακόμη κι αν γεμίσετε όλο σας το σώμα με ζαμπόν, ο ατομικός σας κίνδυνος ανεβαίνει λίγο πάνω από το 2%. Αξίζει να στερηθείς μια φέτα ζαμπόν για αυτό;»

Παρακάτω λέει: «Οι άνθρωποι χρειάζονται ισορροπία... Η ζωή χωρίς ευχαρίστηση δεν έχει νόημα».

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει τίτλο: «Η εντολή του Γάλλου γιατρού: Φάτε τηγανητές πατάτες. Πιείτε κρασί. Κάντε σεξ». Ο συγγραφέας του επισημαίνει ότι μέσα από το βιβλίο δίνεται η γαλλική απάντηση στις αγγλοσαξονικές εκστρατείες στέρησης που προάγουν τη δίαιτα, την αποχή και τον ασκητισμό. Τα βέλη στρέφονται προς τη Ντέιμ Σάλι Ντέιβις, πρώην επικεφαλής του βρετανικού συστήματος υγείας, η οποία έχει στο παρελθόν συμβουλεύσει τις γυναίκες να σκέφτονται τον καρκίνο του μαστού όταν απολαμβάνουν το κρασί τους. (Επειδή όμως είναι κι αυτή άνθρωπος, η Daily Mail την έπιασε να τα τσούζει με τον σύζυγο και τις κόρες της).

Το μεταλλικό νερό δεν θα σε κάνει να ζήσεις παντοτινά

Εξαιρετικά αγαπητός στη Μεγάλη Βρετανία, ο Νταβίντ Καγιάτ έχει δώσει συνέντευξη και στην Κλαίρ Κόλμαν της Daily Mail προωθώντας την εκεί κυκλοφορία του βιβλίου του.

«Προάγω την ισορροπία», λέει στη δημοσιογράφο. «Μπορείς να τρως τηγανητές πατάτες, αλλά όχι κάθε μέρα. Μετά από ένα πλουσιοπάροχο γεύμα, ίσως είναι θεμητό να κάνεις μία δεκαεξάωρη αποχή από το φαγητό πίνοντας μόνο νερό ή τσάι». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι μικρή και ότι είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε τα καλά πράγματα: σεξ, σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους, γέλιο, δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά και –γιατί όχι;– νόστιμο φαγητό και ποτό. Το μόνο πράγμα στο οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετος –και δεν εκπλησσόμαστε– είναι ο καπνός.

Νταβίντ Καγιάτ
Ο Νταβίντ Καγιάτ. Max Colin/ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR
Ο Νταβίντ Καγιάτ.

Λέει ακόμη: «Όλοι πρόκειται να γεράσουμε, να νοσήσουμε και να πεθάνουμε. Παρ’ όλα αυτά, το μήνυμα είναι ότι αν ζήσουμε ακολουθώντας τις επιταγές που αφορούν στην υγεία με κάποιον τρόπο, θα αποφύγουμε την αρρώστια και τον θάνατο. Αυτό απλά είναι ψέμα. Τα μίντια προμοτάρουν αυτό το τεράστιο ψέμα».

Ο σεφ Καγιάτ

«Το κυρίαρχο μήνυμα είναι ότι η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο, τα λίπη αθηροσκλήρωση, το κρέας καρκίνο, το κρασί τα πάντα. Αυτή είναι η φιλοσοφία της κοινωνίας μας γύρω από την υγιεινή ζωή. Αντί γι’ αυτό, αφήστε μας να ζήσουμε κανονικά και να χαιρόμαστε που είμαστε ζωντανοί».

Ο καθηγητής Καγιάτ είναι δεινός μάγειρας και μάλιστα πιστοποιημένος από μία από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής της χώρας του. Λατρεύει το ζαμπόν, τις μπριζόλες και το κρασί, όπως άλλωστε οι συμπατριώτες του, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι συνοδεύουν τα γεύματά τους πάντα με κρασί και έχουν αδυναμία στα ζωικά λίπη –βλέπε βούτυρο–, έχουν τον χαμηλότερο δείκτη παχυσαρκίας σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD).

«Σταματήστε να στερείστε» συμβουλεύει ο Γάλλος ογκολόγος Νταβίντ Καγιάτ
iStock

«Δεν προωθώ την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, που σε κάνει τύφλα στο μεθύσι», λέει στη δημοσιογράφο της Daily Mail. «Στη Γαλλία οι νέοι δεν πίνουν μέχρι να γίνουν λιώμα. Πίνουν κρασί με το φαγητό τους, δεν πάνε στο μπαρ απλώς για να πιούν», λέει φωτογραφίζοντας τους Αγγλοσάξονες, καθώς στη Μεγάλη Βρετανία η υπερβολική κατανάλωση ποτού είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα.

Χαράς εγκώμιο

Τι μας συμβουλεύει μέσα από τις συνεντεύξεις και το βιβλίο του; Σίγουρα όχι να τρώμε μέχρι σκασμού ή να μεθάμε σαν να μην υπάρχει αύριο. Γι’ αυτό και τονίζει ότι το βιβλίο του απευθύνεται στο 90% των ανθρώπων που νιώθουν ενοχές αν πιούν ένα ποτήρι παραπάνω και όχι στα άτομα που έχουν πρόβλημα αλκοολισμού ή νοσογόνου παχυσαρκίας.

πάρτι
iStock

Όμως, όπως λέει ο Καγιάτ:

  • Μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα. Ή δύο ποτήρια κρασί την ημέρα και μερικές μέρες να μην πίνετε καθόλου. Ή, αν βρίσκεστε σε ένα μεγάλο τραπέζι που κρατάει ώρες, όπως τα τυπικά τραπέζια των Γάλλων, μπορείτε να πιείτε τέσσερα ή πέντε ποτήρια κρασί, αλλά μετά θα απέχετε από το ποτό για τρεις μέρες. Αυτό σημαίνει ισορροπία.
  • Αν έχετε 2-3 παραπανίσια κιλά, μην ανησυχείτε. Να είστε ο εαυτός σας.
  • Το μόνο πράγμα που είναι στ’ αλήθεια κακό από όλα όσα κατά καιρούς λέγονται είναι ο καπνός του τσιγάρου.
  • Ο διαλογισμός, η γιόγκα, το μορφωτικό επίπεδο, όλα αυτά επηρεάζουν την υγεία και τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό είναι επιγενετική. Το πώς ζεις τη ζωή σου θα ορίσει ποια γονίδια θα «πάρουν μπρος» και ποια θα «κοιμηθούν». Αυτό στο οποίο εναντιώνομαι είναι η τυραννία του ιδανικού. Είναι μία επιβολή που δεν λειτουργεί. Απολαύστε τη ζωή σας χωρίς ενοχές.
  • Γίνετε Επικούρειος. Ο Επίκουρος πίστευε ότι πρέπει να απολαμβάνουμε με μέτρο προκειμένου να κατακτήσουμε την εσωτερική γαλήνη.
  • Κάντε έρωτα συχνά. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άντρες, αλλά δίνουν ένα αίσθημα ευφορίας και ευεξίας, που μας κάνει να νιώθουμε νέοι.
  • Και, ένα τσεκ-απ αν είστε πάνω από τα πενήντα δεν βλάπτει. Η πρόληψη είναι θεραπεία, όπως ξέρουμε, και αποτελεί και αυτή μέρος ευζωίας.

Ποια φράση του Καγιάτ θυμάμαι κάθε φορά που σερβίρω στον εαυτό μου ένα ποτηράκι κρασί; «Η ζωή είναι δώρο. Πρέπει να το τιμήσεις βρίσκοντας σε αυτή χαρά και ευτυχία. Ποιο το νόημα να ζεις, αν ο χρόνος μεταξύ ζωής και θανάτου έχει απλώς σπαταληθεί χωρίς αναμνήσεις;»

Info: Τα βιβλία του Νταβίντ Καγιάτ «Η σωστή αντικαρκινική διατροφή» (2013), «Πώς να προλάβετε τον καρκίνο» (2016), «Ο δρόμος της ελπίδας» (2014), «Ζούμε για την αγάπη» (2015) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλέντη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.